Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste teki takinkääntötempun: Ensin tulevat helteet,…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste teki takinkääntötempun: Ensin tulevat helteet, mutta elokuu näyttää nyt hyvin erilaiselta

Kuukausiennusteen mukaan elokuu näyttää nyt aiempaa epävakaiselta.
Säätyyppi muuttuu heinäkuun loppupuolella epävakaisemmaksi ja viileämmäksi, mutta ensin on kuumaa. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala

Tuoreen keskipitkän sääennusteen mukaan ensin tulee helle ja sitten tulevat sateet. Elokuu näyttää nyt aiempaa viileämmältä ja epävakaisemmalta.

Kulunut kesä on ollut paikoin jopa ennätyksellisen kuiva, joten sateita kaivataan. Euroopan keskuksen (ECMWF) tuoreimman kuukausiennusteen mukaan sää muuttuukin epävakaisemmaksi jo ensi viikolla, joskin aluksi on tiedossa vielä kuivaa ja kuumaa säätä.

Sää on lämpenemässä vähitellen tulevan viikonlopun aikana ja sunnuntaina helleraja eli 25 astetta ylitetään jo monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa.

Sunnuntai on tulevan hellejakson ensimmäinen päivä. Hellelukemia mitataan monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa.
Sunnuntai on tulevan hellejakson ensimmäinen päivä. Hellelukemia mitataan monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa.

Skandinaviasta kurottava korkeapaine kaappaa Suomen syleilyynsä viikon vaihtuessa ja kuljettaa maahamme entistäkin lämpimämpää ilmamassaa. Alkuviikolla hellettä on jo suuressa osassa maata ja tiistaina lämpötila voi kohota maan länsiosassa yli 30 asteen.

Kuluneen kesän lämpöennätyksiä ei kuitenkaan enää kolkutella. Tämän kesän toistaiseksi korkein lukema, tasan 34 astetta, mitattiin heinäkuun 15. päivänä Heinolassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maanantaina hellettä on jo lähes koko maassa.
Maanantaina hellettä on jo lähes koko maassa. Viikon kuumimmat päivät ovat näillä näkymin tiistai ja keskiviikko, jolloin osassa maata voidaan mitata 30 asteen lämpötiloja.

Käydään seuraavaksi tuore kuukausiennuste viikko viikolta läpi.

Heinäkuun loppu: Helle vaihtuu ukkossateisiin

26. heinäkuuta alkava viikko näyttää kuukausiennusteen mukaan olevan valtaosassa Suomea 1–3 astetta pitkäaikaisia keskiarvoja lämpimämpi. Viikko alkaa kuumana maan etelä- ja keskiosassa, mutta vähitellen kuumimman ilman painopiste siirtyy kohti maan pohjoisosaa.

Sademäärät näyttävät ennusteessa olevan vielä ensi viikolla tavanomaista matalampia suuressa osassa maata lounaisinta Suomea lukuun ottamatta. Näyttää kuitenkin siltä, että viikon puolivälin jälkeen lännestä saapuvat matalapaineet hiljalleen syrjäyttävät kuuman korkeapaineen ja vettä voi tulla osassa maata kaatamalla ukkosten kera. Kuivuus helpottaa näin ollen myös eteläisessä Suomessa.

Tällä hetkellä 10 vuorokauden päähän yltävissä numeerisissa sääennusteissa näkyy viitteitä siitä, että hellejakso jää aiempaa ennustetta lyhyemmäksi. Nyt vaikuttaisi siltä, että matalapaineet sanelevat vastaisuudessa ehdot Suomen säätyypille ja ajavat helteisimmän ilmamassan ja korkeapaineen maamme itäpuolelle.

Lue myös: Näin hyödynnät sadetutkaa

Ukkoskuuroihin voi hetkellisesti liittyä hyvin rankkaa sadetta, joka aiheuttaa taajamatulvia ja lisää liikenteessä vesiliirron riskiä.
Ensi viikon loppupuolella osassa maata voi sataa rankasti. Myös ukkoset yleistyvät. Kuva: Matti Hietala, Vaasa

Elokuun alku: Matalapaineiden ehdoin

2. elokuuta alkavalla viikolla Skandinavian eteläosassa näkyy selvä poikkeama tavanomaista alhaisemmasta ilmanpaineesta. Näin ollen elokuun alku mentäisiin Suomessakin matalapaineiden ehdoilla. Aiemmassa kuukausiennusteessa tällaista kuviota ei ollut näköpiirissä, joten elokuu näyttää nyt hyvin erilaiselta. 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vallitsevana tuulen suuntana olisi lounas tai etelä. Kuukausiennuste ei tee elokuun alusta erityisen sateista, vaan sademäärä olisi lähellä tavanomaista lukuun ottamatta etelä- ja lounaisrannikkoa, missä sademäärä on hieman koholla. Lämmin Itämeri voi voimistaa kuurosateita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lämpötiloissa kuitenkin näkyy vielä paikoitellen punasävyä merkkinä tavanomaista lämpimämmästä viikosta, mutta sävyt ovat jo selvästi ensimmäistä tarkasteluviikkoa haaleammat. Kuukausiennuste tuo suureen osaan maata tyypillisiä elokuun alun lämpötiloja, mutta tässä asetelmassa yksittäiset hellepäivätkin ovat täysin mahdollisia auringon paistaessa. Yli 30 asteen superhelteet ovat kuitenkin jo tämän kesän osalta todennäköisesti taputeltuja elokuun puolelle siirryttäessä.

Lue myös: Tällainen on elokuun tyypillinen sää Suomessa

Kuivuuden ja kuumuuden seuraukset näkyvät luonnossa eri puolilla Suomea.
Elokuu alkaa vaihtelevan sään merkeissä. Kuva: Markus Mäntykannas, Saimaa, Puumala

Elokuun toinen viikko: Suomen itäpuolella lämpöä

Elokuun toisella, 9. päivänä alkavalla viikolla, ilmanpaine Fennoskandiassa on yhä tavanomaista matalampi. Tästä ei voi kuitenkaan päätellä, onko Suomen yllä koko viikon ajan matalapaine vai onko kyseessä jokin yksittäinen voimakas matalapaine, joka sysää koko viikon ennustetun keskimääräisen ilmanpaineen tavanomaista matalammaksi.

Sademäärä on ennusteen mukaan maan etelä- ja länsiosassa paikoitellen tavanomaista suurempi, mutta suuressa osassa maata lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja.

Lämpötilojen osalta Suomi näyttää melko neutraalilta: poikkeamaa ei enää juurikaan näy lämpimämpään eikä kylmempään suuntaan. Tavanomaista lämpimämpää näyttäisi kuitenkin olevan heti Suomen itäpuolella. Tämä viittaa siihen, että olisimme kenties kahden erityyppisen ilmamassan rajavyöhykkeellä, missä syntyy herkästi sateita ja ukkosiakin.

Kuukausiennusteeseen liittyy epävarmuutta elokuun edetessä. Todennäköisin skenaario on kuitenkin se, että sade ja paiste vuorottelevat, eikä pidempiä hellejaksoja ole näköpiirissä.
Kuukausiennusteeseen liittyy epävarmuutta elokuun edetessä. Todennäköisin skenaario on kuitenkin se, että sade ja paiste vuorottelevat, eikä pidempiä hellejaksoja ole näköpiirissä. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

Elokuun jälkimmäinen puolisko: Epävarma tilanne

16. elokuuta alkavalla viikolla kuukausiennusteen poikkeamat haalistuvat Suomen yltä. Ennusteen epävarmuus kasvaa jo merkittävästi.

16. elokuuta alkavan viikon lämpötila ja sademäärä näyttävät olevan lähellä tilastollisia keskiarvoja. Tavanomaista matalammasta ilmanpaineesta on kuitenkin vielä viitteitä maamme itä- ja kaakkoisosassa ja varsinkin Venäjän puolella.

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kokeiluasteella, joten niihin tulee suhtautua tietyllä varauksella. Erityisesti korkeilla leveysasteilla ennusteisiin liittyy epävarmuutta.

Lue seuraavaksi: Näin pitkän ajan ennuste lasketaan ja näin sitä kannattaa tulkita

Markus Mäntykannas

Päivitetty 23.7.2021 klo 15.46

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat