Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuumuus kovenee – 85 vuotta vanha kesäkuun lämpöennätys vaarassa torstaina! Katso yli sadan paikkakunnan ennuste
  Uutiset |

  Kuumuus kovenee – 85 vuotta vanha kesäkuun lämpöennätys vaarassa torstaina! Katso yli sadan paikkakunnan ennuste

  Lämmin kesäpäivä Lohtajalla heinäkuussa 2019.
  Lähipäivät ovat laajalti erittäin kuumia. Arkistokuva: Matti Hietala, Lohtajan Ohtakari

  Kova helle jatkuu vielä lähipäivinä. Torstaina ja perjantaina voidaan yltää paikoin jopa yli 33 asteen lukemiin.

  Sää on tänään keskiviikkona aurinkoista ja poutaista maan etelä- ja keskiosassa.

  – Lämpötilat ovat 27–31 astetta, rannikoilla on hieman viileämpää. Jossain maksimilämpötila voi nousta 31 asteen ylikin, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Lapissa sää on muuta maata pilvisempää. Pohjois-Lapin yli kulkee sateita, Keski-Lapissa ukkoskuurot ovat mahdollisia. Lapin ylimmät lämpötilat vaihtelevat Tornionjokilaakson jopa 30 asteesta Pohjois-Lapin sateiden noin 16 asteeseen.

  Lähiyöt voivat olla paikoin trooppisia öitä. Tämä tarkoittaa, että lämpötila ei laske yön aikana alle 20 asteeseen. Keskiviikon vastaisena yönä trooppinen yö oli lähellä Lappeenrannan Hiekkapakassa, missä yön alin lämpötila oli 19,9 astetta.

  Lue myös: Mitä vaaraa on liiasta kuumuudesta?

  Meneekö Suomen kesäkuun lämpöennätys rikki?

  Helle näyttää kovenevan edelleen torstaina.

  – Maan etelä- ja keskiosan aurinkoinen sää jatkuu. Mittaushistoriamme kesäkuun lämpöennätys on lähellä, kun lämpötilat ovat 29–33 astetta. Rannikoilla on jälleen vähän viileämpää, sanoo Joanna Rinne.

  Kesäkuun lämpöennätys Suomessa on 33,8 astetta. Se on mitattu 24. kesäkuuta 1935 Ähtärissä.

  Lapissa pilvisyys vaihtelee torstaina. Kuurosateita ukkosineen tulee paikoin. Lämpötilat ovat Lapissa Etelä-Lapin jopa 28 asteesta Pohjois-Lapin paikoin noin 20 asteeseen.

  Lue myös: Missä on tilastojen mukaan eniten hellepäiviä?

  Myös perjantaina 33 asteen lukemat ovat paikoin mahdollisia.

  – Perjantai on enimmäkseen aurinkoinen, iltapäiväkuuroja ukkosineen voi tulla kapealla vyöhykkeellä Kainuusta Pohjois-Pohjanmaalle. Perjantain päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosan sisämaassa 28–33 astetta.

  Lapissa lämpötilat ovat perjantaina 16–26 astetta.

  Vielä lauantainakin yli 30 astetta – ensi viikoksi viilenee

  Viikonloppuna kapea iltapäiväkuurojen vyöhyke siirtyy päivä päivältä etelämmäksi. Lämpimimmät ilmat ovat kuurovyöhykkeen eteläpuolella.

  – Lauantaina hellettä voi olla vielä suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa, missä lämpötila voi yhä nousta 30 asteen yläpuolelle yksittäisissä paikoissa. Sunnuntaina 30 asteen raja ei tämänhetkisten ennusteiden mukaan enää rikkoudu. Ensi viikolla sää muuttuu sateisemmaksi. Päivälämpötilat viilenevät selvästi tämän viikon lämpötiloista, mutta hellettä saattaa olla vielä paikoin maanantaina ja tiistaina, ennustaa Joanna Rinne.

  Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste julki: “Tämä voi olla kesän lämpimin viikko” – hirmuhelle paahtaa hetken, mutta käänne jo näkyvissä

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 24.6. klo 13.31

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa