Sääuutiset ja blogi> Myrskytuulia mahdollisesti ketjussa loppuviikolla – kuinka korkealle…
Uutiset |

Myrskytuulia mahdollisesti ketjussa loppuviikolla – kuinka korkealle lämpötila nousee torstain föhnissä? ”Suursäätila on hyvin samankaltainen kuin joulukuun 11 asteen päivänä”

Tuulista säätä Raippaluodon sillan tienoilla.
Sää on ajoittain tuulista lähiaikoina. Kuva: Matti Hietala, Mustasaari, 11.1.2022

Sää on nyt lauhtunut rajusti alkuviikon kireistä pakkasista. Myrskytuulia on mitattu merellä jo keskiviikkona, lisäksi myrskytuulet ovat mahdollisia keskiviikon ja torstain välisenä yönä ja perjantaina, mahdollisesti myös sunnuntaina. Puuskainen tuuli tuntuu myös maa-alueilla. Torstai on viikon lauhin päivä föhn-tuulen ja lämpimän ilman takia. Ennustemalleissa ylimmät, 7 asteen lämpötilat ovat Ahvenanmaalla, mutta föhn-tuulen tilanteissa lämpötilat voivat joskus nousta ennustettua korkeammiksikin.

Lauhaa ilmaa virtaa keskiviikkona Suomeen lännestä, vaikka varsinainen föhn-tuuli alkaakin puhaltaa meillä vasta torstain vastaisena yönä.

Lappiin on levinnyt keskiviikkona päivällä lännestä lumisateita. Hajanaisia sateita tulee myös maan keskiosassa.

Sateita tulee eri olomuodoissa. Maan länsiosassa, Keski-Suomen tienoilla ja Meri-Lapissa sateet tulevat osin vetenä tai jäätävänä sateena, idempänä ja pohjoisempana lumena.

Perämerellä on mitattu jo keskiviikkona päivällä myrskytuulta, kello 16.30 mennessä 10 minuutin keskituulessa enimmillään 23,7 m/s.

– Lounaistuuli puhaltaa keskiviikkona voimakkaana. Tuuli on puuskaista koko maassa. Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa voidaan havaita yli 15 m/s puuskia. Puuskanopeutta 15 m/s pidetään lievien tuulituhojen esiintymisen alarajana. Keskiviikkona tuuli on voimakkaimmillaan iltapäivällä ja alkuillasta ja heikkenee illalla, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sää lämpenee vähitellen lännenpuoleisessa virtauksessa.

– Keskiviikkoiltaan mennessä lämpötila nousee asteen tai pari plussalle etelässä, lounaassa ja länsirannikon tuntumassa. Myös paikoin Utsjoen ja Inarin Lapissa lämpötila kohoaa nollan yläpuolelle. Muualla maassa ollaan nollan tuntumassa tai asteen pari pakkasella.

Toini-talvimyrsky nostatti pärskeitä Näsijärvellä Tampereella.
Vuosi sitten 12. tammikuuta 2021 Toini-talvimyrsky nostatti pärskeitä Näsijärvellä Tampereella. Kuva: Ari Branthin, Tampere, 12.1.2021

Föhn-tuuli puhkuu torstaina lauhaa ilmaa Suomeen

Torstain vastaisen yön aikana tuuli kääntyy niin, että ilmavirtaus käy Suomeen Norjan vuoriston yli lännestä. Samalla tuuli jälleen voimistuu.

– Suomeen puhaltaa föhn-tuuli. Voimakkaimmillaan tuuli on kääntymisen aikana yöllä Merenkurkun tietämillä, jolloin tuuli voi käväistä keskituulessakin myrskylukemissa, Joanna Rinne ennustaa.

Maan eteläosassa sää on torstaina enimmäkseen pilvistä, maan keski- ja pohjoisosassa pilvisyys vaihtelee. Eteläisen ja keskisen Suomen yli liikkuu vähäisiä sateita, jotka tulevat enimmäkseen vetenä. Pohjois-Karjalasta Oulun seudulle sateet ovat enimmäkseen lunta. Torstaipäiväkin on tuulinen.

Lämpötila nousee näillä näkymin torstaina etelässä ja lännessä enimmäkseen 4–6 asteeseen. Ahvenanmaalla voi ennustemallien mukaan olla jopa 7 astetta.

Joulukuussa föhn-tuulen tilanteessa lämpötila kohosi Ahvenanmaalla Jomalassa Maarianhaminan lentoasemalla jopa 11 plusasteeseen 18. joulukuuta. Lukema oli lähellä joulukuun lämpöennätystä, joka on 11,3 astetta. Ennätys on mitattu Porissa ja Kokemäellä 20. joulukuuta 2015.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tammikuun lämpöennätys on puolestaan 10,9 astetta. Se on mitattu Jomalassa Maarianhaminan lentoasemalla 6. tammikuuta 1973.

– Suursäätila on torstain ennusteessa hyvin samankaltainen kuin joulukuun 11 asteen päivänä 18. joulukuuta oli. Britteinsaarten ja yleisemminkin Länsi-Euroopan yllä on laaja, vahva korkeapaine, Suomen pohjoispuolella matalapaine. Ilmavirtaus kulkee Suomeen näiden kahden välistä Norjan vuoriston yli ja aiheuttaa föhn-tuulitilanteen, Joanna Rinne kertoo.

Föhn on kuiva ja lämmin ilmavirtaus. Kevään ensimmäiset lämpimät päivät ovat usein föhn-tuulitilanteita.

– Föhn-tuulitilanteissa todelliset korkeimmat lämpötilalukemat ovat heikosti ennustuvia. Nyt torstaille ennustemalleissa näkyvät lämpötilalukemat ovat samankaltaisia kuin 18. joulukuuta, jolloin toteutunut korkein lämpötila oli selvästi ennustettua korkeampi. Silloin Ahvenanmaalla lämpötila nousi siis peräti 11 asteeseen, vaikka ennustemallit antoivat Ahvenanmaan lämpötilaksi 8 astetta. Nyt vastaavien ennusteiden mukaan Ahvenanmaan torstain korkein lämpötila on siis 7 astetta, sanoo Joanna Rinne.

Katso videolta lähipäivien ennuste sateista, lämpötiloista ja tuulista!

Perjantaina myrskytuulet jälleen mahdollisia

Perjantaina föhn-tuuli puhaltaa vielä Suomessa, mutta lämpötilat jäävät torstain lukemia matalimmiksi, sillä ilmamassa Suomen yllä muuttuu selvästi torstaista kylmemmäksi.

– Tuuli on perjantaina koko maassa puuskaista. Lounaisilla merialueilla ja Selkämerellä voi esiintyä jopa luoteismyrskyä. Lännessä Selkämeren rannikolla myrskypuuskia eli 21 m/s puuskia voi olla maa-alueillakin. Maan lounais- ja länsiosassa saattaa olla laajemminkin yli 15 m/s puuskia. Tuuli on tämän hetken ennusteen mukaan voimakkaimmillaan aamusta iltapäivään ja heikkenee sen jälkeen, Joanna Rinne sanoo.

Pilvisyys on perjantaina koko maassa vaihtelevaa. Maan etelä- ja keskiosassa tulee paikallisia vähäisiä sateita enimmäkseen lumena. Myös Lapissa tulee vähäisiä lumikuuroja.

Lämpötila on perjantaina etelä- ja länsirannikolla enimmäkseen 0–2 plusastetta, muuten pakkasta on maan etelä- ja keskiosassa 1–6 ja Lapissa 3–7 astetta.

Viikonlopuksi sää kylmenee – uusi myrsky mahdollinen sunnuntaina

Viikonlopuksi lämpötilat laskevat pakkaselle lähes koko maassa, lounaisrannikolla päivälämpötila voi kuitenkin nousta nollaan tai hieman sen yläpuolelle.

Lauantai on osin aurinkoinen poutapäivä koko maassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Sunnuntaiksi läntinen ilmavirtaus tuo meille pilviä ja maan keski- ja pohjoisosaan vähäisiä sateita, jotka tulevat lännessä osin vetenä ja muuten lumena. Sunnuntain edetessä Suomeen saattaa levitä lännestä matalapaine ja sen yhteydessä laaja lumisadealue. Jopa myrskytuulet ovat jälleen mahdollisia, Joanna Rinne toteaa.

Norjassa jopa 10 plusastetta – suuria sademääriä ja lumikertymiä Norjaan ja Ruotsiin

Föhn-tuuli puhkuu lähiaikoina myös Norjassa ja Ruotsissa.

– Ennusteen mukaan Ruotsissa lämpötilat nousevat torstaina maan eteläkärjessä korkeimmillaan jopa lähes 9 asteeseen, Oslon seudulla ja Norjan kaakkoisosassa on odotettavissa jopa 10 asteen lämpötiloja, Joanna Rinne sanoo.

Luvassa on myös runsaita sateita, osa lumena ja osa vetenä.

Norjassa keskiviikon sademääräksi ennustetaan läntisimmässä vuoristossa vedeksi muutettuna jopa 50–100 mm, torstaina hieman pohjoisemmaksi 50–70 mm.

– Kahden vuorokauden sadekertymä keskiviikolle ja torstaille on läntisessä vuoristossa vedeksi muutettuna jopa 100–150 mm. Suurin osa sateesta tulee lumena, mutta vettäkin voi olla mukana, Joanna Rinne sanoo.

Karkeasti ottaen tavanomaisessa tilanteessa yksi millimetri vettä vastaa yhtä senttimetriä lunta.

Myös Ruotsin pohjoisosassa varoitellaan tuulesta ja lumisateista.

Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste julki: Tältä näyttää talven jatko

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 13.1.2022 klo 09.44

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat