Sääuutiset ja blogi> Sunnuntai jo vuoden 50. hellepäivä: “Alkuviikolla on vielä paikoin…
Uutiset |

Sunnuntai jo vuoden 50. hellepäivä: “Alkuviikolla on vielä paikoin jopa tukalan kuumaa”

Keisarinviitta-perhonen aterioimassa kesäpäivänä.
Keisarinviitta-perhonen aterioimassa kesäpäivänä. Kuva: Marianne Gråbbil-Hakkola, Vähäkyrö, 23.7.2021

Tänä kesänä hellepäiviä on ollut melkein kahden kuukauden verran ja ensi viikolla niitä tulee vielä lisää. Sää on kuitenkin muuttumassa vaihtelevampaan ja sateisempaan suuntaan.

Tänään sunnuntaina lämpötila kohosi jo Kankaanpään Niinisalossa 29,0 asteeseen ja edelleen alkuviikolla on vielä paikoin jopa tukalan kuumaa.

Maanantaina lännessä voidaan paikallisesti päästä 30 asteeseen, mutta viikon paahtavin päivä on tiistai. Silloin lämpötila kohoaa helteen puolelle eli vähintään 25,1 asteeseen paikoin Pohjois-Lapissa asti; maan etelä- ja keskiosassa on yleisesti 26–30 astetta.

Euroopan suursäätilanne alkuviikolla on jo tullut tutuksi tältä kesältä: laaja korkeapaineen alue Euroopan itäosassa ulottuu Suomeen asti, mutta Länsi-Euroopassa on sateista matalapainesäätä. Suomessa vallitsevaan kuivuuteen maanantain ja tiistain yksittäiset sadekuurot eivät paljon auta, kun taas Saksan ja Benelux-maiden jo aiemmin tulvista kärsineille alueille tulee lisää vettä.

Lue myös: Kulunut kesä on paikoin ollut ennätyksellisen kuiva – taustalla vaikuttaa yläilmakehän ilmiö, joka voi jämähtää päälle kuukausiksi

Ensi viikon alussa Euroopan itäpuoliskolla lämpö yltää pohjoiseen asti, kun taas lännessä on koleampaa ja sateisempaa.
Ensi viikon alussa Euroopan itäpuoliskolla lämpö yltää pohjoiseen asti, kun taas lännessä on koleampaa ja sateisempaa.

Loppuviikosta tulossa sateinen

Viikon puolivälissä tilanne muuttuu. Suomea lähestyy lännestä matalapaine ja keskiviikkona sateita ukkosineen leviää maan etelä- sekä länsiosaan. Myös Lapissa voi tulla jokunen ukkoskuuro. Tämänhetkisen ennusteen mukaan torstaina sateet ja ukkoskuurot leviävät jo suureen osaan maata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Loppuviikko onkin matalapainesäätä: sateita tulee joka päivä jossakin päin maata ja mukana on myös ukkosta. Ennusteessa on vielä epävarmuutta, ja sateiden ajoitukseen sekä sijaintiin tulee todennäköisesti muutoksia. Lämmin ilma ei kuitenkaan väisty heti Suomen yltä, ja poutaisilla ja aurinkoisilla alueilla voi olla vielä paikoin hellettä.

Sadekuuro Oulujärvellä.
Sadekuuroja ja sateenkaaria voi nähdä loppuviikosta eri puolilla Suomea. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 22.7.2021

Takana hyvin helteinen touko–heinäkuu

Tänään oli tämän vuoden 50. hellepäivä. Vuodesta 1961 alkavassa helletilastossa kuluva kesä onkin jaetulla yhdeksännellä sijalla – ainakin, jos katsotaan vain hellepäivien lukumäärää. Ja kesää on vielä jäljellä. 

Suurimmat hellepäivien määrät vuosina 1961–2020

lähde: Ilmatieteen laitos

VuosiHellepäiviä
200265
201864
200661
199758
201057
197254
197353
201352
201450
199947

Auringon lämmitys on elokuussa jo vähän heikompaa kuin keskikesällä. Pintavedet ja maaperä ovat kuitenkin ehtineet lämmetä alkukesään verrattuna eikä energiaa kulu niiden lämmittämiseen yhtä paljon, joten tavallisesti elokuu on lämpimämpi kuin kesäkuu. Tänäkin vuonna lämpötila voi nousta ajoittain helteen puolelle vielä loppukesästäkin.

On siis täysin mahdollista, että kuluva kesä päätyy vielä tilastoidun jakson viiden helteisimmän vuoden joukkoon.

Katso yli 100 paikkakunnan lähipäivien sää!

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste teki takinkääntötempun: Ensin tulevat helteet, mutta elokuu näyttää nyt hyvin erilaiselta

Anna Latvala

Päivitetty 25.7.2021 klo 20.16

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat