Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Pikatalvi iskee nyt etelään asti: Varaudu lumeen, pakkaseen ja liukkauteen – katso ennuste
  Uutiset |

  Pikatalvi iskee nyt etelään asti: Varaudu lumeen, pakkaseen ja liukkauteen – katso ennuste

  Pikainen takatalvi koetteli jälleen eteläistä Suomea perjantaiaamuna.
  Maa voi olla perjantaiaamuna valkea myös eteläisessä Suomessa. Arkistokuva: Markus Mäntykannas

  Liisa-myrsky on myllännyt Suomessa torstaina. Myrskyn jälkeen sää on viilenemässä hetkeksi. Lumisateita tulee maan eteläosassa asti.

  Keskiviikkona mitattiin ajankohtaan nähden erikoisen korkeita lämpötiloja, kun lounaassa, lännessä, lounaisessa saaristossa ja Ahvenanmaalla oli peräti yli 12 asteen lukemia. Keskiviikon korkein lukema oli Hammarlandin Märketin havaintoaseman 12,6 astetta.

  Nyt lämpötilat ovat romahtamassa Liisa-myrskyn jälkimainingeissa. Lunta ja pakkasia on tulossa etelään asti. Sää jatkuu kuitenkin vaihtelevana.

  – Kylmää ilmaa virtaa Suomen ylle perjantaiksi. Lauantaina länsiluoteinen tuuli vaihtuu etelänpuoleiseksi, jolloin tuuli tuo mukanaan jo lauhempaa ilmaa. Ensi viikolla Suomen yllä voi jälleen käväistä kylmempää ilmaa, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Lue myös: Liisa-myrsky kurittaa Suomea: Sähköttä kymmeniä tuhansia kotitalouksia, mutta pahin vasta edessä – katso, mihin tänään tulee varautua

  Tulossa liukkautta ja lumisateita

  Torstaina päivällä Liisa-myrskyssä maan etelä- ja keskiosan sateet ovat olleet enimmäkseen vettä, mutta pohjoisessa lumikertymät voivat olla paikoin 10–30 senttimetriä Lapin etelä- ja itäosassa sekä mahdollisesti osassa Pohjois-Pohjanmaata. Vähitellen sateet alkavat muuttua lumeksi myös muualla maassa. Sää pakastuu perjantain vastaisena yönä maan eteläosassa saakka, joten tiet voivat olla paikoin liukkaita jo pakastumisenkin takia.

  – Torstai-illaksi ja perjantain vastaiseksi yöksi maan etelä- ja itäosan ylle levittäytyvän sadealueen sateet muuttuvat illan viiletessä rännäksi ja lumeksi. Tästä on mahdollista sataa 1–5 senttimetriä lunta, eniten paikallisesti idässä, ennustaa Jenna Salminen.

  Ennuste perjantain vastaiselle yölle 19.–20.11.2020.
  Ennuste perjantain vastaiselle yölle 19.–20.11.2020. Kuva: Foreca

  Sadealue väistyy perjantaiaamun ja päivän mittaan itään luoteesta saapuvan toisen sadealueen edeltä.

  Perjantaina päivällä sateita kulkee pohjoisesta kohti kaakkoa pyyhkäisten maan keski- ja eteläosan ylitse. Lisäksi Lapin itä- ja eteläosassa tulee hajanaisia sateita. Myös sadekuuroja on liikkeellä siellä täällä.

  – Perjantain sateiden olomuoto on pohjoisessa enimmäkseen lunta, mutta rannikolla paikoin vetisempää. Etelässä ja maan keskivaiheilla sateen olomuoto vaihtelee. Aamulla liikkeellä olevat sateet ovat isolta osin lunta, mutta päivällä lännessä ja iltapäivällä idässä lumisateen seassa tulee myös räntää ja paikoin vettä. Lumisateen alueella lumikertymät ovat 1–5 senttimetriä.

  Sadealueiden välissä aurinko ehtii näyttäytyä paikoin etelässä ja maan keskivaiheilla.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 20.11.2020.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 20.11.2020. Kuva: Foreca

  Perjantaina päivällä lämpötilat ovat etelästä Pohjois-Pohjanmaan korkeudella maan länsipuoliskolla asteen pari nollan yläpuolella, idässä puolestaan ollaan asteen tai pari nollan molemmin puolin. Lapissa sää viilenee päivän aikana. Etelä-Lapissa lämpötila on päivällä nollan molemmin puolin, muualla Lapissa pääosin −5...0 astetta.

  Lauantain vastaisena yönä pohjoisessa voi olla pakkasta paikoin 15–20 astetta.

  Viikonloppuna vesisade sulattaa lumia

  Sateita on tulossa myös viikonloppuna, sekä lumena, että vetenä. Pohjoiseen uutta lunta voi kertyä viikonloppuna paikoin 5–10 senttimetriä.

  Lauantaina pilvisyys lisääntyy koko maassa lännestä alkaen seuraavan sadealueen edellä. Samalla puuskainen tuuli voimistuu. Sateita leviää päivän mittaan maan länsipuoliskolle ja vähitellen kohti itää.

  – Sade on ainakin alkuosaltaan lähes koko maassa lunta, aivan lounaassa sade saattaa tulla kokonaisuutenaan vetenä, etelässäkin vetenä ja räntänä. Lapissa sade tulee todennäköisesti kokonaan lumena, mutta muuttuu muualla pohjoisessa rännäksi ja etelämpänä vedeksi. Etelässä ja maan keskivaiheilla lumi alkaa sulaa heti, kun sade muuttuu vedeksi ja sää lauhtuu, sanoo Jenna Salminen.

  Ennuste lauantai-iltapäivälle 21.11.2020.
  Ennuste lauantai-iltapäivälle 21.11.2020. Kuva: Foreca

  Lauantaina päivällä lämpötila on etelässä ja lännessä laajalti −1...+4 astetta, rannikolla viiden asteen paikkeilla tai yli. Idässä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ollaan alkuun hieman pakkasella tai nollan vaiheilla, mutta plusasteet yleistyvät iltapäivän mittaan idässä ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa, lännessä lämpenee illan mittaan. Lapissa päivälämpötila on lauantaina laajalti −5 asteen vaiheilla, mutta paikoin itäisessä Lapissa saattaa vielä päivällä olla yhä −10 astetta tai kylmempää kylmän yön jäljiltä.

  Lue myös: Vuosi 2020 on ollut Suomessa myrskyisä – Liisa-myrsky mukaan lukien jo 40 myrskypäivää

  Sunnuntai alkaa laajalti poutaisena, mutta aamulla maan itäpuoliskolla voi tulla vielä sateita.

  – Pohjoiseen levinnee jo sunnuntain aikana uusia sateita lännestä. Nämä sateet ovat enimmäkseen lunta, mutta myös vettä on mukana lähempänä Perämerta.

  Idässä ja pohjoisessa sunnuntai on laajalti pilvinen. Etelässä ja lännessä pilvisyys vaihtelee, ajoittain voi paistaa aurinko.

  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 22.11.2020.
  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 22.11.2020. Kuva: Foreca

  Päivälämpötilat ovat sunnuntaina etelässä ja paikoin länsirannikolla 3...7 astetta ja maan keskivaiheilla 1...4 astetta. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa ollaan nollan molemmin puolin, muualla Lapissa on enimmäkseen −5...0 astetta.

  Sää on vaihtelevaa myös ensi viikolla

  Tämän hetken ennusteen mukaan sää jatkuu vaihtelevana ensi viikon alussa.

  Maanantaina pohjoisen poikki kulkee matalapaine sateineen kaikissa olomuodoissa, Lapissa sade on enimmäkseen lunta. Etelämpänä tulee paikallisia sateita, jotka ovat päivällä pääosin vettä, illalla paikoin lunta. Maanantaina päivälämpötilat ovat sunnuntain lukemissa.

  Tiistaiksi sää mahdollisesti poutaantuu ja viilenee. Lisää sateita on tulossa viikon edetessä.

  Lue myös: Tuore pitkä sääennuste ulottuu jouluviikolle: Näin edetään kohti joulua – katso ennuste!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 19.11. klo 17.54

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa