Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Eta-hurrikaanin rippeet Suomeen – “Torstain myrskymatalapaine on arvaamaton”
  Uutiset |

  Eta-hurrikaanin rippeet Suomeen – “Torstain myrskymatalapaine on arvaamaton”

  Talvimyrsky Helsingin Uunisaaressa
  Sää on ajoittain tuulista tällä viikolla. Arkistokuva: Foreca

  Tuuli voimistuu torstaina jopa myrskyksi asti. Loppuviikolla sää viilenee. Tämän hetken ennusteen mukaan lumisateita tulee paikoin etelässä asti.

  Suomessa vallitsee lähipäivien ajan lauha lounainen ilmavirtaus. Maan yli kulkee useita sadealueita. Sadealueet tuovat mukanaan jäänteitä Eta-hurrikaanista, joka aiheutti marraskuun alussa pahaa tuhoa Keski-Amerikassa.

  Tiistaina hajanainen sadealue on kattanut Suomen.

  – Tiistain sateet tulevat lähes koko maassa vetenä, mutta aivan itärajan tuntumassa Pohjois-Karjalassa ja pohjoisempana mukana voi olla ajoittain myös hiutaleita, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Keskiviikon vastaisen yön aikana Suomeen leviää lounaasta uusi ja laaja sadealue, joka voimistuu nopeasti.

  – Tämä sadealue sisältää osin hurrikaani Etan jäänteet. Sadealue liikkuu yön ja keskiviikkoaamun aikana Suomen yli itään tuoden paikoin jopa 20 millimetriä vesisadetta. Sateita tulee eniten maan etelä- ja keskiosassa.

  Sadealueen jälkeen sää poutaantuu keskiviikon aikana, paikoin nähdään jopa aurinkoa. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 5–10 astetta, lämpimintä on lounaissaaristossa. Pohjoisessa on 0–5 astetta.

  Tuuli voimistuu myrskyisäksi – tuulivahingot ja sähkökatkot mahdollisia

  Keskiviikkoiltana maan etelä- ja keskiosaan alkaa levitä lännestä jo uusi pilvisyys- ja sadealue.

  – Tämä sadealue liittyy myrskymatalapaineen keskukseen, joka liikkuu Suomeen torstaina ja joka todennäköisesti on myös saanut voimaa Etan jäänteistä. Sadealue tuo Suomeen sadetta laajalti 15–20 millimetriä. Sateet tulevat pääosin vetenä, mutta torstain aikana Etelä- ja Keski-Lapin sateet alkavat muuttua lumeksi. Voi sanoa, että Etan vaikutusta näkyy Suomen säässä tiistai-illasta torstai-iltaan, sadealueen häntäosiot mukaan lukien jopa perjantai-iltaan asti, sanoo Joanna Rinne.

  Torstaiksi läntisille merialueille ennustetaan myrskyä, lisäksi kaikille merialueille ennakoidaan myrskypuuskia. Myrskypuuskia ennustetaan myös maa-alueille etenkin maan etelä- ja keskiosaan, iltaa kohden myös Etelä-Lappiin.

  – Torstaina Suomen ylle liikkuva matalapaineen keskus on voimakas ja melko arvaamaton eli huonosti ennustuva myrskymatalapaine, joka tuo tuulituhojen riskin koko maahan. Voimakkaimpia keskituulia on näillä näkymin tulossa läntisille merialueille. Merenkurkussa ja Perämerellä tuuli saattaa voimistua torstaina matalapaineen keskuksen ohituksen jälkeen hyvinkin äkillisesti, muilla merialueilla tuuli voimistuu ja heikkenee rauhallisemmin. Arvaamattoman matalapaineen keskuksen tapauksessa on mahdollista, että paikalliset tuuli- ja puuskalukemat nousevat ennustettuja korkeammiksi. Torstai-illaksi kovimmat tuulet rauhoittuvat, toteaa Joanna Rinne.

  Torstain päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 5–10 astetta. Lapissa lämpötila painuu päivän edetessä pakkasen puolelle.

  Myrskyn jälkeen lumisateita

  Torstain matalapaineen keskuksen jälkipuolella Suomeen alkaa virrata selvästi kylmempää ilmaa pohjoisesta. 

  – Perjantaiaamuna lumisadetta tulee näillä näkymin koko maassa, myös aivan etelärannikolla. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan lunta tulee enimmäkseen 2–5 senttimetriä, sanoo Joanna Rinne.

  Päivälämpötila on perjantaina koko maassa pakkasella tai vain juuri nollan yläpuolella. Lumisateiden jälkeen sää selkenee.

  – Kylmin jakso ohittaa Suomen nopeasti. Sää muuttuu jälleen pilvisyydeltään ja sateiltaan vaihtelevaksi. Lämpötilat eivät ensi viikoksi kuitenkaan enää nouse tämän viikon tasolle, toteaa Joanna Rinne.

  Lue myös: Valkeat joulut ovat katoava luonnonvara – katso lumivalkean joulun todennäköisyys paikkakunnallasi

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 17.11. klo 16.16

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa