Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lokakuun viimeisellä viikolla on sateista ja tuulista – sää lauhtuu Pohjois-Lapissa asti
  Uutiset |

  Lokakuun viimeisellä viikolla on sateista ja tuulista – sää lauhtuu Pohjois-Lapissa asti

  Sateista syyssäätä.
  Sateinen syyssää valtaa Suomen. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 23.10.2020

  Sateinen jakso on alkamassa ja ensimmäiset, vielä paikalliset vesisateet ovat jo saapuneet maan länsiosaan. Lokakuun viimeisellä viikolla sadealueita kulkee Suomen yli yksi toisensa jälkeen. Samalla alkuviikon ajan vallitsee lauha eteläinen ilmavirtaus.

  Suomen länsipuolella Skandinaviassa ja Pohjois-Atlantilla on laaja matalapaineen alue ja sateet leviävät Suomeenkin. Ensin vesisateet alkavat sunnuntai-iltana yleistyä maan länsiosassa ja Lapin länsiosassa alkaa sataa lunta.

  Puuskainen kaakkoistuuli voimistuu ja Lapissa maanantain vastaisen yön aikana itään leviävä lumisade tulee pyrynä. Ajokeli on lumisateisilla alueilla huono, mutta Lapin lounaisosassa sade alkaa jo muuttua vedeksi. Maan länsiosan vesisateet leviävät yön aikana itään asti, mutta ovat hajanaisempia kuin pohjoisessa.

  Maanantaina päivällä idän sateet väistyvät koilliseen ja sadetta tulee yleisimmin Lounais-Suomesta Lappiin yltävällä alueella. Etelässä on laajalti poutaa. Pohjoisessa lumisade muuttuu sään lauhtuessa vesisateeksi lopulta Pohjois-Lapissa asti. Sää on enimmäkseen pilvinen.

  Lämpötila nousee maanantaina päivällä maan etelä- ja länsiosassa 9–12 asteeseen. Pohjois-Karjalasta Perämeren rannikolle on 4–9 ja Lapissa 0–5 astetta.

  Maanantai-iltana runsaimmat sateet väistyvät Suomesta koilliseen, mutta etelästä leviää uusia, hajanaisia sateita. Tiistain vastaisena yönä vesisateita tulee laajalti maan etelä- ja keskiosassa. Tuuli heikkenee. Yölämpötila on etelästä Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan asti 5–10 astetta, Lapissa 0–5 astetta.

  Tiistaina seuraava sadealue kulkee jälleen Suomen yli kohti koillista ja etelätuuli voimistuu kohtalaiseksi. Päivä on pilvinen ja lämpötila pysyy samankaltaisena kuin maanantaina. Illalla Lapin pohjoisosassa sade tulee osittain räntänä tai lumena ja yöllä Käsivarressa voi olla jo heikkoa pakkasta.

  Keskiviikkona sateita tulee edelleen varsinkin maan etelä- ja keskiosassa, suuressa osassa Lappia sää pysyy poutaisena. Iltapäivällä sateet muuttuvat tämänhetkisen ennusteen mukaan paikallisemmiksi ja sää on maan etelä- ja keskiosassa väliaikaisesti aurinkoisempi. Etelän ja lounaan välinen tuuli on kohtalaista. Lämpötila on päivällä vielä etelässä 10 asteen vaiheilla ja Oulun korkeudellakin 5–7 astetta, Lapin pohjoisosassa ollaan nollan vaiheilla.

  Ajoittaiset sateet ja melko tuulinen sää jatkuvat vielä viikon loppupuolellakin. Perjantaina ja lauantaina sää voi olla aiempaa viileämpi, mutta tämänhetkisen ennusteen mukaan se jää väliaikaiseksi ja viikon lopussa Suomeen virtaa jälleen lämmintä ilmaa.

  Syksyistä ruskaa.
  Viikko alkaa melko pilvisenä. Kuva: Maarit Siitonen, Palokkajärvi, Jyväskylä, 13.10.2020

  Alpeille lisää lunta

  Pohjois-Atlantilla sekä Euroopan länsi- ja pohjoisosassa pyörii ensi viikon aikana useita matalapaineita ja mukana on myös keskileveysasteiden matalapaineeksi muuttuva hurrikaani Epsilon. Epsilon jää kuitenkin Atlantille eikä kulje tämänhetkisen ennusteen mukaan Suomen yli.

  Matalapainesää tuo sateita ja Alpeille voi tulla paikallisesti pelkästään maanantain aikana yli puoli metriä uutta lunta. Vesisateita tulee puolestaan pitkin Länsi-Eurooppaa ja viimeisimmän kuukausiennusteen mukaan sää onkin ensi viikolla Espanjan, Italian ja Ranskan ympäristössä vuodenaikaan nähden viileä. Suomeenkin yltävä lämmin ilmavirtaus pitää sen sijaan Euroopan itä- ja pohjoisosan sään keskimääräistä lämpimämpänä.

  Lue myös: Uusi kuukausiennuste tuo marraskuun säähän äkkikäänteen: "Matalapaineet vaihtuvat hiustenkuivaajaan"

  Anna Latvala

  Päivitetty 26.10. klo 09.13

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa