Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Säässä käänteitä tälläkin viikolla – torstaina laaja lumipyry ja vaakaräntää, myrskytuulet mahdollisia jälleen loppuviikolla
  Uutiset |

  Säässä käänteitä tälläkin viikolla – torstaina laaja lumipyry ja vaakaräntää, myrskytuulet mahdollisia jälleen loppuviikolla

  Lumipyry ja pöllyävä lumi huonontavat ajokeliä.
  Ajokeliä huonontavat tällä viikolla ajoittain muun muassa lumisateet, pöllyävä lumi, liukkaus ja jäätävät sateet. Kuva: Maija Savolainen, 17.1.2022, Rautavaara

  Säässä riittää käännöksiä myös tällä viikolla. Lämpötilat sahaavat osassa maata nollan molemmin puolin viikon mittaan. Sateita tulee niin lumena, räntänä, vetenä kuin jäätävänä sateenakin. Torstaille ennakoidaan laajempaa lumipyryä, osassa maata tulee myös vesi- ja räntäsateita. Tuulet voivat voimistua jälleen myrskyksi torstaina ja perjantaina.

  Sää on ollut viime aikoina vaihtelevaa ja tuulista, ajoittain jopa myrskyisää.

  – Tälläkin viikolla sää on hyvin vaihtelevaa. Lauhan sään virtaukset ja kylmän ja kuivan pakkassään päivät vuorottelevat. Sateita tulee kaikissa olomuodoissa. Vaihtelevalle säälle ei toistaiseksi näy ennusteissa loppua, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Kevättä kohti kuitenkin mennään, sillä lähes kaksi kuukautta kestänyt kaamos on päättynyt maanantaina Suomen pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa. Aurinko laski siellä 24. marraskuuta ja nousi nyt 17. tammikuuta kello 12.03.

  Viikko alkoi lumipyryillä ja myrskyllä

  Maanantaina etelässä ja lounaassa herättiin aamulla lumipyryyn, paikoin lunta tuli jopa lähes kymmenkunta senttimetriä. Myös Kainuun suunnalla ja idässä on satanut lunta. Kilpisjärvellä Lapissa on mitattu yli metrin lumensyvyys sunnuntaina ja maanantaina.

  Merellä on myrskynnyt maanantain mittaan. Kovin keskituuli merellä on mitattu Rauman Kylmäpihlajan asemalla länsirannikon edustalla, 27 m/s. Kovin puuska on ollut Kumlingessä lounaissaaristossa, peräti 38,9 m/s. Tuuli on puhaltanut laajalti puuskaisena myös maa-alueilla, paikoin on mitattu myrskypuuskia.

  Maanantaina iltapäivällä lumisateita on tullut vielä idässä. Luoteistuuli on maanantaina päivälläkin ollut puuskaista.

  Jalanjäljet lumessa auraamattomalla tiellä pyryn jälkeen.
  Etelässä tuli paikoin reilusti uutta lunta maanantaina aamulla. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 17.1.2022

  Sää on myös kylmentynyt. Maanantaina päivällä pakkasta on ollut etelässä ja lännessä enimmäkseen 1–5 astetta, idässä 5–7 astetta ja Lapissa 6–12 astetta.

  Tiistain vastaisena yönä pakkasta on laajalti 5–12 astetta, Satakunnan ja Varsinais-Suomen rannikoilla hieman vähemmän. Puuskainen tuuli jatkuu myös yöllä.

  Tiistaina päivällä sää on suuressa osassa maata poutainen, mutta sää pilvistyy vähitellen lännestä alkaen. Länsi- ja Pohjois-Lappiin leviää lännestä lumisateita.

  Päivälämpötila on Varsinais-Suomen ja lännen rannikoilla paikoin nollassa tai hieman plussalla, muuten etelässä ja lännessä on pakkasta enimmäkseen 1–5 astetta, idässä 7–11 astetta ja pohjoisessa 6–12 astetta.

  Sää alkaa lauhtua tiistai-illan ja keskiviikon vastaisen yön aikana. Tiistai-iltana maan länsiosaan leviää lännestä vesisateita.

  – Sateet liikkuvat keskiviikon vastaisen yön aikana Pohjanmaan tienoilta maan keskiosan yli maan itäosaan muuttuen samalla lumisateiksi, Joanna Rinne ennustaa.

  Keskiviikon vastaisena yönä lämpötila nousee lännessä −2 ja +2 asteen välille, etelässä nollan tienoille. Idässä ja pohjoisessa on 1–4 astetta pakkasta.

  Keskiviikkona osaan maata vettä, räntää ja jäätävää sadetta

  Keskiviikko on pääosin pilvinen, vaikka etenkin aamulla pilvipeite rakoilee paikoin.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan päivän mittaan Pohjanmaan yli liikkuu uusia vesi- ja räntäsateita maan keskiosaan ja siitä kohti itää. Idässä sateet tulevat laajalti jäätävänä vesisateena.

  Päivälämpötila on keskiviikkona etelässä ja lännessä 0–3 plusastetta, idässä ja pohjoisessa −3 ja +2 asteen välillä.

  – Keskiviikkona maan pohjoisosan ylle alkaa muodostua matalapaineen keskus. Torstain lähestyessä tuuli voimistuu jälleen. Suomeen saapuu torstain vastaiseksi yöksi lännestä lisää sateita. Sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa sekaolomuodossa, pohjoisessa lumena, Joanna Rinne sanoo.

  Katso videolta sateiden ja tuulten ennuste torstaille asti!

  Torstaina lumipyryä, räntää ja vettä – tuuli voimistumassa jälleen myrskyksi

  Matalapaineen keskus Suomen yllä syvenee torstaina. Sateita tulee laajalla alueella.

  – Isossa osassa Suomea pyryttää lunta, osassa maata tulee mahdollisesti ajoittain vaakaräntää, ehkä myös vaakavettä. Sateiden olomuodot ennustuvat vielä huonosti, mutta maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat ovat nollan molemmin puolin, joten myös sateiden olomuodot vaihtelevat. Sateita voi tulla torstaina vedeksi muutettuna laajalti 15 millimetriä, mutta mahdollinen lumikertymä riippuu siis sateiden olomuodosta. Lapissa on pakkasta ja sateet tulevat lumena, Joanna Rinne toteaa.

  Viikon edetessä edessä voi olla jälleen uusia myrskytuulia.

  – Torstain mittaan perjantaita kohden luoteistuuli voi voimistua myrskyksi asti. Myrskytuulten tarkemmasta ajoituksesta ja sijainnista tiedetään kuitenkin enemmän vasta ennusteen tarkentuessa viikon kuluessa.

  Vaihteleva sää jatkuu myös viikonloppuna ja ensi viikolla

  Viikonlopuksikin on tämän hetken ennusteissa näkyvissä vaihtelevaa säätä.

  – Näillä näkymin sää pakastuu ja kuivahtaa, sen jälkeen taas lauhtuu. Suomeen leviää myös uusia sateita. Ensi viikolla sää näyttää jatkuvan yhtä vaihtelevana, Joanna Rinne toteaa.

  Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste helmi–huhtikuulle: Näin meteorologi kommentoi lopputalven ja alkukevään mielenkiintoista tilannetta!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 17.1.2022 klo 19.53

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.

  Viimeksi katsomasi paikat