Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Liisa-myrsky jatkaa matkaansa Suomen itäpuolelle: Voimakkaimmat puuskat päivän aikana yli 30 m/s, yöllä tuuli heikkenee
  Uutiset |

  Liisa-myrsky jatkaa matkaansa Suomen itäpuolelle: Voimakkaimmat puuskat päivän aikana yli 30 m/s, yöllä tuuli heikkenee

  Liisa-myrsky teki tuhoja Pohjanmaalla.
  Liisa-myrsky teki tuhoja Pohjanmaalla. Kuva: Reijo Kärkkäinen, 19.11.2020

  Ruotsista saapunut Liisa-myrsky on kaatanut tänään torstaina puita ja katkonut sähköjä. Kovin iltakahdeksaan mennessä mitattu tuulen kymmenen minuutin keskinopeus oli Pietarsaaren Kallan-mittausaseman 25,4 m/s. Kovimmat puuskat olivat Kallanin sekä Kaskisen Sälgrundin 31,5 m/s.

  Maa-alueilla on mitattu myrskypuuskia pitkin maan etelä- ja keskiosaa ja puita on kaatunut. Enimmillään sähköttömiä talouksia on ollut Energiateollisuuden mukaan yli 70 000. Alue, jossa sähkökatkoja esiintyy, on levinnyt päivän aikana lännestä itäisimpäänkin Suomeen.

  Myrskymatalapaineen keskus liikkuu vähitellen koilliseen ja jatkaa matkaansa yöllä Suomen itäpuolella. Kovimmat tuulet ovat jo heikkenemässä myös maan itäosassa. Etelän säähän vaikuttaa vielä samaan matalapaineen alueeseen kuuluva pieni osakeskus, joka liikkuu illan ja yön aikana itään. Etelärannikolla puuskissa kovaa tuulta voi siis olla paikoin vielä alkuyöstäkin.

  Liisa-myrsky nostatti aallokkoa Pohjanlahdella.
  Liisa-myrsky nostatti aallokkoa Pohjanlahdella. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 19.11.2020

  Tuulen lisäksi tänään on tullut runsaita lumi- ja vesisateita pitkin maata, aluksi lumisadetta tuli lähinnä Lapin eteläosassa. Suurin lumikertymä on Ranuan lentokentällä mitattu 26 senttimetriä. Samalla mittausasemalla ei ollut vielä eilen ollenkaan lunta. Suurin sadekertymä tämän vuorokauden ajalta on Kokkolan noin 50 millimetriä.

  Tänään sää oli suuressa osassa maata paitsi tuulinen niin myös vuodenaikaan nähden hyvin lauha. Lämpötila nousi vielä Pohjois-Pohjanmaan Vaalassa asti aamulla 9 asteeseen, mutta yöllä heikkoa pakkasta on etelää myöten. Sade muuttuu rännäksi ja lumeksi maan etelä- ja keskiosassa Länsi-Suomesta alkaen. Yön aikana lumisateet yltävät jo eteläisimpäänkin Suomeen.

  Liisa-myrskyn kaatama puu.
  Liisa-myrskyn kaatama puu. Kuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö, 19.11.2020

  Lue seuraavaksi: Vuosi 2020 on ollut Suomessa myrskyisä – Liisa-myrsky mukaan lukien jo 40 myrskypäivää

  Anna Latvala

  Päivitetty 19.11.2020 klo 20.30

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat