Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Nyt on syytä olla tarkkana! Lauhtuminen aiheuttaa erittäin petollisen ilmiön
  Uutiset |

  Nyt on syytä olla tarkkana! Lauhtuminen aiheuttaa erittäin petollisen ilmiön

  Ajokeliä haittaavat tänään sekä kuuraliukkaus että lumisateet.
  Ajokeliä haittaavat tänään sekä kuuraliukkaus että lumisateet. Kuva: Pixabay, arkistokuva

  Pakkashuiput ovat tasoittumassa viikonlopun aikana ja sää on lauhtumassa voimakkaasti. Lumisateet ja lämpötilan äkillinen kohoaminen tuovat mukanaan vaikean ajokelin. Autoilijoita uhkaa nyt petollinen kuuraliukkaus.

  Uudellamaalla pakkanen on lauhtunut paikoin jopa yli 20 asteella torstaiaamun lukemista vuorokauden aikana. Kireitä, yli 30 asteen pakkasia, löytyy perjantaiaamusta vielä Pohjois-Karjalasta sekä osasta Lappia, mutta suunta on koko maassa lauhtumaan päin.

  Lämpötilan äkillinen kohoaminen ja mereltä saapuva kosteus ovat laukaisseet erittäin petollisen kuuraliukkauden eteläiseen Suomeen.

  Lue myös: Kuura – tienpintojen liukas yllättäjä

  Kuura vaikeuttaa ajokeliä

  Nyt olosuhteet ovat erittäin suotuisat kuuranmuodostumiselle: ilman lämpötila on kohonnut voimakkaasti ja sulalta Itämereltä virtaa kosteaa ilmaa sisämaahan päin maan etelä- ja lounaisosassa. Tienpinnat lämpenevät kuitenkin hitaammin kuin ilma, mikä aiheuttaa sen, että ilmassa oleva vesihöyry härmistyy tienpinnoille suoraan jääksi.

  Kuuraliukkaudesta on näin perjantaiaamusta lukuisia havaintoja erityisesti Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun suunnalta. Erityisen tarkkana kannattaa olla rampeilla, silloilla ja sisääntuloväylillä. Kannattaa pelata varman päälle ja laskea nopeutta reilusti.

  Aura-autoja työssään lumisateessa.
  Viikonlopun ajokeli on monin paikoin talvinen. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 21.1.2021

  Lumisateet heikentävät näkyvyyttä

  Keskisen Suomen ajokelissä piilevät omat haasteensa. Useammat lumisadealueet tiputtavat viikonlopun aikana lunta paikoin yli 20 senttiä ja pöllyävä pakkaslumi heikentää näkyvyyttä tien päällä. Myös keskisessä Suomessa kuuraliukkaus on sääolosuhteiden puolesta mahdollinen.

  Sakein lumisade on näillä näkymin rantautumassa sunnuntain vastaisena yönä, jolloin lunta voi pyryttää hetken aikaa myös etelässä. Lounaassa sateet muuttuvat hetkellisesti vedeksi.

  Myös jäätäviä sateita

  Eikä siinä vielä kaikki: lisätäänpä yhtälöön myös jäätävät sateet. Sunnuntain aikana maan etelä- ja lounaisosaan on työntymässä ylempänä ilmakehässä selvästi lämpimämpää ilmaa, mutta maanpinnalla lauhtuminen ei tunnu yhtä voimakkaana.

  Tämä voi aiheuttaa sen, että troposfäärin alemmissa kerroksissa sade on osittain vettä, mutta kun se putoaa lähemmäs maanpintaa, missä ollaan pakkasen puolella, tuloksena voi olla alijäähtynyttä vettä eli jäätävää sadetta. Kun alijäähtynyt vesi kohtaa kylmät pinnat, jäätyy se niihin välittömästi kiinni.

  Tuloksena voikin olla melkoisia ilmakehän virittelemiä jääkenttiä viikonlopun aikana. Parempi varoa kuin katua!

  Lue seuraavaksi: Lumisateet valtaavat Suomen: Näille alueille jopa 30 senttimetriä lunta loppuviikolla – ajokeli laajalti huono

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 19.2. klo 07.17

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa