Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Matalapaine parkkeeraa Suomen ylle: “Myrskypuuskia ja ukkonenkin voi jyrähdellä” – näille alueille eniten lunta
  Uutiset |

  Matalapaine parkkeeraa Suomen ylle: “Myrskypuuskia ja ukkonenkin voi jyrähdellä” – näille alueille eniten lunta

  Jyväskylässä pyrytti lunta 14. huhtikuuta 2020.
  Lumisateet ovat loppuviikolla mahdollisia maan eteläosassa asti. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 14.4.2020

  Pitkään jatkunut korkeapaine on vaihtunut matalapainesäähän. Loppuviikon sää on viileää ja ajoittain sateista – osa sateista voi olla etelässä asti räntää ja lunta. Myrskypuuskia on luvassa etenkin länsirannikon seudulle. Myös ukkonen voi jyrähdellä lähipäivinä.

  Loppuviikolla sateita tulee vetenä, räntänä ja lumena, ilmassa on paikoin takatalven tuntua. Eniten lunta sataa osassa pohjoista ja länttä.

  – Merenkurkun ja Perämeren rannikolla sekä Meri-Lapissa sataa perjantaista sunnuntaihin mahdollisesti jopa 20 senttimetrin edestä lunta, mutta maahan kertyvä määrä on pienempi päivällä plussalla olevien lämpötilojen takia. Lumipeite kasvaa kuitenkin näillä alueilla loppuviikolla todennäköisesti kymmenisen senttimetriä, sanoo Forecan meteorologi Jenna Salminen

  Muuallakin maassa osa sateista on siis lunta ja räntää.

  – Muualle jo paljaana olevaan maahan on paikoin tulossa yhden tai muutaman senttimetrin lumikerros jo perjantain ja lauantain kuurosateiden aikana, mutta viimeistään laajemmin sunnuntain sateen yhteydessä. Etelässäkin lumikuuroja on liikkeellä etenkin Etelä-Suomen länsipuoliskolla lauantaiyönä ja lauantaiaamuna. Sunnuntaiyön ja sunnuntaiaamun aikana idästä saapuva sade on etelässäkin asti osin lunta.

  Myrskypuuskia osassa maata

  Tuuli voimistuu loppuviikon matalapaineen yhteydessä.

  – Loppuviikolla merialueilla lännessä tuuli voi yltää myrskylukemiin, vähintään on myrskypuuskia. Tuuli käy länsirannikolla rannikon suuntaisesti tai mereltä päin, joten rannikollakin on odotettavissa voimakkaita puuskia, myös myrskypuuskia, ennustaa Jenna Salminen.

  Sunnuntaina puuskainen tuuli voimistuu laajemmin sisämaassa.

  Perjantaina lumipyryä, vesisateita ja mahdollista salamointia

  Loppuviikolla sateita tulee siis päivittäin jossain päin maata. Perjantaina yhtenäisempi lumipyryn alue ulottuu Pohjanmaan maakunnista Lapin eteläosaan, paikallisesti voi tulla räntää ja vettäkin. 

  – Muualla maassa lumipyryn eteläpuolella sade on kuuroittaisempaa ja päivällä pääosin vettä, illemmalla myös lunta. Voimakkaimpien sadekuurojen yhteydessä voi ukkonenkin jyrähdellä, Jenna Salminen ennustaa.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 23.4.2021.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 23.4.2021.

  Lämpötilat putoavat loppuviikoksi selvästi alkuviikon lukemista. Etelässä ja laajalti maan keskivaiheilla lämpötila on perjantaina 5–10 astetta, pohjoisessa enimmäkseen 0–5 astetta, Käsivarressa nollan tuntumassa.

  Lauantain vastaisena yönä lumisateen alue eteläisen Lapin yllä alkaa levittäytyä laajemmalle Lappiin.

  Lauantaina sää on laajalti pilvistä, idässä aurinko voi pilkahtaa sadekuurojen välissä.

  – Etelässä ja maan keskivaiheilla tulee sadekuuroja. Päivällä sade on idässä ja etelässä enimmäkseen vettä, mutta lännessä etenkin Pohjanmaan maakuntien suunnalla lunta.
  Lumisade Lapin yllä kulkee kohti luodetta, muuten pohjoisessa tulee yksittäisiä lumi- ja paikoin vesikuuroja. Pieni ja paikallinen ukkosen mahdollisuus jatkuu etelän ja maan keskivaiheen kuurosateisilla alueilla. 

  Ennuste lauantai-iltapäivälle 24.4.2021.
  Ennuste lauantai-iltapäivälle 24.4.2021.

  Lämpötilat ovat lauantaina idästä Kainuuseen 5 ja 10 asteen välillä, lounaassa viiden asteen vaiheilla. Lännessä ja pohjoisessa on enimmäkseen 0–5 astetta, Käsivarressa on pikkupakkasta.

  Sunnuntaina lisää lumisateita

  Sunnuntain vastaiseksi yöksi idästä kaartaa Suomen ylle sadealue.

  – Tämän sadealueen sateet ovat isoilta osin lunta, mutta sadealueen jälkipuolella idässä sekä etelässä on odotettavissa myös vesisadetta. Sadealue liikkuu aamusta maan etelä- ja keskiosan yli kohti länttä sekä pohjoisen yli kohti luodetta. 

  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 25.4.2021.
  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 25.4.2021.

  Sunnuntain mittaan sää kääntyy pohjoisessa poutaisempaan suuntaan. 

  Lämpötilat ovat sunnuntaina etelässä ja lännessä 5 asteen puolin ja toisin. Idässä ja osassa pohjoista lämpötilat ovat 5–10 astetta, Lapissa laajalti 0–5 astetta.

  Maanantain vastaisena yönä jokunen lumi- ja vesikuuro liikkuu vielä etelän ja maan keskivaiheen yllä.

  Vappuviikolla viileää

  Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon alkupuolella Suomessa vallitsee kylmä pohjoisenpuoleinen virtaus. 

  – Sää jatkuu epävakaisena ja sadekuuroja syntyy siellä täällä, mutta viikonloppua vähemmän. Sateen olomuoto on pohjoisessa yleisesti lunta, maan keskivaiheilla ja etelässä sekä lumi- että vesisadekuurot ovat mahdollisia, Jenna Salminen toteaa.

  Yöpakkanen yleistyy vappuviikolla etelässä asti. Päivälämpötila on alkuviikolla maan etelä- ja keskiosassa 5 asteen tuntumassa tai paikoin sen yläpuolella, pohjoisessa enimmäkseen 0 ja 5 asteen välillä.

  Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Lumisateet eivät ole vielä ohi – karu lämpötilaennuste vappuviikoksi

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa