Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Talvisää jyllää maailmalla: Saksaan jopa lähes 20 asteen pakkasia, Kreikkaan ja New Yorkiin lunta – Saharan hiekkapöly värjäsi maisemia Euroopassa
  Uutiset |

  Talvisää jyllää maailmalla: Saksaan jopa lähes 20 asteen pakkasia, Kreikkaan ja New Yorkiin lunta – Saharan hiekkapöly värjäsi maisemia Euroopassa

  Euroopassa nähdään tälläkin viikolla lumisateita ja pakkasia.
  Euroopassa nähdään tälläkin viikolla lumisateita ja pakkasia, kun kylmä ilmamassa on vallannut alaa. Ennustekuva: Foreca / Taustan arkistokuva: Pixabay, Saksa

  Sekä paikoin Euroopassa että Yhdysvalloissa on odotettavissa tälläkin viikolla talvista säätä ja lumisateita. Osasyynä kylmään jaksoon on heikko polaaripyörre.

  Napa-aluetta kiertävän polaaripyörteen heikentyminen on saanut aikaan sen, että kylmää ilmaa on päässyt virtaamaan napa-alueelta etelämmäs, sekä Eurooppaan että Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. Polaaripyörteen ollessa vahva se pitää kylmän ilman sisällään.

  – Näyttää siltä, että talvella ei ole vielä aikomustakaan päästää pohjoista pallonpuoliskoa otteestaan. Polaaripyörre on jo vahvistumassa, mutta on edelleen vähän venyneen muotoinen ja ainakin osasyy kylmyyteen. Polaaripyörteen keskus on siirtymässä kohti Pohjois-Amerikkaa. Talvista säätä on odotettavissa sekä Euroopan keskiosaan että paikoin Yhdysvaltojen eteläosaan asti, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Lue myös: Mikä on polaaripyörre?

  Lumisateita on liikkeellä keskisessä Euroopassa.
  Lumisateita on liikkeellä keskisessä Euroopassa.

  Lumimyräkät ovat sekoittaneet keskistä Eurooppaa

  Keskisessä ja läntisessä Euroopassa on viime päivinä ollut paikoin talvista. Lunta on satanut muun muassa Saksassa ja Alankomaissa sekä Isossa-Britanniassa. Lumisateet ovat haitanneet liikennettä. Kylmä sää saa jatkoa lähiaikoina.

  – Tavanomaista kylmempi sää jatkuu Euroopan keskiosassa. Yöpakkasta on Isoa-Britanniaa ja Pohjois-Ranskaa myöten, päivälämpötilatkin jäävät näillä alueilla lähelle nollaa. Kylmä sää jatkunee ainakin viikonloppuun asti. Pohjois-Saksassa pakkasta voi olla keskiviikon vastaisena yönä paikoin lähemmäs 20 astetta, ennustaa Anna Latvala.

  Kylmää ilmamassaa leviää viikon edetessä myös kaakkoiseen Eurooppaan.
  Kylmää ilmamassaa leviää viikon edetessä myös kaakkoiseen Eurooppaan.

  Ajoittaisia lumisateita tulee tällä viikolla pitkin Keski-Eurooppaa ja paikallisesti myös Espanjan vuoristossa, mahdollisesti myös Italian Apenniineilla asti.

  – Viikonloppuna, kun kylmää virtaa Euroopan itäosassa aivan Välimerelle asti, lunta sataa tämänhetkisen ennusteen mukaan Kreikassakin. Lähipäivinä, samaan aikaan kun kylmä ilmamassa pysyy Keski-Euroopan yllä, Euroopan kaakkoisosaan virtaa lämmintä ilmaa. Esimerkiksi Romanian Bukarestissa ollaan yli 10 plusasteessa, ennen kuin kylmän ilman kieleke leviää sinnekin perjantaina, Anna Latvala sanoo.

  Oman lisänsä Euroopan viime päiviin on tuonut Saharasta ilmavirtausten mukana kulkeutunut hiekkapöly. Esimerkiksi Alpeilla hiekka on värjännyt paikoin lumia ruskeaksi. Taivas on muuttunut hiekkapölystä oranssiksi.

  – Saharasta ilmavirtausten mukana Eurooppaan levinnyttä hienoa hiekkaa tulee vielä vähän nyt maanantaina ja hieman tiistainkin puolella Keski-Euroopan itäosaan, mutta sitten tilanne hellittää. Ajoittain tulevat hiekat jäävät eteläisimpään osaan Eurooppaa.

  Lue myös: Kanariansaaret peittyivät lumeen – katso hämmentävät kuvat ja selitys ilmiölle

  Lumisateita New Yorkiin ja Meksikon vuoristoalueille

  Talvi on koetellut tänä vuonna myös Yhdysvalloissa. Muun muassa New Yorkissa ja Washingtonissa on saatu lunta viime aikoina.

  Kylmä korkeapaine on vaeltamassa tämän viikon aikana Kanadasta kohti itää ja etelää.

  – Tällä viikolla kylmää ilmaa valahtaa Kanadasta ja Yhdysvaltojen pohjoisosasta vähitellen etelämmäs laajalle alueelle, viikonloppuna Meksikonlahden lähelle. Meksikonlahden rannikkoseudulla asti on mahdollisesti heikkoa yöpakkasta tai lämpötilat ovat nollan tietämissä. Tämänhetkisessä ennusteessa esimerkiksi Houstonissa asti lämpötila putoaa viikonloppuna nollaan celsiusasteeseen. New York saa tällä viikolla muutamaankin otteeseen lisää lunta, vaikka enimmät lumisateet väistävätkin kaupungin, Anna Latvala toteaa.

  Lunta tulee ennusteiden mukaan ensi viikonlopun aikana paikoin Meksikon pohjoisosan vuoristossakin.

  Lue myös: Pakkasviikko edessä: "Jäikö copy-paste päälle?" ihmettelee meteorologi

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa