Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Näin sade ja tuuli piiskaavat Suomea: ”Voimakkaita puuskia on tulossa…
Uutiset |

Näin sade ja tuuli piiskaavat Suomea: ”Voimakkaita puuskia on tulossa käytännössä koko maahan” – katso syysmyräkän ennuste

Tuulinen ja sateinen lokakuun aamu Nokialla Pyhäjärven rannalla.
Ennusteessa on tuulia ja osaan maata runsaita sateita. Arkistokuva: Pirjo Räisänen, Nokia, 7.10.2021

Suomeen on saapumassa torstain vastaisena yönä ja torstaina syysmyräkkä, mahdollisesti tuuli yltää jopa myrskylukemiin asti. Kovimmat puuskat maa-alueilla osuvat tämän hetken ennusteen mukaan länteen ja pohjoiseen, mutta puuskainen tuuli tuntuu lähes koko maassa. Runsaimmat sateet tulevat pohjoisessa. Kilpisjärvellä osa sateista on lunta ja räntää.

Lokakuinen syysmyräkkä on saapumassa Suomeen.

– Säätilanne keikahtaa nyt tuulisempaan ja sateisempaan suuntaan. Torstain vastaisena yönä ja torstaiaamuna Pohjanlahdella tuuli voimistuu kovaksi, mahdollisesti käväisee jopa myrskyn puolella. Kovimmat puuskat maa-alueilla tulevat länteen ja pohjoiseen, mutta voimakkaita puuskia on tulossa käytännössä koko maahan, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Katso tuuliennuste Forecan sivuilta!

Puuskat ovat ennusteen mukaan 15–20 m/s lounaisrannikolta Satakunnan kautta Pohjanmaan maakuntiin ulottuvalla alueella ja edelleen monin paikoin Lapissa.

– Etelä-Suomessakin puuskat ovat kovia rannikon tuntumassa. Ensin tuulee etelän ja kaakon väliltä, sitten tuuli kääntyy puhaltamaan länsilounaasta. Lännessä kovimmat puuskat hellittävät jo torstaina aamulla ja sää muuttuu aurinkoiseksi, Lapissa puuskat hellittävät vasta torstai-iltaa kohti, Anna Latvala kertoo.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Runsaimmat sateet osuvat pohjoiseen

Myräkän Suomeen tuova syvä matalapaineen keskus kulkee torstaina Skandien yli Suomen Lappiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ajoittaisia sateita leviää etelään asti, mutta runsaimmat sateet tulevat pohjoisessa. Maan etelä- ja keskiosassa vuorokauden sadekertymä on 0–15 millimetriä, pohjoisessa 10–30 millimetriä, Anna Latvala kertoo.

Kilpisjärvellä osa sateesta tulee ennusteen mukaan lumena tai räntänä.

– Tuulen voimistuessa Kilpisjärvelle voi siis tulla syksyn ensimmäinen lumipyry. Käsivarren pohjoisosassa lunta tulee tämänhetkisen ennusteen mukaan keskiviikkoiltapäivän ja perjantai-iltapäivän välillä 5–15 senttimetriä, mutta koska osa sateesta tulee myös vetenä, maahan ei kerry näin paljoa lunta, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta sateiden ja tuulten ennuste!

Torstaina päivällä lämpötila voi kohota lounaassa sekä Ahvenanmaalla jopa 15 asteen tienoille. Muualla on laajalti 8–14 astetta, Pohjois-Lapissa 3–8 astetta.

Sateet väistyvät perjantain vastaiseksi yöksi myös itäisimmästä Suomesta. Yölämpötilat ovat laajalti 5–9 asteessa, Lapissa on enimmäkseen 2–6 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tuulen vuoksi yölämpötilat pysyvät lähiaikoina alkuviikon lukemia korkeammalla. Lapissa tuuli heikkenee nopeammin ja öisin on paikoin selkeää, jolloin lämpötila voi mennä loppuviikolla ajoittain ja paikoin heikon pakkasen puolelle.

Seuraa sateita Forecan sadetutkasta ja katso kolmen vuorokauden sade-ennuste!

Myös loppuviikolla on tuulista – lisää sateita tulossa

Perjantaina lounaistuuli on yhä kohtalaista tai jopa navakkaa.

– Puuskat ovat edelleen monin paikoin eteläisessä ja läntisessä Suomessa 15–20 m/s, kovimmat puuskat painottuvat rannikolle. Uusia, kuuroittaisia sateita leviää lounaasta maan etelä- ja keskiosaan, illasta alkaen myös pohjoiseen, Anna Latvala ennustaa.

Perjantain päivälämpötilat ovat torstain lukemien kaltaisia.

Lauantaina sadealue kulkee maan etelä- ja keskiosassa kohti itää.

– Puuskat ovat etelässä ja idässä kovia, mutta päivän kuluessa tuuli vähän heikkenee.
Lämpötila laskee hieman. Sunnuntain vastaisena yönä Lapin selkeillä ja heikkotuulisilla alueilla voi olla pikkupakkasta, Anna Latvala sanoo.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan sunnuntaina maan keskivaiheilla tulee vielä joitain sadekuuroja. Lännenpuoleinen tuuli on enimmäkseen kohtalaista.

Lämpötilat ovat sunnuntaina päivällä 7–12 astetta etelästä Oulun korkeudelle asti, pohjoisempana on 3–8 astetta.

Lue seuraavaksi: Syyslomakausi lähestyy: Kuukausiennuste otti lämpimämmän ja sateisen suunnan

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 5.10.2022 klo 15.45

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat