Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Ärhäkkä myrsky iskemässä taas Liisan päivän tienoilla: Jopa 30 m/s puuskia – näille alueille osuvat voimakkaimmat tuulet
  Uutiset |

  Ärhäkkä myrsky iskemässä taas Liisan päivän tienoilla: Jopa 30 m/s puuskia – näille alueille osuvat voimakkaimmat tuulet

  Voimakasta tuulta ja aaltoja Uunisaaressa.
  Tuuli on voimistumassa myrskyksi. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Helsinki

  Pieni, mutta ärhäkkä myrskymatalapaine saapuu tämän hetken ennusteen mukaan Suomeen lännestä perjantaina ja kulkee maan länsi- ja eteläosan yli kohti kaakkoa. Myrskytuulet ovat voimakkaimmillaan lauantain vastaisena yönä. Sää kylmenee loppuviikon aikana. Lumisateita voi tulla pian eteläisessä Suomessa asti.

  Perjantaiksi ja lauantaiksi ennakoitu myrskymatalapaine on voimistunut aiemmista ennusteista. Voimakkaimmat tuulet maa-alueilla osuvat tämän hetken ennusteen mukaan Ahvenanmaalle ja lounaissaaristoon sekä maan lounais-, länsi- ja eteläosaan perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön aikana.

  – Luoteistuuli voimistuu perjantai-illasta alkaen. Myöhään illalla sekä lauantain vastaisena yönä myrskypuuskia on Ahvenanmaalla sekä lounaisrannikolla. Satakunnasta Uudellemaalle puuskat ovat sisämaassakin kovia, joten paikalliset tuulituhotkin, kuten puista katkeilevat oksat, ovat mahdollisia lauantain vastaisena yönä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Voimakkaimmat merialueiden tuulet ovat lounaisilla merialueilla Selkämeren eteläosassa, Saaristomerellä, Ahvenanmerellä ja Pohjois-Itämerellä.

  – Näillä alueilla on todennäköistä, että tuulen voimakkuus nousee myrskyksi asti ja kovimmat puuskat voivat olla paikoin 30 m/s tienoilla. Tilanne riippuu kuitenkin edelleen matalapaineen tarkasta reitistä, sillä voimakkaimman tuulen alue on melko pieni ja liikkuu nopeasti ohi.

  Katso tuuliennuste!

  Viime vuonna Suomessa myrskysi 19. marraskuuta, kun Liisaksi nimetty myrsky aiheutti vahinkoja. Silloin päivän voimakkain merialueiden keskituuli oli Pietarsaaren Kallanin 25,4 m/s. Puuskissa tuuli puhalsi jopa 31,5 m/s Kallanin havaintopaikan lisäksi myös Kaskisissa Sälgrundin havaintopaikalla.

  Tänä vuonna myrskyn pahin hetki on tämän hetken ennusteen mukaan edessä 20. marraskuuta puolella lauantain vastaisena yönä.

  Liisa-myrskyn tuhoja Isossakyrössä.
  Liisa-myrskyn tuhoja Isossakyrössä marraskuussa 2020. Kuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö, 19.11.2020

  Perjantaina ja lauantaina tuulen lisäksi vettä, räntää ja lunta

  Myrskymatalapaine tuo mukanaan myös sateita. Lumi- ja vesisateet leviävät jo perjantaipäivän kuluessa maan länsiosaan. Lounaassa tulee pääasiassa vettä.

  – Iltaa kohti sataa etelässäkin. Räntä- tai lumisade voi yltää Uudellemaalle asti, varsinkin Uudenmaan itä- ja pohjoisosaan. Maan itäosassa satelee vähän lunta, mutta enimmät sateet painottuvat tällä kertaa länteen ja etelään, Anna Latvala ennustaa.

  Lämpötila on perjantaina päivällä etelässä ja lännessä 1–5 plusastetta, korkein lämpötila on aivan lounaisrannikolla. Idässä päivälämpötila on nollan vaiheilla ja pohjoisessa ollaan Pohjois-Pohjanmaan rannikon parista plusasteesta Käsivarren Lapin 10–15 pakkasasteeseen.

  Lauantain vastaisena yönä lännessä ja etelässä on laajalti 0–5 plusastetta. Lännessä lämpötila voi kuitenkin laskea lauantaiaamuna paikoin hieman pakkaselle sateen tauottua, etenkin Suomenselän seudulla, mikäli sää pääsee selkenemään. Idässä yölämpötila on enimmäkseen nollan tienoilla. Pohjoisessa on laajalti 0–10 pakkasastetta, Lapin länsiosassa varsinkin pilvipeitteen rakoillessa 10–15 pakkasastetta.

  Katso videolta sateiden ja myrskyn ennuste!

  Lauantaina aamulla sateet väistyvät jo maan etelä- ja keskiosasta kaakkoon.

  – Aamulla merellä tuulee vielä kovaa. Tuuli pysyy päivälläkin maan etelä- ja keskiosassa kohtalaisena tai navakkana sekä luoteenpuoleisena, Anna Latvala sanoo.

  Lauantain aikana pilvisyys vaihtelee monin paikoin etelässä ja lännessä, idässä ja pohjoisessa pilvisyys on runsaampaa.

  – Pohjois-Suomen yli kulkee lumisateita kohti maan itäosaa. Idässäkin sateet tulevat pääasiassa lumena ja räntänä.

  Lämpötila on lauantaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa 0–5 plusastetta. Pohjoisessa ollaan enimmäkseen 0–5 pakkasasteessa.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Sunnuntaiksi sää kylmenee

  Sunnuntaina Suomeen leviää pohjoisesta selvästi kylmempää ilmamassaa. Enimmäkseen kohtalainen pohjoisen ja luoteen välinen tuuli jatkuu.

  Päivä alkaa suuressa osassa maata melko pilvisenä, mutta etenkin lännessä pilvipeite rakoilee. Vähitellen sää selkenee pohjoisessa, illan kuluessa myös lännessä. Osassa maata tulee lumisateita, mahdollisesti paikoin myös etelässä.

  – Pohjoisesta siirtyy hajanainen lumisadealue maan etelä- ja keskiosaan, tosin lumimäärät jäävät pieniksi, Anna Latvala kertoo.

  Lämpötila on sunnuntaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa −2 ja +2 asteen välillä, plussalle ylletään aivan lännessä ja etelässä. Pohjoisessa on enimmäkseen 2–10 pakkasastetta, selkenevillä alueilla Keski- ja Pohjois-Lapissa paikoin yli 10 pakkasastettakin.

  Marraskuussa melkein selkeät päivät ovat usein myös koleita.
  Marraskuu on tuonut jo pakkasia ja lunta. Kuva: Tommi Kujala, Utajärvi, 14.11.2021

  Maanantain vastaisena yönä sää selkenee laajemmin jo etelässä ja idässäkin. Lämpötila laskee maan eteläosassa 5 pakkasasteen vaiheille. Maan keskiosassa on laajalti 5–10 pakkasastetta ja Lapissa 10–20 pakkasastetta.

  Mitä näkyvissä ensi viikolle?

  Ensi viikosta on tulossa näillä näkymin syystalven toistaiseksi kylmin viikko.

  – Matalapaineiden yhteydessä sää voi hetkellisesti lauhtua ja sade muuttua vedeksi Pohjois-Suomessa asti, mutta yleisemmin sateet tulevat lumena. Lapissa kireätkin pakkaset ovat mahdollisia ja tämänhetkisen ennusteen mukaan useimpina öinä on pakkasta etelää myöten, Anna Latvala sanoo.

  Lue seuraavaksi: Meteorologi kuukausiennusteesta: “Talvi tulee viimeistään ensi viikolla myös etelään" – tältä näyttävät jouluviikon ensimmäiset ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 18.11.2021 klo 21.05

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat