Sääuutiset ja blogi> Viikon sää: Lunta sataa päivittäin jossain päin Suomea, osassa maata…
Uutiset |

Viikon sää: Lunta sataa päivittäin jossain päin Suomea, osassa maata ajoittain 10–20 pakkasastetta

Lumisateita Vaasassa tammikuussa 2023.
Vaasassa satoi maanantaina aamulla vettä, mutta päivällä lunta. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 30.1.2023

Lumisateita tulee tämän viikon mittaan siellä täällä, mutta myös aurinkoa nähdään ajoittain. Helmikuun ensimmäisinä päivinä on laajalti pakkasta, Lapissa ennusteen mukaan paikoin 10–20 pakkasastettakin.

Tämän viikon sää on vaihtelevaa.

– Alkuviikon myräkän viimeisetkin lumisateet väistyvät tiistaina itään. Lumisateita tulee sen jälkeenkin tällä viikolla päivittäin jossakin päin maata. Helmikuu alkaa kuitenkin rauhallisessa talvisäässä. Lämpötilat pysyttelevät enimmäkseen pakkasen puolella helmikuun alkupäivinä. Seuraava laaja matalapaine tuulineen ja lumisateineen voi tulla Suomeen viikonloppuna, mutta ennuste on vielä epävarma, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Miltä näyttää tilanne nyt? Katso Forecan sadetutka!

Näin viikko etenee: Maanantaina tuulta, vettä ja lunta – tiistaina osassa maata aurinkoa

Maanantaina Suomeen on tullut lumi-, räntä- ja vesisateita. Suomenlahdella on mitattu myrskypuuskia. Tuuli voimistuu vielä maanantaina illalla ja yöllä myös maa-alueilla.

– Ajoittaisia lumi- ja räntäsateita ja puuskaista tuulta tulee vielä illalla ja yölläkin. Hiljalleen lämpötila painuu pakkasen puolelle etelässä asti, Anna Latvala kertoo.

Pakkasta on tiistain vastaisena yönä laajalti 0–5 astetta, Lapissa enimmäkseen 5–20 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistaina maan itäosasta Itä-Lappiin yltävällä alueella satelee vielä lunta, mutta sateet väistyvät vähitellen Suomen itäpuolelle. Pilvisyys vaihtelee monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa, aurinkoakin nähdään. Myös Perämeren ympäristössä sekä Länsi-Lapissa voi näkyä välillä selkeää taivasta.

Katso videolta ennuste torstaille asti!

Lännen ja luoteen välinen tuuli heikkenee tiistaipäivän kuluessa.

– Lämpötila kohoaa vielä tiistaina maan lounaisosassa sekä paikoin Uudellamaalla 0–2 plusasteeseen. Muualla maan etelä- ja keskiosassa päivälämpötila on 0–5 pakkasastetta, pohjoisessa enimmäkseen 5–10 pakkasastetta. Pohjois-Lapissa voi olla pilvipeitteen rakoillessa kylmempää, Anna Latvala ennustaa.

Tiistaina illalla koillisesta leviää Keski- ja Pohjois-Lappiin lumisateita. 

Yölämpötila on keskiviikon vastaisena yönä suuressa osassa maata 5–15 pakkasastetta, etelä- ja lounaisrannikolla pakkanen on paikoin heikompaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskiviikkona lunta Lappiin, yltääkö eteläänkin lumisateita?

Keskiviikkona Suomen eteläpuolitse kohti itää kulkee matalapaine.

– Hajanainen lumisadealue voi yltää paikoin maan eteläosaan asti. Myös Pohjois-Suomessa satelee siellä täällä lunta. Pilvipeite rakoilee paikoin.

Keskiviikkona päivällä lämpötila on Ahvenanmaalla lähellä nollaa, etelässä ja lounaassa puolestaan 0–3 pakkasasteessa. Maan keskiosassa on 2–8 pakkasastetta ja pohjoisessa 5–15 pakkasastetta. Torstain vastaisena yönä maan etelä- ja keskiosassa on hieman päivän pakkaslukemia kylmempää.

Torstaina lunta tulee siellä täällä

Torstaina tuuli kääntyy puhaltamaan pohjoisesta. Lumisateita tulee paikoin maan itäosassa, ja pohjoisessa lumisateet vähitellen vähenevät. Länsirannikollakin voi tulla jokunen lumikuuro. Aurinkoa nähdään paikoin.

Torstaina päivällä pakkasta on etelässä 1–5 astetta, maan keskiosassa 3–8 astetta ja pohjoisessa edelleen 5–15 astetta.

Perjantain vastaisena yönä lämpötila vaihtelee etelän 5–10 pakkasasteesta Lapin enimmäkseen 10–20 pakkasasteeseen.

Perjantaina Lapissa 10–20 pakkasastetta – tuleeko viikonloppuna jälleen runsaita lumisateita?

Näyttää siltä, että pilvipeite rakoilee edelleen perjantaina. Sateet jäävät aluksi vähiin.

– Tuoreen ennusteen mukaan maan länsiosaan voi kuitenkin levitä illalla lumisadetta. Pakkasta on perjantaina päivällä etelän 2–8 asteesta Lapin 10–20 asteeseen, Anna Latvala kertoo.

Viikonlopun ennusteessa on vielä epävarmuutta.

– Skandinaviassa säähän vaikuttaa laaja matalapaine. Suomeenkin asti voi yltää puuskaista tuulta sekä paikoin jopa runsaita lumisateita. Matalapaineen reitti ja ajoitus tarkentuvat kuitenkin viikon edetessä, Anna Latvala toteaa.

Lue seuraavaksi: Lopputalven ja alkukevään pitkä ennuste: Tältä näyttää helmi–huhtikuun jakso – yksi kuukausi erottuu joukosta!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

31.1.2023: Ennustetta päivitetty.

Päivitetty 31.1.2023 klo 19.37

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat