Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Kylmiä merkkejä tammikuun alkuun – näin alkaa vuosi 2022!
  Kuukausiennuste |

  Tuore kuukausiennuste: Kylmiä merkkejä tammikuun alkuun – näin alkaa vuosi 2022!

  Maisemaa kylmänä talviyönä.
  Joulukuussa on koettu ajoittain kylmiä ja lumisia hetkiä. Myös tammikuun alkuun ennustetaan tavanomaista kylmempiä lämpötiloja. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 27.12.2021

  Sää on vuodenvaihteen viikolla vaihtelevaa. Tammikuun alkupuoliskolle kuukausiennuste ennakoi ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää säätä.

  Kovimmat pakkaset hellittävät laajalti tällä viikolla kylmän joulun jäljiltä, mutta sää näyttää kylmenevän uudelleen viikon loppupuolella.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 27. joulukuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan tammikuussa edessä on alkuun keskimääräistä kylmempää säätä.

  Kuukausiennuste Suomeen (julkaistu 27.12.2021)
  ViikkoEnnusteEnnustettavuus
  27.12.–2.1.Viikon keskilämpötilat ja sademäärät ovat Suomessa laajalti lähellä keskimääräisiä arvoja, osassa Lappia on kuitenkin tavanomaista kylmempää ja sateisempaa.Hyvä
  3.–9.1.Koko maassa on selvästi keskimääräistä kylmempää, sademäärät ovat keskimääräisiä.Kohtalainen
  10.–16.1.Viikko on keskimääräistä kylmempi, sademäärään ennuste ei ota juurikaan kantaa. Heikko
  17.–23.1.Sekä lämpötilat että sateet ovat tässä vaiheessa heikosti ennustettavissa. Ennusteessa ei näy enää juurikaan signaaleja.Heikko

  Joulukuun 27. päivä alkava viikko: Kylmästä lauhempaan ja takaisin kylmenevään

  Uuden kuukausiennusteen mukaan vuodenvaihteen viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti melko lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia, Lapissa viikko on paikoin 1–3 astetta ajankohdan keskiarvoa kylmempi.

  Ilmavirtaus on kääntynyt meillä kylmän pohjoisvirtauksen jälkeen etelävirtaukseksi.

  – Eurooppaan leviää tällä viikolla lännestä vuodenaikaan nähden hyvinkin lämmin aalto. Se ei ulotu täysin Suomeen asti, mutta silti suuressa osassa Suomea viikon keskilämpötila nousee aallon seurauksena ajankohdan keskiarvon tuntumaan, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  – Lämmin aalto on näkynyt Euroopassa jo viime perjantaisessa ja viikon takaisessa kuukausiennusteessa, mutta uudessa ennusteessa se on hivuttautunut hieman lähemmäksi Suomea. Tämän takia Suomen ennuste on muuttunut vuodenvaihteen viikon osalta vuodenaikaan nähden kylmästä lähemmäs keskiarvoista, Joanna Rinne kertoo.

  Sademäärät ovat kuukausiennusteen perusteella tällä viikolla Lapissa hieman keskimääräistä suurempia, muualla maassa ajankohdalle tyypillisiä. Viikon sää on pilvistä ja tuulista.

  – Pakkaslukemat ovat aiempaa heikompia. Suomen yli liikkuu tulevina päivinä useita sadealueita. Vaikka sateet tulevat lähes koko maassa lumena, Ahvenanmaalla sateita tulee vetenä, lisäksi Satakunnan rannikolla voi sataa ajoittain myös vettä. Uudenvuodenaattona ja -yönä vesisateet ovat mahdollisia laajemmallakin alueella maan etelä- ja keskiosassa, vaikka lämpötila pysyisi pakkasella, Joanna Rinne ennustaa.

  Tällä hetkellä näyttää, että viikonlopuksi ilmavirtaus kääntyy puhaltamaan jälleen pohjoisesta. 

  – Tammikuun ensimmäiset päivät vietetään tämän hetken ennusteen mukaan selkenevässä pakkassäässä.

  Tapanina paistoi siellä täällä aurinko.
  Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 26.12.2021

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat vuodenvaihteessa lounaassa, Ahvenanmaalla sekä paikoin etelässä ja lännessä 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on vuodenvaihteessa laajalti 0–4 pakkasastetta, pohjoisessa enimmäkseen 2–8 pakkasastetta.

  Keski-Euroopassa sateita tulee uuden kuukausiennusteen mukaan vuodenvaihteen viikolla paikoin ajankohdan keskiarvoa enemmän. Etelä-Euroopassa puolestaan voimistuu korkeapaine. Siellä viikko on ajankohtaan nähden kuiva.

  Tammikuun 3. päivä alkava viikko: Jopa 5–6 astetta keskimääräistä kylmempää

  Kuukausiennusteen perusteella ensi viikolla eli 3. tammikuuta alkavalla viikolla säätä hallitsee itäinen ja kylmä ilmamassa.

  Viikon keskilämpötila on Suomessa 5–6 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi. Sademäärät näyttävät ajankohdalle tyypillisiltä.

  – Ensi viikolla Suomen ennusteissa vuorottelevat kireämmät pakkaset ja lumisateiden kanssa esiintyvät heikomman pakkasen jaksot. Viikko on meillä kokonaisuudessaan selvästi ajankohdan keskiarvoa kylmempi, samoin kuin laajalti Ruotsissa ja Norjassa, Joanna Rinne sanoo.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Muualla Euroopassa 3. tammikuuta alkava viikko on ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi.

  – Etelä-Euroopan korkeapaine työntää sadealueiden reitin pohjoisen Keski-Euroopan yli. Siellä sateita tulee ajankohdan keskiarvoa enemmän, eteläisessä ja pohjoisessa Euroopassa keskiarvon verran tai sitä vähemmän.

  Tammikuun 10. ja 17. päivä alkavat viikot: Alkuun yhä tavanomaista kylmempää

  Kuukausiennusteen mukaan 10. tammikuuta alkava viikko on Suomessa yhä ajankohtaan nähden kylmä. Muualla Euroopassa sää on jo muuttunut huonosti ennustettavaksi.
  Sademääriin ennuste ei enää ota juurikaan kantaa 10. tammikuuta alkavalla viikolla.

  – Tammikuun 17. päivä alkavalla viikolla kuukausiennusteen kartoilla ei enää näy merkittäviä signaaleja suuntaan eikä toiseen. Kuukausiennusteen muodostavat parviennusteen jäsenet ovat jo selvästi erimielisiä tulevasta, Joanna Rinne toteaa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Suomen sää tammikuussa tilastojen mukaan

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 28.12.2021 klo 16.19

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat