Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Hellejakso huipentuu – viikonloppuna iso muutos säätyyppiin! Millainen on ensi viikon ennuste?
  Uutiset |

  Hellejakso huipentuu – viikonloppuna iso muutos säätyyppiin! Millainen on ensi viikon ennuste?

  Kesälämpöä ja sateenkaari.
  Sää on vähitellen muuttumassa vaihtelevampaan suuntaan. Kuvat: Matti Hietala, Vaasa, 6.6.2021 ja Teuvo Leppänen, Joensuu, 28.5.2021

  Hellejakso on huipentumassa paikoin jopa 27–29 asteen lämpötiloihin, mutta viikonloppuna edessä on käännös säätyyppiin. Kun tällä viikolla sateet ovat olleet kuuroluonteisia, on jatkossa tulossa taas laajempiakin sadealueita. Sää myös viilenee sateissa, mutta ensi viikollakin ajoittaiset lämpimät päivät ovat mahdollisia ainakin osassa maata.

  Tänä vuonna on ollut jo yhteensä 14 hellepäivää tämä torstai mukaan lukien. Kesäkuun puolella hellettä eli vähintään 25,1 asteen lukemia on mitattu jossain päin maata joka päivä 2. kesäkuuta alkaen.

  Perjantaiksikin on tulossa korkeita lämpötiloja, 25 asteen tienoilla ollaan laajalti.

  – Pohjoisessa ja maan keskivaiheillakin lämpötila voi perjantaina käydä paikallisesti jopa 27–29 asteessa, sanoo Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Viikonloppuna sadealue pyyhkii Suomen yli

  Tällä viikolla sateet ovat olleet tähän mennessä lähinnä sade- ja ukkoskuuroja, mutta viikonlopun mittaan ja ensi viikolla tulossa on laajempia sadealueita sekä näiden yhteydessä pilvisempää säätä. Sää myös viilenee sateiden mukana. Myös tuulet voimistuvat tämän viikon lopussa.

  Sateet alkavat jo perjantai-iltana maan länsipuoliskolla ja leviävät lauantaina ja sunnuntaina koko maan mitalta kohti itää. 

  – Lauantaina sateita tulee maan länsipuoliskolla. Lauantaina sade levittäytyy etelästä aina Lappiin asti. Sadealue heikkenee hieman ja muuttuu hajanaisemmaksi sunnuntain vastaiseksi yöksi, mutta voimistuu uudelleen sunnuntaina. Ajoittaisia sateita tulee sunnuntaina etelässä asti, mutta mitä pohjoisempana ollaan, sitä yhtenäisempää sade on. Sateet kulkevat päivän mittaan kohti itää, ukkonenkin voi jyrähtää etenkin idässä. Lännessä on jo sunnuntaina päivällä poutaista ja aurinkoista, ennustaa Jenna Salminen.

  Katso videolta loppuviikon ennuste!

  Lämpötilat ovat lauantaina sateen edellä sadealueen itäpuolella 20 asteen yläpuolella, pohjoisessa ja mahdollisesti idässä voidaan vielä yltää paikoin 25 asteen tienoille. Lännen sateessa lämpötila jää 15–20 asteeseen. 

  Sunnuntaina kuntavaalien äänestyspäivänä lämpötilat ovat ylimmillään yli 20 asteessa, mutta sateen alla lämpötila on etelän 15 asteen tienoilta Lapin 10 asteen vaiheille.

  Ensi viikolla vaihtelevaa säätä

  Tämän hetken ennusteen mukaan sateet ja ajoittain lämpenevä sää vaihtelisivat ensi viikolla.

  – Keski-Eurooppaan kehittyy ensi viikon aluksi korkeapaine, joka pitää itäisen Euroopan sateita etäämmällä Suomesta, mutta päästää lännestä sateita meille asti. Ensi viikolle on tämän hetken ennusteen mukaan tulossa vaihtelevaa säätä. Jo maanantaiksi ja tiistaiksi on mahdollisesti saapumassa seuraavia sateita, Jenna Salminen sanoo.

  Ajoittain Suomeen pääsee näillä näkymin kuitenkin virtaamaan myös lämmintä ilmaa aaltoina, etenkin maan eteläosaan. Lämpötilat saattavat jälleen ensi viikolla käydä osassa maata aina hellelukemissa asti. 

  – Pohjoisessa on odotettavissa ensi viikolla enemmän päivälämpötiloja, jotka jäävät 15 ja jopa paikoin 10 asteen vaiheille. Viikon aikana vaihtelevassa säässä ei kuitenkaan ole vielä pois suljettua, etteikö yli 20 asteen lämpötiloja leviäisi pohjoiseenkin asti jossain vaiheessa viikkoa. Lappia hipoo kuitenkin ensi viikolla kylmempi ilma pohjoisesta. Jos kylmä ilma pääsee Lapin ylle ja pilvisyyteen syntyy aukkoja, yöpakkanenkin on mahdollista.

  Lue myös: Yllättävä kesän pitkä ennuste – tältä näyttää heinä–syyskuun tilanne!

  Uimavedet paikoin jo 20–22 astetta

  Lämmin kesän alku on lämmittänyt uimavesiä. Järvivedet ovat maan etelä- ja keskiosassa 17–22 asteessa, pohjoisessa 12–20 asteessa. Lukemat ovat laajalti 2–7 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpiä.

  Merivesi on etelä- ja länsirannikolla laajalti 14–16 astetta. Myös merivesi on ajankohtaan nähden tavanomaista lämpimämpää. Tuuli ja sateet kuitenkin sekoittavat ja viilentävät vesiä loppuviikolla.

  Lue seuraavaksi: Kesäkuun kuukausiennuste: Nauti lämmöstä nyt – näin meteorologi kommentoi juhannusviikkoa

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 10.6. klo 22.25

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa