Sääuutiset ja blogi> Lähipäivinä yhä jopa 30 asteen tienoilla olevia lämpötiloja – miltä…
Uutiset |

Lähipäivinä yhä jopa 30 asteen tienoilla olevia lämpötiloja – miltä näyttää ensi viikko? Katso ennuste

Aurinkoinen elokuun päivä Uudessakaupungissa.
Säässä on vaihtelua: ajoittain paistaa aurinko, ajoittain tulee sade- ja ukkoskuuroja. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 14.8.2022

Kuuma sää jatkuu vielä, kun osassa maata mitataan 25–30 asteen lukemia aina lauantaille asti. Torstaina ja perjantaina liikkeellä on paikoin sade- ja ukkoskuuroja. Sunnuntaiksi osaan maata on tulossa lisää sateita, lisäksi sää on viilenemässä. Tämän hetken ennusteen mukaan yli 25 asteen hellelämpötiloja voi kuitenkin olla ajoittain ja paikoin myös ensi viikolla.

Sää on ollut tällä viikolla kuumaa. Keskiviikkona osaa maata ravisteli Verneriksi nimetty rajuilma.

Verneri toi keskiviikkona etenkin länteen, pohjoiseen, maan keskiosaan ja lounaaseen salamointia, rankkoja sateita ja puuskaista tuulta. Myräkkä muun muassa kaatoi puita ja aiheutti sähkökatkoja. Maasalamoita havaittiin keskiviikkona lähes 20 000, joka on kesän suurin vuorokauden aikana mitattu salamamäärä tähän mennessä.

Verneri-rajuilma kaatoi puita Virroilla 17. elokuuta 2022.
Verneri-rajuilma kaatoi puita muun muassa Virroilla. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 17.8.2022

Ukkoset jatkuvat torstaina ja perjantaina osassa maata.

– Torstaina sadekuurot ja ukkoset painottuvat kahdelle vyöhykkeelle: Satakunnasta Pohjois-Pohjanmaan yli Kainuuseen ja Varsinais-Suomesta ja läntiseltä Uudeltamaalta Keski-Suomen yli Pohjois-Karjalaan. Sade- ja ukkoskuuroja voi tulla muuallakin, mutta näillä linjoilla niitä esiintyy eniten, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta loppuviikon sateiden ja helteiden ennuste!

Ukkosten yhteydessä voi torstaina ja perjantaina tulla paikoin rankkaa sadetta ja rakeita, lisäksi ukkospuuskat voivat olla voimakkaita.

– Suomen itäpuolella Venäjällä vaikuttaa korkeapaine, Islannin seudulla puolestaan laaja matalapaine. Suomi kuuluu näiden väliselle vyöhykkeelle, jossa sää on epävakaista. Lisäksi Suomeen on levinnyt etelän ja kaakon puolelta hyvin lämmintä ilmamassaa. Lämmin, kostea ja epävakaa sää on ukkosille otollinen. Siksi Suomeen on päässyt syntymään voimakkaita ukkosia, joita syntyy paikoin myös torstaina ja perjantaina, Joanna Rinne kertoo.

Seuraa sateita ja salamahavaintoja Forecan sadetutkasta!

Verneri-rajuilman aikana vuorokaudessa havaittiin lähes 20 000 maasalamaa 17. elokuuta 2022.
Verneri-rajuilman aikana vuorokaudessa havaittiin lähes 20 000 maasalamaa. Kuva: Keijo Väänänen, Kustavi, 17.8.2022

Pilvisyys on torstaina koko maassa vaihtelevaa. Myös päivälämpötiloissa on suurta vaihtelua. Pohjoiseen on virrannut torstaiksi väliaikaisesti viileämpää ilmaa.

– Aivan kaakossa lämpötila voi nousta 30 asteeseen, maan etelä- ja itäosassa on 25–30 astetta ja maan länsi- ja keskiosassa 22–26 astetta. Pohjoisesssa on enimmäkseen 15–20 astetta, mutta Pohjois-Lapissa vain 12–15 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Perjantain vastaisena yönä ukkosia tulee näillä näkymin etenkin Satakunnan suunnalla ja maan keskiosassa. Etelässä ja kaakossa yö voi olla paikallisesti jopa trooppinen. Tämä tarkoittaa, että lämpötila on yölläkin yli 20 astetta. Muuallakin maassa yölämpötila on 10 ja 20 asteen välillä.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Perjantaina maan etelä- ja keskiosassa 25–30 astetta – sade- ja ukkoskuuroja yhä liikkeellä

Perjantainakin sade- ja ukkoskuuroja tulee osassa maata.

– Sadekuuroja syntyy perjantaina eniten Suomenlahden länsiosaan, Varsinais-Suomeen, Satakuntaan ja erityisesti Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan tienoille. Sadekuuroissa esiintyy ukkosia, Joanna Rinne kertoo.

Ennuste 18.–20.8.2022.
Ennuste 18.–20.8.2022.

Päivälämpötila on perjantaina maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 25–30 astetta, lämpimintä on etelässä ja kaakossa. Pohjoisessa on laajalti 17–23 astetta. Pilvisyys on perjantainakin vaihtelevaa.

Lauantaina kuumaa, sunnuntaiksi osaan maata sateita ja viilenevää

Lauantaiksi sateet ja ukkoset vähenevät selvästi. Päivä on suuressa osassa maata aurinkoinen. Lapissa on kuitenkin paksumpaa pilvisyyttä, joka päivän kuluessa väistyy kohti pohjoista.

– Lauantaina ukkosia ei tämän hetken ennusteen mukaan enää juuri esiinny, Keski- ja Pohjois-Lapissa tulee jokunen sadekuuro. Muualle Suomeen virtaa etelän puolelta helteistä ja kuivempaa ilmaa. Lämpötila on Oulun korkeudelle asti 26–29 astetta, Lapissa enimmäkseen 17–25 astetta, Joanna Rinne kertoo.

Sunnuntaiksi osaan maata on tulossa sateita. Sää alkaa viiletä.

– Sunnuntaina länsirannikolle leviää sateita ja etelässä voi tulla jokunen sadekuuro, muualla on poutaista, laajalti myös aurinkoista. Sää on edellispäiviä viileämpi. Lämpötila on enimmäkseen 20–25 astetta, Pohjois-Lapissa on paikallisesti viileämpää.

Lue myös: Mitä tapahtuu loppukesän säässä? Katso kuukausiennuste!

Ennuste 21.–23.8.2022.
Ennuste 21.–23.8.2022.

Helle mahdollista paikoin ja ajoittain myös ensi viikolla

Tämän hetken ennusteen mukaan maanantain vastaisen yön ja maanantain aikana Suomen yli liikkuu sadealue itään.

– Tämän sadealueen jälkipuolella lämpötilat ovat hieman edellispäiviä viileämpiä. Maan pohjoisosan yli liikkuu ensi viikolla ajoittain sateita, maan etelä- ja keskiosassa on pohjoista poutaisempaa ja aurinkoisempaa, Joanna Rinne kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Mitä sitten tapahtuu lämpötiloille ensi viikolla, vieläkö on tulossa lämpimiä päiviä?

– Tämän hetken ennusteen mukaan lämpötilat pysyvät ensi viikolla aluksi maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 20–25 asteen välillä, mutta nousevat viikon puolivälin jälkeen helteisiksi, mahdollisesti paikoin jopa 26–28 asteeseen. Lapissa pysytään pääosin 15–20 asteessa, Joanna Rinne ennustaa.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Lue seuraavaksi: Syksyn pitkä ennuste on täällä – katso, mitä ennakoidaan syys–marraskuulle!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 18.8.2022 klo 17.06

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat