Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lämpötilat syöksyssä jopa 10 astetta alaspäin – miten käy etelärannikon “lumikäärmeen”? Kurkkaa ennuste
  Uutiset |

  Lämpötilat syöksyssä jopa 10 astetta alaspäin – miten käy etelärannikon “lumikäärmeen”? Kurkkaa ennuste

  Joutsenia marraskuussa Jyväskylässä.
  Viikon lämpötilat vaihtelevat lauhasta pakkasiin. Kuva: Maarit Siitonen, Palokkajärvi, Jyväskylä, 21.11.2020

  Sää on nyt kylmenemässä reilusti. Loppuviikko on yleisilmeeltään laajalti poutainen, mutta melko pilvinen. Paikoin tulee kuitenkin lumi-, räntä- ja vesisateita.

  Torstain vastaisena yönä etelässä mitattiin jopa lähes yhdeksän asteen lämpötiloja. Nyt sää on viilenemässä selvästi, sunnuntaihin mennessä jopa kymmenkunta astetta etelässä, yleisemmin maan etelä- ja keskiosassa 5–10 astetta.

  – Lauha lämpö vaihtuu kylmempään säähän, kun ilmavirtaus kääntyy lumipyryä ja vettä tuoneen matalapaineen jäljessä puhaltamaan pohjoisesta. Pakkaset hiipivät hiljalleen etelään asti, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Keskiviikon ja torstain lumipyrystä on tullut tähän mennessä lunta viidestä senttimetristä reiluun kymmeneen senttimetriin laajalla alueella Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaan itäosassa. Suurin lumensyvyyden muutos vuorokaudessa on ollut Pudasjärven lentokentällä, missä uutta lunta on satanut 15 senttimetriä. Lumensyvyys on siellä nyt 22 senttimetriä. Torstaiaamun suurin lumensyvyys oli Puolangalla, 38 senttimetriä.

  Paikallisia lumisateita tulee edelleen torstaina maan keski- ja pohjoisosassa.

  – Korkeapaine alkaa kuitenkin jo levitä Lappiin ja vaikuttaa viikonlopun aikana laajemmin Suomen säähän, Anna Latvala sanoo.

  Ennuste torstai-iltapäivälle 26.11.2020.
  Ennuste torstai-iltapäivälle 26.11.2020. Kuva: Foreca

  Torstaina päivällä etelässä päästään vielä 4–7 asteeseen, maan keskiosassa on 0–4 astetta. Pohjoisessa on laajalti 1–7 pakkasastetta, Lapin selkeimmillä alueilla paikoin 10–15 pakkasastetta.

  Perjantain vastainen yö on etelässä selvästi edellistä yötä kylmempi. Lämpötila on yöllä etelässä lähellä nollaa, maan keskiosasta Oulun korkeudelle on 0–5 pakkasastetta ja Lapin pohjoisosassa selkeämmillä alueilla jo 10–20 pakkasastetta. Syystalven kylmin lukema tähän mennessä on 31. lokakuuta Enontekiön lentoasemalla mitattu −20,5 astetta.

  Lue myös: Marraskuun erikoisuudet jatkuvat: Viime yö oli Suomessa lämpimämpi kuin Välimerellä

  Sää viilenee perjantaiksi

  Perjantaina vanha matalapaine liikkuu Suomen itäpuolelta kaakkoon.

  – Perjantaina aamulla heikkoja sateita tulee vielä paikoin maan itäosassa, etenkin kaakossa. Aluksi sade tulee lumena, mutta päivällä voi sataa myös hieman vettä. Päivän aikana sateet väistyvät lopulta kaakostakin, Anna Latvala ennustaa.

  Korkeapaine leviää perjantaina ensin Lappiin, mutta alkaa jo levitä illalla laajemmalle alueelle. Pilvipeite rakoilee pitkin maata, yleisimmin lännessä.

  Lämpötila on päivällä maan etelä- ja keskiosassa laajalti 0–2 astetta, Länsi-Suomen sisämaassa on heikkoa pakkastakin. Pohjois-Pohjanmaalla lämpötila on 0–4 pakkasastetta ja Lapissa enimmäkseen 5–10 pakkasastetta.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 27.11.2020.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 27.11.2020. Kuva: Foreca

  Lauantain vastaisena yönä lämpötila on etelän sisämaassa nollan tienoilla, etelärannikolla voidaan olla vielä hieman plussalla. Maan keskiosassa on yöllä 0–5 pakkasastetta ja pohjoisessa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun 3–8 pakkasasteesta Lapin pohjoisosan paikoin 10–15 pakkasasteeseen.

