Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Säässä edessä uusi suunta: “Loppuviikon aikana sateet muuttuvat lumeksi etelässä asti” – myrskytuuletkin mahdollisia 
  Uutiset |

  Säässä edessä uusi suunta: “Loppuviikon aikana sateet muuttuvat lumeksi etelässä asti” – myrskytuuletkin mahdollisia 

  Liikennettä keväisessä lumisateessa.
  Sää on kylmenemässä. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

  Sateita tulee lähipäivinä vetenä, räntänä ja lumena. Loppuviikon aikana sää kylmenee niin, että sateiden olomuoto muuttuu lumeksi maan eteläosassa saakka. Perjantain sekä lauantain vastaisen yön aikana tuuli saattaa puhaltaa myrskylukemissa asti.

  Sää on ennusteiden mukaan kylmenemässä marraskuun loppupuoliskolla.

  – Lauha jakso säässä on päättymässä. Loppuviikon aikana sateet muuttuvat vähitellen lumeksi etelässä asti, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Keskiviikkona Pohjois-Suomen yli on liikkeellä vesi- ja lumisateita kohti koillista, osa sateesta tulee lumena lähinnä Keski- ja Pohjois-Lapissa. Muualla maassa tulee paikoin heikkoja vesisateita.

  Lisää sateita on saapumassa Suomeen lännen suunnalta.

  – Keskiviikkoillasta alkaen vesisateet yleistyvät jo lännessä. Torstain vastaisen yön mittaan vesisateita leviää suureen osaan maata, vähiten sataa Lapissa sekä itärajan tuntumassa. Lapissa sade alkaa muuttua hiljalleen lumisemmaksi Lapin eteläosassakin, Anna Latvala ennustaa.

  Torstain vastainen yö on vuodenaikaan nähden lauha. Yölämpötilat ovat laajalti 1–6 plusastetta, Lapissa ollaan nollan tienoilla. Käsivarressa 0–5 asteen pakkaslukemat ovat mahdollisia, mikäli pilvipeite pääsee rakoilemaan.

  Harmaa päivä Ahmasjärven rannalla.
  Marraskuu on tuonut ajoittain harmaata säätä. Kuva: Sinikka Kujala, Utajärvi, 4.11.2021

  Torstaina sateita eri olomuodoissa – öiset pakkaset yleistyvät

  Torstaiaamu on laajalti sateinen.

  – Suurin osa sateista on vettä, mutta Lapissa tulee jo räntää tai lunta. Päivällä sade muuttuu lumeksi tai rännäksi Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa asti. Maan länsiosassakin on pieni paikallisen räntäsateen mahdollisuus sateen jälkipuolella.

  Sadealue liikkuu torstain aikana hitaasti itään. Päivän kuluessa sää poutaantuu jo maan länsiosassa ja muuttuu monin paikoin selkeämmäksi, myös paikoin etelässäkin.

  Lämpötila on torstaina päivällä maan etelä- ja länsiosassa 2–6 astetta, idästä Perämeren rannikolle 0–2 astetta. Lapissa ollaan laajalti −2 ja +2 asteen välillä, Käsivarressa on pakkasta 2–8 astetta.

  Katso videolta ennuste lähipäivien vesi- ja lumisateista sekä tuulista!

  Perjantain vastaisena yönä pikkupakkanen leviää selkeille alueille eteläänkin. Yön lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen −2 ja +2 asteen välillä. Pohjoisessa on laajalti 0–5 pakkasastetta ja Lapin luoteisosassa 5–15 pakkasastetta.

  Perjantain vastaisena yönä sateita tulee itärajan lähettyvillä. Lumisateen raja kulkee Pohjois-Karjalan tienoilla.

  Perjantaina jopa myrskytuulia – tuleeko iltaa kohti lunta jo Uudellamaalla asti?

  Perjantaina pilvisyys lisääntyy jälleen.

  – Lännestä saapuva pienikokoinen matalapaine pyyhkäisee maan etelä- ja länsiosan ylitse. Lähinnä Itä- ja Pohjois-Lapissa sataa perjantaina paikoin lunta. Tämä myrskynpoikanen tuo ensin länteen vesi- ja räntäsadetta, mutta illan kuluessa sade voi muuttua lumeksi Uudellamaalla asti, Anna Latvala sanoo.

  Aivan lounaisimmassa Suomessa sade pysyy todennäköisesti vetenä.

  – Tuuli voimistuu illasta alkaen lounaisilla merialueilla kovaksi, mahdollisesti jopa myrskyksi asti. Tämä kuitenkin riippuu paljon matalapaineen reitistä: näin pienikokoisella myräkällä myös voimakkaimman tuulen alue on melko pieni ja menee nopeasti ohi. 

  Tämän hetken ennusteen mukaan maa-alueilla tuuli voimistuu perjantain–lauantain aikana eniten lähinnä länsi- ja lounaisrannikolta aina Hangon tienoille asti. Mikäli myräkkä liikahtaa kuitenkin ennustettua enemmän sisämaahan päin, tuuli voimistuu laajemmin lännessä ja etelässä.

  Ohut lumipeite Nurmeksessa marraskuussa.
  Maa on jo ollut valkeana osassa maata marraskuun aikana. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes

  Päivälämpötilat laskevat perjantaiksi asteen tai pari torstain lukemista.

  Pilvisyyden ja tuulen takia lämpötila jää lauantain vastaisena yönä etelässä ja lännessä hieman korkeammaksi kuin edellisenä yönä. Idässä yölämpötila on lähellä nollaa, pohjoisessa on 0–10 pakkasastetta.

  Viikonloppuna kylmenevää ja lisää lumisateita

  Lauantaina maan pohjoisosan yli liikkuu lumisateita, jotka siirtyvät tämän hetken ennusteen mukaan maan itäosaan.

  – Myös idässä suurin osa sateesta tulee lumena. Etelässä ja lännessä voi tulla jokunen yksittäinen vesi- tai räntäkuuro.

  Luoteistuuli tuo Suomeen vähitellen kylmempää ilmaa pohjoisesta. Vielä lauantaina päivälämpötilassa ei kuitenkaan ole suurta muutosta. Lämpötilat ovat etelässä ja lännessä 1–5 astetta, idässä −2 ja +2 asteen välillä ja pohjoisessa on 0–5 pakkasastetta.

  Tuuli on lauantaina enimmäkseen kohtalaista ja varsinkin Etelä- ja Länsi-Suomen rannikolla puuskaista.

  Sunnuntain vastaisena yönä pakkasta on lähes koko maassa, maan etelä- ja keskiosassa parisen astetta ja pohjoisessa 2–10 pakkasastetta, Pohjois-Lapin selkeillä alueilla yli 10 pakkasastetta.

  Alkavaa talvea Pohjois-Lapissa.
  Syystalven kylmin lukema tähän mennessä on Kittilässä 9. marraskuuta mitattu −22,2 astetta. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, Utsjoki, 8.11.2021

  Sunnuntai on jo selvästi viileämpi päivä. Päivälämpötila on etelässä ja länsirannikon tuntumassa 0–3 plusastetta, muualla maan keskiosassa 0–2 pakkasastetta ja pohjoisessa 2–8 pakkasastetta, Lapissa selkeämmillä alueilla on paikoin kylmempääkin.

  Sateita tulee myös sunnuntaina.

  – Näillä näkymin hajanainen lumisadealue liikkuu pohjoisesta maan etelä- ja keskiosaan. Viimeistään illalla sateet tulevat etelässäkin lumena. Määrät eivät tosin ole suuria, Anna Latvala kertoo.

  Millaista säätä tulossa ensi viikolla?

  Ensi viikko näyttää alkavan kylmässä säässä. Etelää myöten voi olla päivällä pikkupakkasta.

  – Tämänhetkisen ennusteen mukaan tiistaina sää lauhtuu hetkeksi matalapaineen yhteydessä, jolloin maan etelä- ja keskiosassa, mahdollisesti Pohjois-Pohjanmaalla asti, osa sateesta tulee vetenä. Viikon puolivälissä palataan kuitenkin taas koleampaan säähän. Jos ennuste toteutuu näin, sateen yleisin olomuoto ensi viikolla on lumi. Pohjoisessa lämpötila voi ajoittain laskea −20 asteen kylmemmälle puolelle, mutta tämä ennuste tarkentuu myöhemmin, Anna Latvala toteaa.

  Lue seuraavaksi: Meteorologi kuukausiennusteesta: “Talvi tulee viimeistään ensi viikolla myös etelään" – tältä näyttävät jouluviikon ensimmäiset ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 17.11.2021 klo 15.11

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat