Sääuutiset ja blogi> Utsjoella paikoin yhtä lauhaa kuin lounaisrannikolla – katso marraskuun…
Uutiset |

Utsjoella paikoin yhtä lauhaa kuin lounaisrannikolla – katso marraskuun lopun sääennuste!

Marraskuussa päivä lyhenee nopeasti Pohjois-Lapissa.
Lämpötilat ovat nousseet viime päivinä Lapin paikoin kireistä pakkasista. Arkistokuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, Utsjoki, 20.11.2021

Kovimmat pakkaset väistyivät Suomesta jo viikonlopuksi, ja marraskuun viimeiset päivät kuluvat melko tasaisessa alkutalven säässä. Lämpötila kohoaa vähän suojasään puolelle sekä paikoin rannikkoseuduilla että Pohjois-Lapissa. Päivä päivältä lumisateet vähän lisääntyvät.

Suomen itäpuolella on laaja korkeapaineen alue, joka on vaikuttanut Suomenkin säähän jo useita päiviä, eikä tilanne muutu vielä marraskuun viimeisinä päivinä.

Kuluneen viikon aikana pakkassäätä on ollut lähes koko maassa, ja lämpötila pysyy myös 28. marraskuuta alkavalla viikolla monin paikoin nollan alapuolella. Pakkaset jäävät kuitenkin heikoiksi verrattuna viime vuoteen, jolloin 27. marraskuuta Utsjoen Kevojärvellä mitattiin –34,0 astetta. 

Lue myös: Vuosi sitten tähän aikaan kalsea sää valtasi Suomen – tänäkin vuonna jo esimakua talvesta

Sateet ovat tulleet viime aikoina pääasiassa lumena, ja suuressa osassa maata lunta onkin kertynyt jo vähintään ohut kerros maahan. Tänään sunnuntaina laajimmat lumettomat alueet löytyvät lännestä pohjalaismaakunnista. Lumisinta on puolestaan Keski- ja Pohjois-Lapissa, jossa lunta on enimmäkseen 10–20 senttimetriä.

Pohjoisimmassa Lapissa alkuviikolla paikoin lauhempaa kuin Etelä-Suomen sisämaassa

Maanantaina on pilvistä. Varsinkin idässä voi paikoin tulla vähäisiä lumisateita, mutta enimmäkseen sää on poutainen. 

Lämpötila on päivällä lähes koko maassa 0 ja –5 asteen välillä, ja rannikoiden tuntumassa sekä Utsjoella lämpötila voi kohota paikoin 0–2 plusasteeseen. Ahvenanmaalla ja muualla lounaissaaristossa voi olla hieman lämpimämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistain vastaisena yönä lämpötila laskee yleisesti vain asteen tai pari.

Heikko tai kohtalainen tuuli puhaltaa maanantaina maan eteläosassa idästä ja maan keskivaiheilla kaakosta. Pohjois-Lapin voimakkaampi etelälounainen tuuli on kohtalaista ja puuskaista.

Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa on tiistaina aste tai kaksi kylmempää kuin maanantaina.
Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa on tiistaina aste tai kaksi kylmempää kuin maanantaina. Kuva: Foreca

Tiistaina sää jatkuu enimmäkseen pilvisenä. Aluksi on pääasiassa poutaa, mutta eteläiseen Suomeen leviää jo illaksi etelästä paikoin lumisateita. Satavan lumen määrä jää kuitenkin pieneksi.

Lämpötilassa ja tuulessa on vain pieniä muutoksia maanantaihin verrattuna.

Keskiviikkona tuuli hieman heikkenee. Suomeen leviää etelästä ajoittaisia lumisateita, poutaisinta on Itä- ja Pohjois-Lapissa.

Pakkasta on keskiviikkona päivällä enimmäkseen 0–6 astetta, kylmintä on Pohjois-Karjalasta Itä-Lappiin yltävällä alueella ja lämpimintä aivan lounaassa. Ahvenanmaalla lämpötila on vielä vähän nollan yläpuolella.

Viikon kuluessa pilvipeite rakoilee ja vähän satelee lunta.
Viikon kuluessa pilvipeite rakoilee ja lunta hieman satelee. Kuva: Foreca

Joulukuun alkupäivinä sää vaihtelee jo enemmän sekä päivien että Suomen eri alueiden välillä: pilvipeite rakoilee ja sää vähän kylmenee. Varsinkin viikon lopulla voi tulla lumisateita, mutta niiden paikka ja ajoitus ovat vielä epävarmoja.

Lue myös: Suomen sää joulukuussa tilastojen mukaan

Vuosien 1991–2020 ilmastollisen vertailukauden mukaan tavallinen päivän ylin lämpötila on marras–joulukuun vaihteessa maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen 0–4 plusastetta, maan itäosassa sekä Oulun seudulla nollan tienoilla ja Lapissa 0–6 pakkasastetta. Vuorokauden alin lämpötila on sen sijaan lounaissaaristoa lukuun ottamatta pakkasella, Lapin keski- ja pohjoisosassa enimmäkseen yli 10 pakkasasteessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sää on siis tänä vuonna joulukuun alkaessa Lapissa ajankohtaan nähden lauhaa, mutta maan etelä- ja keskiosassa viileää.

Lue seuraavaksi: Joulu lähestyy: Kuukausiennuste otti uuden suunnan – tältä näyttää joulukuu nyt

Anna Latvala
meteorologi

Katso yli 100 paikkakunnan lähipäivien ennuste!

28.11.2022: Päivitetty keskiviikon lumisateen ennustetta.

Päivitetty 28.11.2022 klo 09.19

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat