Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuluvan talven hyytävimmät hetket koittavat pyryn perästä: 15 cm lunta,…
Uutiset |

Kuluvan talven hyytävimmät hetket koittavat pyryn perästä: 15 cm lunta, 30 astetta pakkasta – "edullisen pörssisähkön aikakausi päättyy"

Pakkasta 18 astetta ja aurinko laskee.
Kuluvan talven hyytävimmät hetket saapuvat Suomeen loppuviikolla. Kylmä säätyyppi näyttäisi jatkuvan tulevan viikonlopun yli. Kuva: Pekka Hatunen, Oulujoki, Vaala

Säähän odotetaan kuluvalla viikolla hyytävää käännettä. Viikon alkupuolella maan eteläosaan voi pyryttää 15 senttimetriä lunta ja sitten pakkanen kiristyy. Viikon puolivälin jälkeen varsinkin maan etelä- ja keskiosaan odotetaan kuluvan talven hyytävimpiä hetkiä.

Vuodenvaihteessa lämpötila käväisi etelä- ja lounaisrannikolla ylimmillään 5–7 lämpöasteessa, mutta tällä viikolla samoilla alueilla voi olla paikoin lähes 30 astetta kylmempää.

Muutos kylmempään tapahtuu tiistain aikana, kun matalapaineen keskus liikkuu Viron yli kohti itää ja sen pohjoispuolitse koko Pohjois-Eurooppaan pääsee purkautumaan Venäjältä erittäin kylmää, jopa arktista ilmamassaa.

"Tiistaina kannattaa harkita etätöiden tekemistä kaikkialla eteläisessä Suomessa, koska ajokeli näyttää jopa erittäin huonolta."

Pakkanen voi viikon edetessä kiristyä maan etelä- ja keskiosassa 20–30 asteeseen ja monin paikoin edessä ovatkin kuluvan talven kylmimmät hetket.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Hyytävä säätyyppi näyttäisi jatkuvan ainakin tämän viikon. Ensi viikon sääennusteissa on viitteittä lauhtumisesta, mutta ennuste on vielä kovin huteralla pohjalla.

Sää on pakastunut lauhan vuodenvaihteen jälkeen. Loppuviikosta pakkanen on ajoittain kireää etelässäkin.
Sää on pakastunut lauhan vuodenvaihteen jälkeen. Loppuviikosta pakkanen on ajoittain kireää etelässäkin. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, Hirvensalo, 2.1.2023

Varaudu lumipyryyn ja erittäin huonoon ajokeliin

Alkavalla viikolla eteläsuomalaisille on jälleen tiedossa lumitöitä, ja liikenteessä saa olla kieli keskellä suuta.

Tiistaina kannattaa harkita etätöiden tekemistä kaikkialla eteläisessä Suomessa, koska ajokeli näyttää jopa erittäin huonolta. Sakea lumentulo ja tuulen voimistuminen voivat tehdä näkyvyydestä hyvin kehnon erityisesti tiistaiyön ja -aamun aikana. Lunta voi myös kinostua teille.

Ajokeli muuttuu Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla huonoksi jo maanantai-illan aikana, kun ensimmäinen annos lumisateita rantautuu mantereelle. Kapealla rantakaistaleella tuuli käy sulalta mereltä ja lämpötila kohoaa nollan yläpuolelle, joten sateet voivat osittain tulla räntänä tai märkänä lumena. Aluksi ajokeli voikin olla loskainen, mutta tiistaina aamupäivän aikana sää pakastuu etelärannikkoa myöden.

Lumipyry sotki liikennettä maan keskiosassa.
Lumipyry ja pöllyävä pakkaslumi voivat tehdä ajokelistä erittäin huonon maan eteläosassa tiistaina. Arkistokuva: Maija Savolainen, Rautavaara

Tiistaiyön ja -aamun aikana lumisade on eteläisessä Suomessa ja paikoin myös Pirkanmaan eteläisissä osissa sakeaa. Aamupäivään mennessä lunta on yleisesti kertynyt 5–10 senttimetriä, paikoin 15 senttimetriä. Suurimmat kertymät saadaan todennäköisesti eteläisessä Suomessa sisämaan puolella, sillä aivan rannikon tuntumassa lämpötila on aluksi plussan puolella, jolloin märkä lumi painuu kasaan. Pohjoisimmillaan lumisateet yltävät hieman Tampereen pohjoispuolelle, mutta siellä lumikertymät jäänevät vain muutamaan senttimetriin.

Sakein lumentulo on etelässä ohi tiistaina puolenpäivän jälkeen. Vielä illalla voi paikoin tulla lumikuuroja maan etelä- ja länsiosassa. Pohjois-Suomessakin lumikuurot ovat mahdollisia pitkin päivää, mutta kertymät jäävät pieniksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistaina iltapäivän aikana lämpötila painuu pakkasen puolella myös etelärannikolla. Maan keski- ja pohjoisosassa lämpötila vaihtelee –5 ja –15 asteen välillä.

Lunta pyryttää maanantai-illan ja tiistaiaamun välillä erityisesti eteläisessä Suomessa. Keskiviikon aikana sää alkaa kylmetä.
Lunta pyryttää maanantai-illan ja tiistaiaamun välillä erityisesti eteläisessä Suomessa. Keskiviikon aikana sää alkaa kylmetä.

Hyytävä ilmamassa vyöryy Suomeen

Tulevan sään voisi tiivistää vanhan kansan sanontaan "Pakkanen pyryn perästä, pahailma pakkasesta". Pyryn perästä sää tosiaan pakastuu – ja kunnolla. Viikon päästä, eli 8. tammikuuta alkavalla viikolla, on puolestaan mahdollista, että uusi pyry lauhduttaa säätä merkittävästi, mutta tämä ennuste on vielä epävarma.

Sää lähtee kylmenemään keskiviikon aikana, kun matalapaine on väistynyt Suomen kaakkoispuolelle ja idästä pääsee purkautumaan hyvin kylmää ilmamassaa. Sää selkenee osittain maan keski- ja pohjoisosassa, jolloin lämpötila voi jo paikoin laskea –20 asteen vaiheille. Eteläisessä Suomessa on runsaampaa pilvisyyttä ja varsinkin etelärannikon tuntumassa voi tulla lumikuuroja. Näin ollen etelässä pakkanen on vielä pääosin heikkoa.

Lue seuraavaksi: Milloin pakkanen on kireää? Näin määritelmä vaihtelee eri puolella Suomea

"On syytä henkisesti varautua siihen, että tuleva viikonloppu on erittäin kylmä. Edullisen pörssisähkön aikakausi päättyy sään voimakkaan kylmenemisen ja tuulen tyyntymisen vuoksi."

Keskiviikkoillan tai torstaiyön aikana taivas voi putsaantua pilvistä myös maan eteläosassa, mikä tietää pakkasen kiristymistä. Suomen eteläpuolitse on liikkeellä lumipyry, ja se voimistaa tuulia etelässä. Torstai on hyytävän kylmä päivä, sillä pakkasta on laajalti 10–20 astetta, mutta varsinkin Etelä-Suomessa tuuli lisää merkittävästi pakkasen purevuutta.

Viikonloppuna pakkanen on ajoittain kireää koko maassa. Kireän pakkasen raja on etelässä –15, maan keskiosassa –20 ja pohjoisessa –25 astetta.
Viikonloppuna pakkanen on ajoittain kireää koko maassa. Kireän pakkasen raja on etelässä –15, maan keskiosassa –20 ja pohjoisessa –25 astetta.

Loppiaisena ja tulevana viikonloppuna korkeapaineen keskus näyttäisi vahvistuvan Skandinaviaan ja samalla Suomeen voi kiertyä idästä jopa arktisen kylmää ilmamassaa. Kylmintä on näillä näkymin loppiaisperjantaina ja lauantaina.

Kun tuuli tyyntyy ja taivas selkenee, pakkanen uhkaa kiristyä kuluneen talven hyytävimpiin lukemiin kautta maan. Tämä tarkoittaa, että eteläisessäkin Suomessa voisi ajoittain olla 25 astetta pakkasta, maan keski- ja pohjoisosassa jopa 30 astetta tai enemmän.

Kuluvan talven toistaiseksi alin lukema, –34,2 astetta, on mitattu joulukuun 14. päivänä Utsjoella Kevojärven havaintoasemalla.

Lue myös tämä: Joulukuu oli Suomessa laajalti keskimääräistä kylmempi – alin lämpötila −34,2 astetta, ylin 7,0 astetta

Pilvisyys tulee kuitenkin sanelemaan pakkasen kireyden kuluvalla viikolla. Pilvisyyttä on kuitenkin talvisin yhtä hankala ennustaa kuin kesäisten kuurosateiden sijaintia ja ajoitusta. Kylmintä tulee olemaan tämän viikon loppupuolella selkeillä ja heikkotuulisilla alueilla, kun taas pilvien alla pakkasta on selvästi vähemmän.

Tutustu myös tähän: Lapin lämpötiloissa on suurta paikallista vaihtelua: Miksi tunturin huipulla on lauhempaa kuin laaksossa?

Edullisen pörssisähkön aikakausi päättyy

On syytä henkisesti varautua siihen, että tuleva viikonloppu on erittäin kylmä. Edullisen pörssisähkön aikakausi päättyy sään voimakkaan kylmenemisen ja tuulen tyyntymisen vuoksi. Viikon puolivälin jälkeen pakkanen kiristyy kaikkialla Pohjois-Euroopassa samanaikaisesti, eli edessämme on todennäköisesti kuluvan talven kulutuspiikki sähkönkäytössä.

Tuulivoimalla tuotettavan sähkön osuus romahtaa kylmän, talvisen korkeapaineen vahvistuessa. Tuleva säätyyppi nostaa sähkön hintaa kaikkialla Suomessa. Voit tarkastella sään vaikutusta sähkön hintaan 10 vuorokaudeksi eteenpäin Forecan sivuilta löytyvästä Sähkön hintapuntarista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso alta sääennuste yli 100 paikkakunnalle:

ti 3.1.2023 klo 10:25: Päivitetty tekstiin loppiaisen ja viikonlopun ennustetta.

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 3.1.2023 klo 10.25

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat