Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Viikonlopun lumimyrskyssä pyryttää laajalti 10–20, Uudellamaalla jopa 35 senttiä
  Uutiset |

  Viikonlopun lumimyrskyssä pyryttää laajalti 10–20, Uudellamaalla jopa 35 senttiä

  Lumipyry ja pöllyävä lumi huononsivat ajokeliä Pohjanmaalla helmikuussa 2021.
  Lumentulo heikentää merkittävästi ajokeliä viikonloppuna. Kuva: Matti Hietala, arkistokuva

  Viikonlopun lumimyrsky tuo sekä myrskytuulet että jopa 35 senttiä lunta. Lumisade ei ole vain etelän asia, vaan kunnon lumikertymiä tulee koko Oulun ja Kainuun eteläpuoleisessa Suomessa.

  Laaja matalapaine hipoo Suomea viikonloppuna, ja siihen liittyvä sadealue tuo reilun annoksen lunta suureen osaan maasta. Ainoastaan Pohjois-Lapissa sateita ei juuri tule.

  Runsaimmat sateet tulevat tämän hetken ennusteissa Uudenmaan tienoilla, jossa lunta voi tulla kahdessa vuorokaudessa jopa 35 senttiä. Lumentulo heikentää ajokeliä merkittävästi.

  Pahimmat tuulet pysyvät merellä, mutta siellä odotetaan myrskytuulia ja puuskissa tuulen nopeus voi olla jopa yli 33 m/s.

  Torstaina sateita tulee osassa Suomea, perjantaina pakastuu

  Torstaina sää on koko maassa pilvinen. Maan eteläosan, keskiosan ja itäosan yli liikkuu sateita. Etelässä sateet tulevat osin märkänä lumena, jopa vetenä. Muualla sateet tulevat lumena. Lunta kertyy 2–5 senttiä, Kainuun tienoilla 5–10 senttiä.

  Torstain päivälämpötila on etelässä 0…+2 astetta, maan keskiosassa on 0…-7 astetta ja Lapissa pakkasta 7–12 astetta. Yöllä sää alkaa pakastua etelässäkin.

  Sää torstain ja perjantain välisenä yönä.
  Sää torstain ja perjantain välisenä yönä. Kuva: Foreca

  Perjantain aikana sää vähitellen kuivahtaa. Aamulla sää on yhä enimmäkseen pilvinen, ja vähäisiä lumisateita tulee vielä pitkin Suomea. Päivän mittaan sää alkaa muuttua selkeäksi lännestä alkaen. Sadekertymät jäävät perjantaina hyvin vähäisiksi.

  Pakkasta on etelän nollan vaiheilta Lapin jopa reiluun 10 asteeseen.

  Sää perjantaina 27.1.2022.
  Sää perjantaina 28.1.2022. Kuva: Foreca

  Yön alkaessa idässä ja Itä-Lapissa on vielä pilvistä ja heikkoja lumisateita tulee paikoin, muualla on jo selkeää.

  Yö on kylmä pakkasyö, etelässä pakkasta on jopa yli 10 astetta ja Lapissa jopa yli 20 astetta.

  Lauantaina ja sunnuntaina lumimyrsky valtaa Suomen

  Lauantain ja sunnuntain aikana syvä matalapaineen keskus tuo Suomeen laajalle alueelle runsaita lumisateita, merelle myrskyä ja maa-alueillekin voimakkaita puuskia. Lunta tulee laajalla alueella 15–25 senttiä, etelässä jopa 35 senttiä.

  Sadealue heikentyy viikonlopun kuluessa, mutta siihen liittyviä sateita tulee meillä vielä maanantainakin.

  Uutta lunta maan etelä- ja keskiosaan 10–20, etelään jopa 35 senttiä

  Lauantaina sää on pilvinen tai pilvistyy koko maassa. Lumisadealue leviää lännestä maan etelä- ja keskiosaan sekä Länsi-Lappiin. Idässä, myös Itä-Lapissa, on päivällä vielä poutaista. Iltaan mennessä sateet leviävät maan itäosaankin. Ainoastaan Pohjois-Lapissa sateet jäävät vähäisiksi.

  Satakunnan ja Varsinais-Suomen rannikolla sekä etenkin läntisellä Uudellamaalla on mahdollisuus, että osa sateista tulee vetenä. Sateiden olomuodon ennuste on kuitenkin vaihdellut sääennustemalliajosta toiseen, ja näillä alueilla viikonlopun sateiden olomuoto on vielä epävarma.

  Sunnuntaina sadealue alkaa väistyä maan länsiosasta, mutta maan eteläosassa, keskiosassa ja itäosassa sateita tulee yhä. Muualla maassa on poutaista ja enimmäkseen pilvistä.

  Lumikertymä viikonlopun aikana.
  Lumikertymäennuste viikonlopun ajalle. Kuva: Foreca

  Lunta kertyy lauantain ja sunnuntain aikana kahdessa vuorokaudessa maan etelä- ja keskiosassa 10–20 senttiä, ja runsaimmin Uudenmaan tienoilla, jossa lunta voi tulla jopa 35 senttiä.

  Merellä puuskat jopa yli 33 m/s

  Suomen lounaispuolelta viikonlopun aikana liikkuva myrskymatalapaine, johon myös lumisateet liittyvät, tuo sunnuntaiaamuksi läntisille merialueille myrskyä sekä keskituulissa että puuskissa. Ahvenanmerellä ja Pohjois-Itämerellä voi esiintyä puuskia, joiden voimakkuus on yli 33 m/s.

  Lue myös: Keskituuli ja puuskat menevät monella sekaisin – voidaanko puhua myrsky- tai hirmumyrskypuuskista?

  Voimakkaimmat tuulet jäävät merialueille, maa-alueilla tuuli on puuskainen, mutta ei vaarallisen voimakas. Tuulisinta on rannikoilla, joilla saattaa esiintyä jopa yli 15 m/s puuskia.

  Tuuliennuste on hyvin herkkä pienillekin muutoksille matalapaineen reitin ennusteissa, joten tuuliennuste tarkentuu vielä viikonlopun lähestyessä ja sen aikana. 

  Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Näin edetään kohti talvilomia – helmikuussa jo ajoittain kevään tuntua?

  Joanna Rinne

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.

  Viimeksi katsomasi paikat