Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Taivas repeää: Lähipäivinä odotettavissa vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia, myös rakeet voivat moukaroida
  Uutiset |

  Taivas repeää: Lähipäivinä odotettavissa vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia, myös rakeet voivat moukaroida

  Ukkoskuuron yhteydessä riehunut trombi sekoitti liikenteen ja kaatoi puita teille Forssan lähellä v. 2014
  Ukkoskuuron yhteydessä riehunut trombi sekoitti liikenteen ja kaatoi puita teille. Kuva: Markus Mäntykannas, arkistokuva

  Suomen yli kulkee lähipäivinä ylemmässä ilmakehässä pieni ja hidasliikkeinen matalapaine, joka voi tuoda paikoin jopa vaarallisen voimakkaita ukkosia. Ukkospuuskiin on syytä varautua erityisesti maan keski- ja itäosassa. Kuivaan maastoon osuvat salamaniskut voivat sytyttää maastopaloja.

  Ilma tuntuu näinä päivinä hiostavalta – olo on kuin savusaunan jälkilöylyissä. Suomen yli kulkeva pieni matalapaine kuljettaa mukanaan kosteutta ja ukkosenergiaa. Olosuhteet muistuttavat meillä nyt tyypillistä kesäsäätä Mustanmeren ympäristössä.

  Lue myös: Miten ukkonen syntyy?

  Ukkospuuskia tänään lännessä

  Eilen maan etelä- ja lounaisosan ylle saapunut rintamavyöhyke liikkuu tämän päivän aikana hitaasti pohjoisemmas. Jo aamulla Länsi-Suomessa on tullut paikoin sadekuuroja – ukkoskehitys alkaa, kunhan aurinko ehtii kunnolla lämmittämään maanpintaa iltapäivän aikana.

  Iltapäivällä kuurosateita syntyy Päijät-Hämeestä kohti Pohjanmaata yltävällä alueella. Voimakkaimmat kuurosolut nähdään todennäköisesti Pirkanmaan pohjoisosassa ja Pohjanmaalla. Jo tänään maan länsiosassa voi paikoin esiintyä voimakkaita ukkospuuskia: tuuli voi hetkellisesti voimistua syöksyvirtauksen yhteydessä myrskylukemiin ja kaataa puita teille. Myös rakeet ovat mahdollisia.

  Sade- ja ukkoskuurot: Seuraa Forecan säätutkaa!

  Hellelukemia mitataan tänäänkin yleisesti maan etelä- ja länsiosan aurinkoisilla alueilla, paikoin helleraja rikkoutuu myös läntisessä Lapissa. Maan pohjoisosassa lämpötila nouseekin nyt kohisten alkuviikon viilenemisen jälkeen.

  Sadekuuro lähestyy
  Sadekuuro lähestyy. Kuva: Joanna Rinne, arkistokuva

  Torstaina rytisee kunnolla – ukkospuuskat erittäin voimakkaita, rakeet ja trombitkin mahdollisia

  Torstain aikana Karjalankannaksen yli kohti Suomea kurottuu säärintaman alueella hyvin epävakaisen ja kostean ilman kaistale. Erityisesti maan keski-, itä- ja kaakkoisosassa ukkosenergiaa on runsaasti ja sen lisäksi myös ilmakehän tuuliväänne on kohonnut.

  Tuuliväänteellä tarkoitetaan tuulen suunnan ja voimakkuuden muutosta korkeuden mukana. Jos tuuliväänne on selvästi koholla, ukkospilvistä voi tulla pitkäikäisiä ja hyvin voimakkaita.

  Voi olla, että ukkoskehitys alkaa torstaina jo melko aikaisin maan itäosassa. Uudellamaalla ja Etelä-Karjalassakin voi aamulla olla liikkeellä ukkossateita. Viimeistään iltapäivällä mukana saattaa olla erittäin voimakkaita ukkospuuskia, jotka aiheuttavat laaja-alaista vahinkoa. Ukkospilviin liittyy mahdollisesti myös suuria rakeita, eivätkä yksittäiset trombitkaan ole poissuljettuja.

  Tämän hetkisen ennusteen perusteella vaikuttaa siltä, että vaaratilanteita voivat aiheuttaa ennen kaikkea salamaniskut sekä äkilliset ja voimakkaat ukkospuuskat, joiden yhteydessä tuulen nopeus on hetkellisesti selvästi yli myrskyrajan (21 m/s). Potentiaalia on huomattavasti laaja-alaisimmille vahingoille, mitä nähtiin 6.–7. kesäkuuta Suomen yli pyyhkäisseen "Otus-myräkän" yhteydessä.

  Torstaista on heittämällä tulossa kuluneen kesän tapahtumarikkain sääpäivä.

  Lue myös: Miten ukkoselta voi suojautua?

  Rajuilma riepotteli omenapuita Etelä-Pohjanmaalla heinäkuussa 2011.
  Rankkasade heikentää hetkellisesti näkyvyyttä ja voimakkaat tuulen puuskat taivuttavat puita. Kuva: Anna Latvala, arkistokuva

  Huomioi nämä asiat juhannuksen menoliikenteessä

  • Ukkoskuuroja esiintyy erityisesti keskiviikkona ja torstaina. Perjantaiksi tilanne rauhoittuu ja sää on valtaosassa maata poutaista. 
  • Hidasta selvästi nopeutta tien päällä, jos joudut ajamaan voimakkaan sade- tai ukkoskuuron läpi. Näkyvyys laskee rankkasateessa ja rajut tuulen puuskat voivat jopa liikuttaa ajoneuvoa.
  • Rankkasateessa on aina vesiliirron vaara. Hidasta nopeutta ja pysähdy tarvittaessa. Tarkista ennen matkantekoa rengaspaineet, sillä alhainen rengaspaine lisää vesiliirtoon joutumisen riskiä. Jarruttamista ja kiihdyttämistä tulisi välttää vesiliirrossa.
  • Auto on voimakkaalla ukonilmalla yksi turvallisimmista paikoista.
  • Paras tapa seurata sade- ja ukkoskuurojen liikettä on reaaliaikainen säätutka. Yksittäisten kuuropilvien sijaintia on mahdotonta ennustaa etukäteen.
  Tunneli täyttyi vedestä rankan sadekuuron jälkeen.
  Alikulkutunneli täyttyi vedestä rankan sadekuuron jälkeen. Kuva: Markus Mäntykannas, 18.5.2020

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa