Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kesäkuun kuukausiennuste: Nauti lämmöstä nyt – näin meteorologi kommentoi juhannusviikkoa
  Uutiset |

  Kesäkuun kuukausiennuste: Nauti lämmöstä nyt – näin meteorologi kommentoi juhannusviikkoa

  Kesälämpöä Vaasassa.
  Kesäkuun alku on ollut lämmin. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 6.6.2021

  Tällä viikolla Suomen sää on kuukausiennusteen mukaan selvästi keskimääräistä lämpimämpää, ensi viikko näyttää vaihtelevalta. Entä mitä sanoo meteorologi juhannusviikosta tämän hetken ennusteen perusteella?

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomessa jopa 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpi, paikoin mitataan hellelukemia. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

  – Tämä viikko on koko Suomessa erittäin lämmin, ajoittain helteinenkin. Sateet jäävät laajalti keskimääräistä vähäisemmiksi, vaikkakin paikallisesti runsaitakin kuurosateita on liikkeellä. Viikonloppuna matalapaineen sateet yltävät Suomeen ja viileämpää ilmaakin on tulossa. Sunnuntaina isossa osassa maata on sateen jälkeen jälleen aurinkoista poutasäätä, mutta maltillisempaa kesälämpöä, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Lämmin ja vähäsateinen sää on kuivattanut maastoa.

  – Viime aikoina liikkeellä olleet sateet ovat olleet kuuroluonteisia ja tuoneet sadetta hyvin paikallisesti, vaikkakin siellä täällä saavista kaataen. Laajemmassa kuvassa sateet ovat kuitenkin jääneet vähäisiksi ja maasto kuivaksi. Metsäpalovaroitus on nyt voimassa koko maassa, joten lähiviikkojen sateet kannattaa ottaa siinä mielessä positiivisella mielellä vastaan, että tuo tilanne helpottaa – ja jos halajaa esimerkiksi juhannuskokkoja polttaa parin viikon päästä, Jenna Salminen sanoo.

  Katso videolta kesäkuun kuukausiennuste lämpötiloista!

  Muun Euroopan osalta läntisessä ja lounaisessa osassa Eurooppaa on tällä viikolla kuukausiennusteen mukaan ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpää. Esimerkiksi Espanjassa on 30–35 asteen lukemia, paikallisesti jopa kuumempaakin.

  Sademäärät jäävät tällä viikolla laajalti tavanomaista vähäisemmiksi Euroopassa. Italian eteläpuoliskolla ja osin itäisellä Välimerellä viikko on kuitenkin ennusteen mukaan tavanomaista sateisempi.

  Ensi viikko viileämpi – ajoittainen lämpö silti mahdollista

  Ensi viikolla kuukausiennusteessa näkyy Suomen osalta selvä muutos tähän viikkoon verrattuna – viikon keskilämpötilan poikkeamasta kertovalla kartalla on sinisen sävyjä merkkinä tavanomaista viileämmästä säästä. Ensi viikon sää näyttää kuitenkin vaihtelevalta, joten lämpöä voi yltää Suomeen ajoittain. Suomen pohjoispuolella on matalapaineista säätä, Euroopan keskivaiheilla on korkeapainepainotteista säätä.

  – Ensi viikolla matalapaineet saattavat vaikuttaa etenkin pohjoisessa osassa Suomea. Sää on mahdollisesti tätä viikkoa vaihtelevampaa ja siinä samassa lämpötilojen vaihtelu ajankohdan normaalien lämpötilojen puolin ja toisin on todennäköisempää. Mahdollinen lämpö saapuu aaltoina eli ajoittain olisi lämmintä, ajoittain viileämpää. Pohjoisessa on tämän kuukausiennusteen valossa enemmän viileämpää säätä odotettavissa, Jenna Salminen toteaa.

  Katso videolta kesäkuun kuukausiennuste sateista!

  Sademäärät näyttävät 14. kesäkuuta alkavalla viikolla jäävän eteläisessä Suomessa mahdollisesti hieman tavanomaista vähäisemmiksi, pohjoisessa olisi paikoin hieman tavanomaista sateisempaa.

  Länsi- ja Keski-Eurooppaan ennuste näyttää ensi viikolle tavanomaista lämpimämpää. Espanjan suunnalle ennakoidaan keskimääräistä sateisempaa ja hieman keskimääräistä viileämpää säätä.

  Miltä näyttää juhannusviikko?

  Juhannusviikon sekä 28. kesäkuuta alkavan viikon osalta kuukausiennuste käy jo epävarmemmaksi. Tällä hetkellä ennusteessa näkyy Suomeen näille viikoille signaalia hieman keskimääräistä korkeammista tai keskimääräisistä lämpötiloista. Sade-ennusteessa ei enää näy juurikaan poikkeamaa tavanomaiseen nähden.

  – Näillä näkymin laajemmassa mittakaavassa Islannin suunnalla voisi olla juhannusviikolla matalapaineaktiivisuutta, Azorien suunnalla Atlantilla voimistuvaa korkeapainetta. Jos tämä asetelma on voimissaan, länsivirtaus Eurooppaa kohti saattaisi voimistua. Mahdollista on myös, että Kaakkois- tai Itä-Eurooppaan pääsee syntymään korkeapainetta, jolloin Atlantilta käyvä länsivirtaus voisi kääntyä kohti pohjoista Eurooppaa ja toisi etelämpää lämpöä, mahdollisesti Suomeenkin asti. Suomen osalta saattaa siis olla tilanne, että sää on hyvinkin vaihtelevaa. Ajoittain lämpöä tuova sää vaikuttaisi varteenotettavalta vaihtoehdolta juhannusviikolla ja kuun vaihteenkin viikolla, Jenna Salminen sanoo.

  Juhannuksen ajankohta vaihtelee, mutta pitkän ajan säätilastojen valossa kesäkuun loppupuoliskolla päivän ylin lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa keskimäärin 18–22 asteeseen. Maan pohjoisosassa keskimääräinen päivän ylin lämpötila on kesäkuun loppupuoliskolla laajalti 14–20 astetta.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Yllättävä kesän pitkä ennuste – tältä näyttää heinä–syyskuun tilanne!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 9.6. klo 09.04

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa