Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Pakkanen kiristyy: Jopa −40 astetta mahdollista – ”Suomi kuuluu erittäin…
Uutiset |

Pakkanen kiristyy: Jopa −40 astetta mahdollista – ”Suomi kuuluu erittäin kylmään pakkasilmamassaan”

Aurinkoinen pakkaspäivä Rääkkylässä.
Lähipäivinä nähdään monin paikoin aurinkoa. Kuva: Heidi Multanen, Rääkkylä, 6.2.2024

Pakkanen paukkuu tällä viikolla Suomessa. Etelässäkin voidaan mitata öisin ja aamuisin paikoin noin 25 pakkasasteen lukemia, pohjoisessa paikallisesti jopa noin 40 pakkasastetta. Kylmä pakkasilma näyttää tämän hetken ennusteen mukaan jatkuvan ainakin pitkälle ensi viikkoon asti.

Keskiviikon vastaisena yönä kylmin lukema Suomessa mitattiin Kainuussa Kuhmossa, −35,5 astetta. Loppuviikon aikana Suomessa voi paikoin olla vieläkin kylmempiä lukemia.

– Suomi kuuluu korkeapaineeseen ja erittäin kylmään pakkasilmamassaan. Pakkanen kiristyy entisestään. Päivisin pakkasta on lähipäivinä maan etelä- ja länsiosassa 10–15 astetta, idässä ja pohjoisessa enimmäkseen 15–25 astetta. Öisin on selvästi kylmempää, pakkasta on selkeillä alueilla etelässä 20–25 astetta ja maan keski- ja pohjoisosassa 25–35 astetta – perjantaiaamuna pohjoisessa voi olla paikoin jopa 40 pakkasastetta. Näyttää siltä, että kylmä pakkasilma pitää pintansa pitkälle ensi viikkoon, toteaa Forecan meteorologi Kristian Roine.

Tämän talven toistaiseksi kylmin lukema on Enontekiön lentoasemalla 5. tammikuuta mitattu −44,3 astetta. Mittaushistorian kylmin helmikuussa mitattu lämpötila Suomessa on −49,0 astetta. Se mitattiin 5. helmikuuta 1912 Sodankylässä.

Sää on loppuviikon ajan enimmäkseen poutaista. Pilvisillä alueilla voi kuitenkin sadella vähän kevyttä pakkaslunta, mutta sademäärät jäävät vähäisiksi. Torstaina ja perjantaina sää on lähes koko maassa aurinkoista.

Ennuste iltapäiville 8.–9.2.2024.
Ennuste iltapäiville 8.–9.2.2024.

Perjantai-illaksi idästä työntyy Suomeen hieman pilviä, samalla idässä tulee paikoin heikkoja lumisateita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kunnon pakkasia myös viikonloppuna ja ensi viikolla

Viikonloppuna sää on aurinkoisinta maan etelä- ja länsiosassa sekä Länsi-Lapissa, idässä pilvisyys on runsaampaa. Idänpuoleinen tuuli voimistuu etelä- ja länsirannikolla, jolloin pakkanen muuttuu purevaksi.

Pakkaslukemat heikkenevät hieman perjantaista.

– Viikonloppuna pakkasta on iltapäivisin maan etelä- ja länsiosassa noin 10 astetta, idässä ja pohjoisessa enimmäkseen 10–20 astetta. Öisin pakkasta voi edelleen olla noin 10 astetta enemmän. Ensi viikolla kylmä pakkassää jatkuu. Sää on poutaista ja muuttuu jälleen selkeämmäksi koko maassa, Kristian Roine ennustaa.

Ennuste iltapäiville 10.–12.2.2024.
Ennuste iltapäiville 10.–12.2.2024.

Pakkaslukemat vaihtelevat tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon alussa iltapäivisin maan länsiosan noin 10 asteesta Lapin paikoin reiluun 20 asteeseen.

– Yöt ovat ensi viikollakin edelleen hyvin kylmiä, pohjoisessa pakkasta voi olla öisin yli 30 astetta, etelässäkin 15–20 astetta, Kristian Roine toteaa.

Lue seuraavaksi: Kylmää kyytiä helmikuussa: Polaaripyörre heikkenee – katso tuore kuukausiennuste

Kevään pitkä ennuste julki: Tältä näyttää maalis–toukokuun tilanne – näin meteorologi kommentoi kevään alkua

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat