Sääuutiset ja blogi> Rajut ukonilmat moukaroivat Suomea paikoin keskiviikosta perjantaihin:…
Uutiset |

Rajut ukonilmat moukaroivat Suomea paikoin keskiviikosta perjantaihin: ”Yksi kesän pahimmista ukkostilanteista – rankkaa sadetta, rakeita, voimakkaita ukkospuuskia, ehkä trombejakin”

Helsingin kadut tulvivat elokuussa 2019 rankkasateen aikana.
Ukkosten yhteydessä paikoin tulevat rankat sateet voivat saada veden tulvimaan kaduilla kaupunkeihin osuessaan. Arkistokuva: Ulf Grönmark, Helsinki, 23.8.2019

Sade- ja ukkoskuurot rummuttavat osassa maata keskiviikon, torstain ja perjantain aikana. Ennusteissa on paikoin rankkaa sadetta, joka saattaa aiheuttaa taajamatulvia. Ukkosten yhteydessä voi esiintyä myös voimakkaita tuulenpuuskia ja rakeita, myös trombit ovat mahdollisia. Sää jatkuu lähipäivinä laajalti erittäin kuumana, torstaiksi pohjoisessa viilenee hetkellisesti.

Suomeen on jämähtänyt täksi viikoksi kuuman ilman aalto. Räväkät sade- ja ukkoskuurot voivat puolestaan aiheuttaa paikoin jopa vahinkoa. Jo tiistaina rajuilma rankkoine sateineen pommitti Oulun seutua aiheuttaen muun muassa taajamatulvia. Tiistaina salamamäärä oli koko Suomen maa-alueilla noin 3 500 kappaletta, joista suurin osa Pohjanmaan maakunnissa ja eteläisessä Lapissa sekä Käsivarren Lapissa.

Voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja on liikkeellä laajalti keskiviikkona ja osassa maata myös torstaina ja perjantainakin.

– Näyttää siltä, että tässä on käsillä yksi kesän tähän asti pahimmista ukkostilanteista. Tulossa on paikoin salamointia, rankkaa sadetta, rakeita, voimakkaita ukkospuuskia, ehkä trombejakin. Kyseessä on siis laajalti reipas ukkostilanne, rajukin sellainen, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Seuraa sadetutkaa ja salamointia Forecan sadetutkasta!

Keskiviikko: Suurin voimakkaan ukkosen riski päivällä lännessä, lounaassa ja pohjoisessa, mutta myös etelässä ja idässä jytisee, etenkin illalla

Keskiviikkona päivällä laajimmat ukkoset keskittyvät länteen, lounaaseen ja pohjoiseen. Maan itä- ja eteläosassakin tulee keskiviikkona paikoin sade- ja ukkoskuuroja ja riski ukkosille kasvaa näillä alueilla iltaa kohden. Myös lännessä ja pohjoisessa ukkosia tulee yhä illankin aikana.

– Keskiviikkona vettä voi sataa paikoin 30 millimetriä, varmasti enemmänkin räväköimpien sateiden alueilla Länsi-Suomessa ja Pohjois-Suomen länsiosassa. Muuten kertymät ovat 5–15 millimetriä, Jenna Salminen sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta sateiden ja helteiden ennuste keskiviikosta lauantaille!

Keskiviikkona Suomessa käy etelänpuoleinen, lämmin ja kostea virtaus.

– Tämä tuo hyvin paljon energiaa ukkosille. Ilmassa on paljon kosteutta, joka pääsee tiivistymään runsaiksi vesisademääriksi. Suomessa on hyvin lämmintä ilmaa, mutta keskiviikon ja torstain välisenä yönä pohjoisesta virtaa lisäksi viileämpää ilmaa, jolloin Suomen ylle syntyy kylmä rintama. Tämä puskee lämmintä ilmaa ylöspäin ilmakehässä ja aiheuttaa voimakasta nousuvirtausta ja runsasta sadetta, Jenna Salminen kertoo.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Ennuste 17.–19.8.2022.
Ennuste 17.–19.8.2022.

Jo tiistaina rajuilma iski illalla Oulun seudulle aiheuttaen muun muassa taajamatulvia ja muita vahinkoja. Sademäärä Oulussa oli tiistaina illalla yhdessä tunnissa peräti lähes 44 millimetriä ja koko tiistain vuorokauden aikana lähes 60 millimetriä, kun elokuun keskimääräinen sademäärä Oulun korkeudella on reilut 60 millimetriä. Ukkospuuskat olivat Oulussa tiistaina paikoin myrskylukemissa, esimerkiksi Oulun lentoasemalla tuuli puhalsi puuskissa 24,9 m/s. Sanomalehti Kalevan mukaan vettä pääsi useiden rakennusten kellareihin eri puolilla Oulua. Rankat sateet aiheuttivat ongelmia myös liikenteelle, kun sadevesi lainehti kaduilla. Salamoinnin arvellaan sytyttäneen myös joitain tulipaloja.

– Keskiviikkona on edelleen mahdollista, että Perämeren ympäristöstä tykitetään jälleen sadekuuroja peräjälkeen Pohjois-Pohjanmaalle sekä lisäksi esimerkiksi Lounais-Lappiin. Vettä voi kertyä enemmänkin, Jenna Salminen toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ukonilma iski Ouluun 16. elokuuta 2022. Rankat sateet aiheuttivat muun muassa taajamatulvia.
Kova ukonilma iski Ouluun tiistaina. Rankat sateet aiheuttivat muun muassa taajamatulvia. Kuva: Oulu, 16.8.2022

Torstai: Rajuja ukkosia etenkin etelässä ja idässä, paikoin salamointi mahdollista myös lännessä

Sade- ja ukkoskuurot jatkuvat osassa maata myös torstaina.

– Edelleen torstaina paikoin rajujakin ukkosia tulee etenkin etelässä ja idässä. Lännessäkin tulee jonkin verran sadekuuroja, ukkonenkin voi paikoin jyrähtää. Pohjoisessa torstai on poutaisempi ja viileämpi päivä, Jenna Salminen ennustaa.

Perjantai: Ukkosia etenkin maan keskivaiheilta eteläiseen Lappiin

Perjantain vastaisena yönä ukkostaa tämän hetken ennusteen mukaan paikoin läntisessä Suomessa.

– Perjantaina päivällä ukkosia tulee näillä näkymin maan keskivaiheilta eteläiseen Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä. Aurinkoisinta on etelässä, Jenna Salminen sanoo.

Kuuma sää jatkuu laajalti, lämpötila paikoin jopa 30 asteessa – pohjoisessa viilenee hetkeksi

Tiistaina ja keskiviikkona Suomessa on mitattu jopa yli 31 asteen lukemia. Tiistaina korkein lämpötila oli Porissa mitattu 31,7 astetta, keskiviikkona Heinolassa on ollut jo 31,2 astetta. Näin korkeita lukemia ei ole mitattu elokuun loppupuoliskolla kertaakaan aiemmin ainakaan vuodesta 1959 lähtien.

Lue myös: Hurjaa lämpöä: Tiistaina mitattiin 31,7 astetta – tämä on myöhäisin 31 asteen ylitys ainakin vuodesta 1959 lähtien

Keskiviikko on laajalti helteinen päivä, lämpötilat ovat suuressa osassa maata 25–30 asteessa.

– Sade- ja ukkoskuurojen kohdalla lämpötilat laskevat kuitenkin hetkellisesti useammalla asteella. Kilpisjärvelle virtaa jo keskiviikkona viileämpää ilmaa niin, että lämpötilat ovat Käsivarren Lapissa 20 asteen molemmin puolin, Jenna Salminen sanoo.

Torstaina etelässä ja idässä on yleisesti 25–30 astetta, sade- ja ukkoskuurot viilentävät paikoin säätä hetkellisesti.

– Torstaina pohjoisenpuoleinen virtaus levittää maan pohjoisosaan ja Pohjanmaan maakuntiin viileämpää ilmaa. Lämpötilat ovat Etelä-Pohjanmaan 20 asteen tienoilta Pohjois-Lapin 10–15 asteeseen.

Helle houkutti rannalle Vaasassa elokuussa 2022.
Tällä viikolla on mitattu paikoin yli 30 asteen lämpötiloja. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 15.8.2022

Perjantaiksi eteläinen tuuli voimistuu uudelleen. Maan etelä- ja keskiosassa ollaan edelleen laajalti 25–30 asteessa. Paikoin etelän aurinkoisilla alueilla voi olla jopa 31 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lämpimämpää ilmaa leviää perjantaina taas myös pohjoiseen. Lapissa noustaan jälleen 20 asteen tienoille, muualla pohjoisessa helteen mahdollisuus kasvaa.

Lauantaina korkeimmat lämpötilat ovat tämän hetken ennusteen mukaan 29–30 astetta. Hellelukemia mittaillaan jälleen Lapissa asti.

– Uusi sadekuurojen alue ja yhtenäisempikin sadealue leviävät lännestä sunnuntaina. Idässä ja pohjoisen itäosassa on edelleen hellelukemia. Kuumimmat lukemat ovat 28–29 asteen tienoilla. Länteen leviää jo päivän aikana viileämpää ilmaa, jolloin lämpötilat jäävät 20 asteen vaiheille, Jenna Salminen toteaa.

Lue seuraavaksi: Kauanko kova kuumuus jatkuu – mitä tapahtuu loppukesän säässä? Katso kuukausiennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 17.8.2022 klo 20.01

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat