Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Joulukuun viimeisinä päivinä vallitsee voimakas kaakkoisvirtaus ja etelästä tulee ajoittain lumisateita – ensi vuoden puolella lumisateinen sää jatkuu
  Uutiset |

  Joulukuun viimeisinä päivinä vallitsee voimakas kaakkoisvirtaus ja etelästä tulee ajoittain lumisateita – ensi vuoden puolella lumisateinen sää jatkuu

  Lumisateinen sää kuorruttaa maiseman valkoiseen.
  Lumisateinen sää jatkuu vuoden 2020 viimeisellä viikolla. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 23.12.2020

  Joulukuun ja samalla myös vuoden 2020 viimeiset päivät kuluvat tuulisessa ja ajoittain lumisateisessa säässä. Ensi vuoden alkupäivinä lumisateita tulee edelleen.

  Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä mitattiin tämän talven toistaiseksi kylmin lämpötila, kun Utsjoen Kevojärvellä lämpötila laski -41,1 asteeseen. Kylmempää oli viimeksi lähes neljä vuotta sitten, vuonna 2017 tammikuun 5. päivänä, jolloin Muonion kirkonkylän havaintoasemalla oli -41,7 ja Sallan Naruskassa -41,4 astetta.

  Yhtä kylmiä lämpötiloja ei ole lähipäivinä odotettavissa. Suomessa vallitsee alkuviikosta voimakas kaakkoisvirtaus ja tuuli on puuskaista lähes koko maassa. Samalla viikonloppuna Lapin yllä ollut kylmä ilmamassa väistyy pohjoiseen.

  Alkuviikon aikana etelästä lumisateita

  Maanantaina Pohjois-Suomen lumisateet siirtyvät maan pohjoispuolelle ja sää on väliaikaisesti poutainen, maan etelä- ja keskiosassa pilvisyyskin paikoin vaihtelee. Lämpötila on päivällä laajalti 0–5, Koillismaalla sekä Itä- ja Pohjois-Lapissa 5–10 pakkasastetta.

  Illalla pilvisyys runsastuu jälleen ja yöksi maan etelä- ja keskiosaan leviää etelästä lumi- ja räntäsateita, vähitellen Perämeren seudulle asti. Paikallisesti voi tulla myös jäätävää sadetta, joten ajokeli voi olla huono sekä lumisateen että myös jäisten tienpintojen vuoksi. Yöllä sää lauhtuu lounaassa, muuten lämpötila on samankaltainen kuin maanantaina päivälläkin.

  Jäiset tienpinnat ja lumisade voivat tehdä ajokelistä liukkaan.
  Maanantaina ja tiistaina ajokeli vaihtelee hyvästä jäiseen ja lumisateiseen. Kuva: Matti Hietala, Vaasan seutu, 26.12.2020

  Tiistaina hajanaisia lumisateita tulee pitkin maata ja paikalliset jäätävät sateet ovat edelleen mahdollisia. Lounaassa voi sataa hieman vettäkin. Kohtalainen kaakkoistuuli jatkuu ja puuskat ovat kovia etenkin etelärannikolla. Lounaassa lämpötila on 0–2 astetta, muualla maassa enimmäkseen 0–5 pakkasastetta sekä Pohjois-Suomen itä- ja pohjoisosassa 5–10 pakkasastetta.

  Tiistai-iltana etelästä saapuu jo seuraava sadealue, joka tuo Etelä- ja Länsi-Suomeen lumi- ja vesisateita, itään ja pohjoiseen lumisateita. Tiistain aikana etelässä voi sataa tämänhetkisen ennusteen mukaan 5–15 senttimetriä lunta, eniten kaakossa.

  Keskiviikkona lumisateet siirtyvät pohjoiseen ja heikkenevät. Sää lauhtuu ja lämpötilan nollaraja kulkee Suomen yli kaakosta Perämerelle, lounaassa on 1–3 astetta nollan yläpuolella. Rajan pohjoispuolella on pakkasta, Lapin itäosassa reilun 10 asteen verran. Illalla etelästä saapuu jo seuraava, melko kapea sadealue, joka tuo maan etelä- ja keskiosaan lumi-, vesi- ja räntäsateita.

  Lue lisää: Ajokeli riippuu sääolosuhteista

  Vuodenvaihteen aikoihin etelässä suojasäätä, pohjoisessa pakkasta

  Torstaina uudenvuodenaattona pilvisyys on edelleen runsasta ja Suomen yllä liikkuu hajanaisia lumi- ja räntäsateita kohti pohjoista, etelässä tulee paikallisesti myös vettä. Lämpötila on lännessä ja etelässä laajalti 0–2 astetta, idässä lähellä nollaa tai pari astetta pakkasen puolella. Tuuli on jo heikompaa kuin alkuviikon aikana.

  Uutenavuotena sekä viikonloppuna Suomi kuulunee edelleen matalapaineen alueeseen. Ajoittaisia lumi- ja räntäsateita tulee pitkin maata ja lämpötila vaihtelee maan etelä- ja länsiosassa nollan molemmin puolin, idässä on enimmäkseen heikkoa pakkasta ja pohjoisessa 5–15 pakkasastetta.

  Lue myös: Tuore kuukausiennuste: Tältä näyttää vuodenvaihteen viikon sää – käänne tulossa tammikuussa

  Anna Latvala

  Päivitetty 27.12. klo 18.06

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa