Sääuutiset ja blogi> Aurinko pilkahtelee viikonloppuna, ensi viikolla ajoittain sateita ja tuulta…
Uutiset |

Aurinko pilkahtelee viikonloppuna, ensi viikolla ajoittain sateita ja tuulta – räntä- ja lumisateet mahdollisia paikoin Lapissa

Ruska alkaa jo syyskuussa hiipiä maan keskiosaan ja paikoin jopa etelään asti.
Viikonlopuksi on tulossa monin paikoin hyvää ulkoilusäätä. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 21.9.2022

Syyskuun lopulle ennakoidaan vaihtelevaa säätä, tulossa on niin aurinkoa, sateita kuin voimistuvia tuuliakin. Päivälämpötilat ovat enimmäkseen 5–15 asteessa. Sateet ovat tämän hetken ennusteen mukaan enimmäkseen vettä, mutta suurin mahdollisuus ajoittaiseen lumi- tai räntäsateeseen on Käsivarren Lapissa.

Syyskuun viimeiseksi viikonlopuksi on tiedossa laajalti poutaista ulkoilusäätä, vähäisiä sateita tulee kuitenkin paikoin.

Syys–lokakuun vaihteen viikolle ennakoidaan vaihtelevaa säätä.

– Ajoittain sää muuttuu pitkin maata sateiseksi ja tuulikin voimistuu. Lämpötila pysyttelee lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia, päivisin ollaan enimmäkseen 5 ja 15 asteen välillä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna Suomi on lännen ja idän sateiden välissä, mutta sateet jäävät melko vähäisiksi

Syyskuun viimeisen viikonlopun aamuina sumua tai utua esiintyy siellä täällä.

– Lauantaina aurinko pääsee näyttäytymään suuressa osassa maata. Pilvisyys kuitenkin vaihtelee monin paikoin, pilvisintä on aivan lännessä sekä Lapin pohjoisosassa. Suomen sateisin kolkka on Enontekiön seutu. Skandinavian sateet levittäytyvät sinne asti ja paikoin myös länsirannikolle, mutta muualla maassa sateet jäävät lauantaina yksittäisiin sadekuuroihin, Anna Latvala sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lauantaina päivällä lämpötila on enimmäkseen 9–14 astetta, Käsivarressa jäädään 5–10 asteeseen. Länsirannikolla sekä Lapin pohjoisosassa etelän ja kaakon välinen tuuli on kohtalaista.

Lauantaina illalla Suomea lähestyy kaakosta matalapaine. Idässä pohjoistuuli alkaa voimistua hieman.

Sunnuntain vastaisena yönä lämpötilat ovat enimmäkseen 2–6 astetta, mutta pohjoisen selkeillä alueilla lämpötila voi laskea pikkupakkaselle.

Katso videolta viikonlopun ennuste!

Sunnuntaillekin on luvassa laajalti poutaisia hetkiä, mutta joitain sateitakin on liikkeellä. Sunnuntain sateiden paikat ja ajoitukset ovat kuitenkin vielä vaihdelleet ennusteissa.

– Perjantaina päivällä tehdyn ennusteen mukaan on siinä rajalla, yltävätkö Suomen kaakkoispuolella olevat sateet Suomenkin puolelle. Lännen sateet sen sijaan jatkavat hiipumistaan. Paikoin sunnuntaina kuitenkin satelee vielä länsirannikolla sekä Länsi-Lapissa, muualla sadekuurot jäävät edelleen yksittäisiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivälämpötila on sunnuntaina etelässä ja lännessä 9–14 astetta, idässä ja pohjoisessa 6–10 astetta.

Heikko tai kohtalainen tuuli puhaltaa länsirannikolla ja Lapissa etelän ja kaakon väliltä, maan itäosassa puolestaan pohjoiskoillisesta.

Maanantain vastaisena yönä Lapin selkeillä alueilla voi olla jälleen heikkoa pakkasta, mutta yleisemmin yölämpötilat ovat 2–6 asteessa.

Syyskuun lopussa sekä aurinkoa että sateita

Syyskuun lopussa ei ole näkyvissä isoa kylmenemistä eikä lämpenemistä.

– Syyskuun 26. päivä alkavalla viikolla vuorottelevat auringonpaiste, sadekuurot ja pilvinen sekä sateinen sää. Sumuakin esiintyy pitkin maata, varsinkin öisin ja aamuisin. Sateet tulevat vielä enimmäkseen vetenä, mutta suurin mahdollisuus hetkittäiseen lumi- tai räntäsateeseen on tämän hetken ennusteen mukaan Käsivarren Lapissa, Anna Latvala kertoo.

Päivien välillä lämpötiloissa ei ole suurta vaihtelua.

– Kylmintä on Lapissa sekä paikoin sateessa, jolloin päivälläkin voidaan jäädä vain viiden asteen vaiheille. Etelässä lämpötilat ovat kuitenkin enimmäkseen 10 asteen tienoilla tai sen yläpuolella myös pilvisinä päivinä. Sopivissa oloissa auringon paistaessa etelässä ja lounaan saaristossa voidaan päästä 15 asteen tuntumaan, Anna Latvala ennustaa.

Yölämpötilat ovat 26. syyskuuta alkavalla viikolla enimmäkseen 0–8 asteessa, mutta pohjoisessa voidaan käväistä paikoin pikkupakkasella heikkotuulisina ja selkeinä hetkinä.

Lue seuraavaksi: Kylmää vai lämmintä syyssäätä tulossa? Katso tuore kuukausiennuste

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 23.9.2022 klo 17.34

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat