Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Raikas kesäsää kääntyy pian helteiseksi jo osassa maata – miten kesän helteet ovat jakautuneet tähän mennessä?
  Uutiset |

  Raikas kesäsää kääntyy pian helteiseksi jo osassa maata – miten kesän helteet ovat jakautuneet tähän mennessä?

  Viileämpää säätä rannikolla.
  Viikon puoliväli on vielä viileä, mutta viikonvaihteessa on jo laajalti lämpimämpää säätä odotettavissa. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 21.7.2021

  Viikon puoliväli tarjoaa nyt viileämpää kesäsäätä, mutta lämpö lähestyy loppuviikolla.

  Keskiviikon vastaisena yönä lämpötila käväisi etelän sisämaassa alle 10 asteen, maan keskivaiheilla ja pohjoisosassa 5 asteen vaiheilla. Paikoin etenkin Lapissa ja Suomenselällä lämpötila laski 0 ja 5 asteen välille – paikallisesti hallakin kävi kylässä.

  Vesistöjen äärellä yölämpötilat olivat hieman ympäristöään ylempänä, rannikolla ja maan keskivaiheen suurten vesistöjen äärellä pääosin 10 asteen tuntumassa tai hieman sen yläpuolella.

  Lue myös: Mikä on hallan ja yöpakkasen ero? 

  Kolea ja lämmin sää vastakkain

  Torstain ja perjantain ajan Suomen sää on virtausten viemää. Pohjoisen ylle saapuu luoteistuulen matkassa vilpoista ilmaa, mutta etelässä lännenpuoleisen tuulen mukana ylle pääsee jo lämpimämpää ilmaa. 

  Torstaina Suomessa onkin kahtia jakautunut tilanne niin, että etelässä lämpötila nousee 20 ja 25 asteen välille, maan keskivaiheilla 15–20 asteeseen, mutta pohjoisessa 10 ja 15 asteen välille, pohjoisosassa Lappia 10 asteen vaiheille.

  Etelässä sää lämpenee sen verran, että hellekin on paikallisesti mahdollinen, mutta kohtalaisen ja paikoin navakan tuulen johdosta mahdollisuus jää hyvin pieneksi.

  Perjantaina etelässäkin asti voimistuu jälleen luoteenpuoleinen tuuli. 20 asteeseen tai hieman sen yläpuolelle nousevien lämpötilojen alue kutistuu lounaaseen ja etelärannikolle. Muuten lämpötila on etelässä ja maan keskivaiheilla 15–20 asteessa. Pohjoisessa päivälämpötila vaihtelee Kainuun 15 asteen vaiheilta Lapin pohjoispuoliskon 5–10 asteeseen.

  Paikallisia, lämpötilaa laskevia sateita tulee torstaina erityisesti pohjoisessa sekä maan keskivaiheilla ja sää on puolipilvistä tai pilvistä. Aurinkoisinta ja poutaisinta on lounaassa. Perjantaina sadekuuroja tulee pohjoisesta maan itäosaan ulottuvalla alueella. Etelässä ja maan keskivaiheilla pilvisyys vaihtelee, pohjoisessa pilvisyys on päivällä laajalti runsasta.

  Oletko jo lukenut? Valaisevat yöpilvet ovat aavemainen ilmestys yläilmakehässä

  Valaisevat yöpilvet Helsingin yötaivaalla 13.6.2020.
  Öisin, kun troposfäärissä pilvisyys on vähentynyt, on voinut nähdä jo korkeammalla sijaitsevia valaisevia yöpilviä. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, Arkistokuva

  Viikonvaihteessa lämmin jakso alkaa

  Viikonlopun mittaan lounaasta päin ylle on voimistumassa korkeapainetta, mutta isossa osaa maata tuuli käy yhä lännen ja luoteen väliltä sekä voimistuu päivisin yhä pohjoisessa ja osin maan keskivaiheilla kohtalaiseksi, Lapissa paikoin navakaksi.

  Pohjoisen ylle leviää paikallisia sateita luoteen puolelta, jotka voivat kaakkoa kohti liikkuessaan yltää myös itäosaan maata. Etelässä ja näillä näkymin myös lännessä viikonloppu on enimmäkseen poutainen. 

  Lappiin ulottuu runsaamman pilvisyyden alue, mutta muualla maassa pilvisyys on laajalti vaihtelevaa.

  Sää on kuitenkin lämpenemään päin ja osassa maata jopa helteistymässä lounaasta alkaen. 

  Lauantaina 20 asteen lämpötilat yleistyvät etelässä ja lännessä, idässäkin lämpötila noussee jo lähemmäs 20 astetta. Lounaassa saatetaan jälleen hätyytellä hellettä. Sunnuntaina sää lämpenee jo yleisemmin helteelle etelässä ja lännessä, idässä myös yli 20 asteen.

  Pohjoisessa sää lämpenee myös, mutta lämpötiloissa on todennäköisesti vielä isompaa alueellista jakoa. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun suunnalla päivälämpötila nousee vähitellen sunnuntaita kohti 20 asteen vaiheille. 

  Tämän hetken ennusteessa Lapinkin yltä viileämpi ilma vaikuttaisi jo väistyvän ja sää ottavan suunnan kohti lämpimämpää, jolloin päivälämpötila nousisi lounaasta alkaen päivä päivältä alle 15 ja paikoin alle 10 asteen lukemista jo 15 asteen vaiheille, lounaisosan suunnalla sunnuntaiksi ehkä jopa 20 asteen vaiheille. 

  Lue myös: Suomen lämpimimmät alueet

  Aurinko nousee lämmittämään jälleen yhden kesäisen päivän.
  Aurinko nousee lämmittämään jälleen yhden kesäisen päivän. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 1.7.2021

  Mikä on helletilanne tässä vaiheessa kesää?

  Helteitä on ehtinyt tähän mennessä esiintyä jo reippaasti. Helteistä on ollut etenkin maan eteläpuoliskolla, mutta paikallista vaihteluakin on. 

  Etelässä ja maan keskivaiheilla hellepäiviä näyttäisi esiintyneen toukokuusta alkaen asemakohtaisesti monin paikoin jo noin 20:stä aina hieman yli 30:een kappaletta – paikoin yli 20 hellepäivää näyttäisi esiintyneen myös Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaallakin. 

  Pohjoisempana, Lapissa ja Kuusamon suunnalla, tähänastisten hellepäivien lukumäärä vaihtelee laajalti 10 päivän vaiheilta 15 päivän paikkeille, mutta etenkin Lapin pohjoisosassa hellettä on paikoin esiintynyt vähemmän.

  Yksittäisillä asemilla, ainakin Kouvolan Anjalassa sekä Hyvinkään Hyvinkäänkylässä, koko kesän hellepäivien määrä lähestyy kuitenkin jo 40 kappaletta.

  Lue myös: Helle – mitä se on ja missä on eniten hellepäiviä?

  Vuodesta 1959 alkavassa Ilmatieteen laitoksen tilastoinnissa suurin asemakohtaiseten hellepäivien lukumäärä yhteensä touko–elokuun ajalta on ollut Kouvola Utti Lentoportintien havaintoaseman 48 hellepäivää kesällä 2010. Samana kesänä Lahden Launeella esiintyi yhteensä 47 ja Puumalan kirkonkylällä 46 hellepäivää, jotka ovat asemakohtaisten kesähelletilastojen toiseksi ja kolmanneksi suurimmat lukumäärät Suomessa. Myös kesällä 2018 yhteensä 46 hellepäivää esiintyi Heinolan Asemantauksen asemalla.   

  Tämän kesän suurimmatkin asemakohtaiset hellesummat ovat kuitenkin yhä yli viikon hellepäivien määrän päässä näistä tilastoennätyksistä, mutta kesää on yhä jäljellä. Tällä hetkellä viikonvaihteen jälkeen helteet vaikuttaisivat toistaiseksi jatkuvan vähintäänkin osassa maata ensi viikon mittaan. Lisäksi uusin kuukausiennuste viittaa siihen, että lämmintä säätä voisi esiintyä yhä elokuun puolella.

  Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste: Hellekupoli palaa Suomen ylle – tässä loppukesän sää viikko viikolta

  Korjattu 21.7.2021: Tämän kesän suurimpien asemakohtaisten hellesummien määrä on yli parin viikon sijaan yhä yli viikon hellepäivien määrän päässä tilastoennätyksistä.

  Jenna Salminen

  Päivitetty 22.7. klo 13.59

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa