Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Siis mitä ihmettä! Taivas löi tulta ja sylki rakeita keskellä marraskuuta: "Liisa-myrsky yllätti ärhäkkyydellään"
  Uutiset |

  Siis mitä ihmettä! Taivas löi tulta ja sylki rakeita keskellä marraskuuta: "Liisa-myrsky yllätti ärhäkkyydellään"

  Forecan sade- ja ukkostutka klo 18:45 paljastaa, että eteläisessä Suomessa on salamoinut ja satanut rankasti.
  Forecan sade- ja ukkostutka klo 18.45 paljastaa, että eteläisessä Suomessa on salamoinut ja satanut rankasti. Kuva: Foreca

  Moni on saattanut hieraista silmiään maan eteläosassa torstai-iltana, kun Liisa-myrsky järjesti vielä yhden räväkän ja täysin yllätyksellisen elementin: Kanta-Hämeessä ja Uudellamaalla salamoi ja taivaalta tuli rakeita.

  Forecan sade- ja ukkostutkan mukaan Liisa-myrskyn yhteydessä on torstai-iltana havaittu harvinaista marraskuista salamointia. Myös havaintoja jäärakeista on tullut Facebookin Myrskybongarit-ryhmässä.

  Salamointi, rankahko sade ja rakeet ovat liittyneet kylmän säärintaman ylitykseen, jonka jälkipuolella lämpötila on tippunut voimakkaasti – jopa yli viidellä asteella. Samoilla alueilla, missä kuultiin vielä hetki sitten epätavallista loppusyksyn jyrinää ja rakeiden kolinaa, voi sataa pian lunta.

  Kylmään säärintamaan liittyvä salamointi ja raesateet ovat ennemminkin kesäinen ilmiö, joten joka vuosi vastaavaa ei enää marraskuussa koeta.

  " Liisa-myrsky yllätti ärhäkkyydellään ja sitä voidaan monellakin mittapuulla pitää erikoisena sääilmiönä.

  Marraskuisen salamoinnin ja raesateiden taustalla on sama ilmiö kuin vastaavissa sääilmiöissä kesälläkin. Kylmä säärintama toimi torstai-iltana ukkosen ja rakeiden pakottajana: sen kohdalla kulki tänään voimakas lämpötilaero lännen ja idän välillä. Lisäksi ilmakehä on ollut epävakaa ja lämpötila laskenut korkeuden mukana nopeasti, mikä on edellytys sille, että pilvet pääsevät kasvamaan tarpeeksi korkealle tuottaakseen jäärakeita ja salamointia.

  Tätä sääpäivää ja Liisa-myrskyä meteorologit muistelevat vielä varmasti pitkään.

  Lue seuraavaksi: Liisa-myrsky jatkaa matkaansa Suomen itäpuolelle: Voimakkaimmat puuskat päivän aikana yli 30 m/s, yöllä tuuli heikkenee

  Kansikuva: Janne Hirvonen, Helsinki, arkistokuva

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 19.11. klo 22.09

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa