Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Vaihteleva sää jatkuu: ”Ukkoskausi on alkamassa” – katso viikon ennuste
  Uutiset |

  Vaihteleva sää jatkuu: ”Ukkoskausi on alkamassa” – katso viikon ennuste

  Salamointia Lempäälässä kesäkuussa 2019.
  Tämän viikon ennusteissa näkyy jo ukkosia. Arkistokuva: Anneli Manninen, Lempäälä, 8.6.2019

  Edessä on vaihtelevan sään viikko: välillä on poutaa, välillä tulee sateita, paikoin on keväisen lämmintä, paikoin koleampaa. Öisin osassa maata on ajoittain pakkasta tai hallaa. Tämän hetken ennusteiden mukaan viikon sateissa on mukana myös salamointia, joten ukkoskausi on alkamassa. Osassa Lappia sateita tulee yhä myös räntänä ja lumena.

  Toukokuu on alkanut ja myös jatkuu vaihtelevassa säässä.

  Tiistaina maan etelä- ja keskiosassa on laajalti poutaa. Pilvisyys kuitenkin lisääntyy päivän aikana lännestä alkaen. Lapissa liikkuu hajanaisia sateita, jotka voimistuvat iltaa kohden. Pohjois-Lapissa osa sateista voi olla räntää, tuntureilla luntakin.

  – Tiistain päivälämpötilat ovat 10–15 astetta etelästä aina Rovaniemen korkeudelle saakka. Ylimmillään on mahdollisesti 16–17 astetta, lämpimintä on todennäköisesti lännessä, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Tiistaipäivä on tuulinen. Tuuli enteilee keskiviikkona lähestyvää matalapaineen keskusta.

  Katso kuluvan viikon sääennuste videolta!

  Viikon puolivälin ympäristössä sateita

  Yhtenäisempiä sateita liikkuu keskiviikon vastaisena yönä maan etelä- ja keskiosan yli kohti pohjoista. Sateiden olomuoto on enimmäkseen vettä, mutta pohjoisempana saattaa paikoin tulla vähän räntää.

  – Keskiviikkona Etelä- ja Keski-Suomessa voi alkuun tulla vielä jonkin verran sadekuuroja. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa keskiviikko on kunnon sadepäivä. Sateet ovat enimmäkseen vettä, mutta seassa saattaa olla myös räntää. Keskiviikon sateet näyttävät pohjoisessa aika runsailta, mikä voi vaikuttaa tulvatilanteeseen Pohjois-Pohjanmaalla, Markus Mäntykannas sanoo.

  Matalapaineen eteläpuolella liikkuu melko lämmintä ilmaa.

  – Maksimilämpötilat ovat keskiviikkona 15 asteessa, ehkä hieman sen yläpuolella. Mantereella lämpimintä on todennäköisesti lännessä. Ahvenanmaallakin aurinkoisessa säässä lämpötila voi kohota yli 15 asteeseen. Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan sateissa päivälämpötilat jäävät sen sijaan keskiviikkona viiden asteen molemmin puolin, sateen voimakkuudesta riippuen.

  Ukkoskausi käynnistymässä torstaina

  Keskiviikon sateet väistyvät torstaiksi Suomen pohjoispuolelle. Torstaina on kuitenkin tulossa jo seuraava matalapaineen keskus, jossa sateet ovat kuuroittaisia.

  – Tämän matalapaineen yhteydessä uskoisin, että ukkoskausi päästään avaamaan Suomessa, varsinkin eteläisen ja keskisen Suomen sisämaassa. Mitään laaja-alaista salamointia tai kunnon rytinää ei ole odotettavissa, mutta yksittäisiä kuurosoluja tulee kehittymään runsaasti. Tulossa on paikallisia ja räväköitä sade- ja ukkoskuuroja, seassa voi olla jäärakeitakin. Koko kesän mittapuulla torstain salamamäärä ei varmaankaan ole merkittävä, mutta näyttää siltä, että ukkoskausi on alkamassa nyt, Markus Mäntykannas toteaa.

  Salamointia Lappajärvellä elokuussa 2018.
  Viikon mittaan voidaan nähdä salamointia. Arkistokuva: Anne Keskivinkka, Lappajärvi, 1.8.2018

  Torstaina lämpötilat ovat yleisesti 10–15 asteessa etelästä aina Oulun tai jopa Etelä-Lapin korkeudelle saakka, rankemmissa sadekuuroissa on viileämpää. Pohjoisempana Lapissa torstai on kolea päivä, tuntureilla voi tulla räntää tai lunta. Lämpötila on vain muutamassa asteessa.

  Perjantain vastaista yötä kohden kuurosateet hiipuvat. Torstai-iltana sää selkenee. Pohjoisessa on monin paikoin pakkasta yöllä, etelämpänä on todennäköisesti hallaa, paikoin voi olla pakkastakin.

  Loppuviikolla edelleen vaihtelevaa ja ajoittaista lämpöä – purkautuuko Suomeen kylmää ilmaa pohjoisesta viikon päätteeksi?

  Tämän hetken ennusteen mukaan perjantai alkaa laajalti melko aurinkoisena, mutta iltapäivällä taivaalle syntyy kumpupilviä.

  – Kuurosateita tulee paikoin, mutta vähemmän kuin torstaina. Pieni mahdollisuus on yhä paikallisille ukkosillekin. Jos on kunnolla paistetta, niin Etelä- ja Keski-Suomessa voidaan mennä yli 15 asteeseen, mahdollisesti paikoin lähelle vuoden tähän asti korkeinta lukemaakin, Markus Mäntykannas toteaa.

  Vuoden toistaiseksi korkein lämpötila on 6. toukokuuta Mikkelissä mitattu 18,6 astetta.

  Hiirenkorvia koivuissa Tampereella.
  Puut ovat jo paikoin alkaneet vihertää. Kuva: Paula I., Tampere, 8.5.2022

  Lauantain vastainen yö on kylmä. Pohjoisessa selkeillä alueilla käydään pakkasella, etelässäkin mahdollisilla selkeillä alueilla on ankaraa hallaa tai jopa yöpakkasta.

  Lauantaina kuurosateita tulee edelleen paikoin, yksittäiset ukkosetkin ovat mahdollisia.

  – Sunnuntaina olisi mahdollisesti alkamassa kylmänpurkutilanne pohjoisesta käsin, jolloin Suomeen pääsisi Jäämereltä selvästi kylmempää ilmaa koko maahan. Tilanne on kuitenkin vielä kaukana ja epävarma, joten seurataan viikon mittaan, miten ennuste kehittyy, Markus Mäntykannas sanoo.

  Jokien pinnat nousussa Pohjois-Pohjanmaalla

  Tulvakeskuksen mukaan jokien virtaamat ovat kasvussa varsinkin Pohjois-Pohjanmaan seudulla. Jokien pinnat voivat paikoin nousta Oulun eteläpuolella lähelle edellistä tulvahuippua viikon puoliväliin mennessä.

  Oulun yläpuolisella rannikkoalueella tälle viikolle ennustetut tulvahuiput voivat nousta tavanomaista kevättulvaa korkeammalle.

  Lapin jokien virtaamat ovat lähellä tavanomaisia alkukevään tasoja. Muonionjoen alueella ja Ounasjoen sekä Tenojoen latvaosilla on lunta ajankohtaan nähden runsaasti. Tällä hetkellä pohjoisen jokien kevättulvan ennustetaan olevan lähellä keskimääräistä ja ajoittuvan touko–kesäkuun vaihteeseen. Muonionjoella ja Tenojoella kevättulvat voivat olla keskimääräistä suurempia runsaan lumimäärän takia.

  Katso lumitilanne ja jäätilanne Forecan sivuilta!

  Aurinkoinen toukokuun päivä Oulujärvellä.
  Osassa maata on vielä jäätä tai lunta. Kuva: Pertti Karjalainen, 8.5.2022, Oulujärvi

  Maanantaina 9. toukokuuta Suomen suurimmat lumensyvyydet ovat olleet Kilpisjärvellä ja Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla, 87 senttimetriä.

  Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 9.5.2022 klo 16.00

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.

  Viimeksi katsomasi paikat