  Lumisateita myös etelään?

  Lauantaita vietetään pääasiassa pilvisessä korkeapainesäässä. Pilvipeite kuitenkin rakoilee edelleen pitkin maata.

  – Suomenlahdella muodostuu jo heikkoja vesisateita, jotka jäävät enimmäkseen merelle. Lapin pohjoisosassa voi illalla ja yöllä sadella lunta.

  Lähinnä etelärannikolla lämpötila on päivällä 1–2 astetta nollan yläpuolella, etelän sisämaassa lämpötila on lähellä nollaa. Maan keskiosassa on 0–5 pakkasastetta, pohjoisessa enimmäkseen 2–7 pakkasastetta ja Pohjois-Lapissa on jälleen hieman kylmempää.

  Ennuste lauantai-iltapäivälle 28.11.2020.
  Ennuste lauantai-iltapäivälle 28.11.2020. Kuva: Foreca

  Sunnuntain vastaisena yönä lämpötila laskee eteläisimmässäkin Suomessa laajalti nollan tienoille. Muualla maassa on enimmäkseen 0–5 pakkasastetta, Lapin pohjoisosassa voi olla paikoin noin 10 pakkasastetta.

  Sunnuntai on kolea ja yhä melko pilvinen päivä koko maassa. Korkeapaine vaikuttaa edelleen Suomen säähän. Sateita tulee kuitenkin paikoin. Ennusteessa näkyy merkkejä aiemmin ennustetusta Suomenlahden “lumikäärmeestä”.

  – Enimmät kuurosateet painottuvat sunnuntaina Suomenlahdelle. Sateet yltävät tämänhetkisen ennusteen mukaan paikoin myös rannikolle. Suurin osa näistä mahdollisista sateista tulee lumena tai räntänä, toteaa Anna Latvala.

  Sateet eivät kuitenkaan tämän hetken ennusteessa näytä runsailta, mutta ennuste voi elää edelleen.

  Pohjois-Suomen laajojen sulien vesistöjen luona voi muodostua sunnuntaina jokunen lumikuuro, mutta pääasiassa sisämaassa on poutaa. Perämeren rannikolla voi tulla myös paikallisesti lumikuuroja.

  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 29.11.2020.
  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 29.11.2020. Kuva: Foreca

  Lämpötila on sunnuntaina päivällä etelässä laajalti 0–2 pakkasastetta tai hieman plussalla. Maan keskiosasta Keski-Lappiin on 0–5 pakkasastetta ja Pohjois-Lapissa on vielä paikoin muutaman asteen kylmempää. Maanantain vastaisen yön lämpötila on laajalti 0–5 pakkasastetta.

  Ensi viikolla sää lauhtuu uudelleen

  Uuden viikon alkaessa maanantai on jo hieman sateisempi päivä. Sateet tulevat enimmäkseen lumena ja räntänä, mutta ovat hajanaisia. Lämpötila on maanantaina päivällä enimmäkseen 0–6 pakkasastetta, mutta lounaassa sää alkaa jo vähitellen lauhtua uudestaan.

  Ennuste maanantai-iltapäivälle 30.11.2020.
  Ennuste maanantai-iltapäivälle 30.11.2020. Kuva: Foreca

  – Venäjälle kehittyy ensi viikolla korkeapaine, jonka reunalla Suomi on. Etelänpuoleinen ilmavirtaus tuo Suomeen ajoittain lauhaa ilmaa. Viikon aikana tulee myös hajanaisia sateita, pohjoisessa pääasiassa lumena ja etelämpänä sekä lumena että vetenä. Tämänhetkisen ennusteen mukaan lämpötila sahaa ensi viikolla maan etelä- ja keskiosassa pikkupakkasesta lauhaan. Pohjoisessakin lämpötila voi hetkittäin nousta nollan tienoille, sanoo Anna Latvala.

  Lue myös: Tuore joulukuun kuukausiennuste julki: Tältä näyttää jouluviikon ennuste nyt – “Talvi on jo myöhässä”

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 26.11. klo 15.34

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa