Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lumisateet vyöryivät Suomeen: Lisää lunta tulossa, talven pakkasennätys…
Uutiset |

Lumisateet vyöryivät Suomeen: Lisää lunta tulossa, talven pakkasennätys pian vaarassa – katso ennuste!

Lunta Tuusulassa 8. joulukuuta 2022.
Lumisateita näkyy ennusteissa myös loppuviikolle ja ensi viikolle. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 8.12.2022

Lunta on satanut tällä viikolla runsaasti osassa maata. Lisää lunta on tulossa vielä loppuviikollakin, vaikka hiljalleen sateet muuttuvat paikallisemmiksi. Sää on kylmenemässä niin, että Lapissa mitataan paikoin 20–30 asteen pakkasia, etelässäkin noin 10 asteen pakkasia. Ensi viikolla odotettavissa on lisää lunta.

Lumisateita on vyörynyt Suomeen tällä viikolla etenkin etelän suunnalta, Lappiin myös lännestä päin. Torstaina kello 14.30 mennessä suurimmat lumensyvyydet on mitattu Kymenlaaksossa Pyhtään lentokentällä sekä Lapissa Enontekiön Näkkälän havaintoasemalla, 32 senttimetriä. Kymenlaaksossa Virolahden Koivuniemen havaintoasemalla lunta on ollut 30 senttimetriä.

Kaakossa ja etelässä lunta on tullut viime päivinä paikoin runsaasti.

– Keskiviikkoaamun ja torstaiaamun välillä lunta kertyi esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä 11 senttimetriä ja Pyhtään lentokentällä 13 senttimetriä. Maanantaiaamuna lumensyvyys oli Kaisaniemessä kolme senttimetriä ja torstaiaamuna 19 senttimetriä, joten viikon kuluessa lunta on kertynyt 16 senttimetriä. Pyhtään lentokentällä lumensyvyys oli maanantaiaamuna 11 senttimetriä ja torstaina jo 32 senttimetriä, joten lisää lunta on viikon aikana tullut yli 20 senttimetriä, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Tielle kertynyt lumi heikensi ajokeliä Helsingissä 8. joulukuuta 2022.
Lumisateet ovat huonontaneet monin paikoin ajokeliä tällä viikolla. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 8.12.2022

Lumet ovat kuitenkin vähissä vielä etenkin paikoin lännessä, Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla Kurikan Pyörnin havaintoasemalla ja Pohjanmaalla Mustasaaren Riimalan havaintoasemalla on ollut lunta torstaina vain yksi senttimetri. Jomalassa Ahvenanmaalla lunta on mitattu torstaina kaksi senttimetriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso lumitilanne Forecan sivuilta!

Runsaita lumisateita tuonut matalapaine vaikuttaa Suomen säähän vielä loppuviikonkin aikana. Sunnuntaina matalapaine heikkenee. Matalapaineen tilalle alkaa vahvistua pohjoisesta ainakin hetkeksi aikaa korkeapaine.

Perjantaina lumisateet jo hieman paikallisempia

Lumisateet jatkuvat myös perjantaina, mutta jo hieman torstaita paikallisempina.

– Kaakkois-Suomessa voi kuitenkin sataa vielä reippaamminkin lisää lunta, kun matalapaineen osakeskus liikkuu Suomen kaakkoispuolitse itään. Ennusteessa on kuitenkin epävarmuutta ja runsaimmat sateet näyttäisivät osuvan aivan rannikon ja kaakkoisrajan tuntumaan. Mereltä voi lisäksi ajautua sakeampaa lumisadetta lounaisrannikolle. Pohjoisessa lunta voi kertyä yleisesti muutamia senttimetrejä, Pohjanmaalla paikoin viitisen senttimetriä.

Katso videolta loppuviikon ennuste!

Ennen viikonloppua lämpötilat ovat enimmäkseen −10 asteen lauhemmalla puolella. Jos pilvipeite rakoilee, lämpötila voi kuitenkin laskea paikoin maan eteläosassa −10 asteen tuntumaan ja pohjoisessa −10 ja −20 asteen välille.

Viikonloppuna lunta tulee yhä osassa maata – sää alkaa kylmetä

Lauantaina lumisateet jäävät jo suuressa osassa maata vähäisiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kuitenkin etenkin etelärannikolle ja Itä-Suomeen voi edelleen ajautua runsaampaa lumisadetta Suomenlahdelta sekä Venäjän puolelta. Etenkin läntisellä Uudellamaalla ja maan itäosassa lunta voi sataa viitisen senttimetriä, paikoin ylikin, Joonas Koskela ennustaa.

Lumikinoksia Espoossa joulukuussa 2022.
Lumitöitä on riittänyt osassa maata viime päivinä. Kuva: Juha-Matti Tilli, Espoo, 8.12.2022

Sunnuntaina Lappiin vahvistuu korkeapaine.

– Maan eteläosaan kiertyy ennusteiden mukaan yhä sunnuntainakin lumisateita etelästä. Paikoin etelän sisämaassa voi sadella vielä useita senttimetrejä lisää lunta. Näiden sateiden osalta ennuste on tosin jo varsin epävarma sateiden sijainnin ja ajoituksenkin suhteen.

Korkeapaineen vahvistuessa pakkanen alkaa kiristyä pohjoisesta alkaen.

– Viikonloppuna pohjoisessa mennään vähitellen 10 ja 20 pakkasasteen välille, selkeillä alueilla voi olla selvästi yli 20 asteen pakkasia. Etelässä ollaan loppuviikolla enimmäkseen viiden pakkasasteen molemmin puolin, mutta mikäli pilvipeite rakoilee, voi pakkasta olla kymmenkunta astetta, Joonas Koskela sanoo.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Joulukuista liikennettä Helsingissä.
Lumipeite on kasvanut tällä viikolla monin paikoin. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 8.12.2022

Ensi viikolla jopa 30 pakkasastetta mahdollista

Ensi viikon alkuun ennakoidaan entistä kylmempää säätä.

– Heti ensi viikon alussa hätyytellään tämän talven pakkasennätystä. Mikäli Lapissa on korkeapaineen myötä selkeää, lämpötila laskee laajalti −20 ja −30 asteen välille. Etelässäkin on tulevalla viikolla mahdollisesti yleisemmin −10 asteen lukemia, Joonas Koskela kertoo.

Talven toistaiseksi kylmin lämpötila on Sodankylän Vuotson havaintoasemalla 21. marraskuuta mitattu −26,0 astetta.

Ensi viikon ennusteessa näkyy myös lumisateita, mutta ennusteessa on jo paljon epävarmuutta.

– Etelästä voi jälleen saapua matalapaine runsaine lumisateineen jo viikon ensimmäisellä puoliskolla. Tämän hetken ennusteen mukaan lumisateita olisi leviämässä siis ensi viikollakin suureen osaan maata. Lumisateiden takia kireimpiin pakkasiin olisi tulossa helpotusta niin etelässä kuin pohjoisessakin, mutta loppuviikolla pakkanen voi päästä kiristymään uudelleen, kun lumisateet väistyvät, Joonas Koskela toteaa.

Lue seuraavaksi: Katso tammi–maaliskuun pitkä ennuste: ”Talven ennusteessa on ristiriitaisia signaaleja”

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 9.12.2022 klo 09.34

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat