Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tänään jytisee: Rajut ukkospuuskat voivat aiheuttaa vahinkoa
Uutiset |

Tänään jytisee: Rajut ukkospuuskat voivat aiheuttaa vahinkoa

Pilvisalama.
Tiistaina ukkoskuuroja tulee eri puolilla Suomea. Ukkoskuuroihin voi liittyä voimakkaita ukkospuuskia ja rakeita. Kuva: Ulla Ahlmen-Laiho, Paattinen

Tänään tiistaina paikallisia ja ärhäköitä ukkoskuuroja kehittyy eri puolilla Suomea. Aamulla niiden painopiste on rannikoilla ja Lapissa, iltapäivällä laajalti sisämaassa. Ukkoskuuroihin voi liittyä rajuja tuulen puuskia, rakeita ja rankkasadetta.

Tiistain aikana matalapaineen osakeskus vaeltaa Fennoskandian pohjoisosan yli kohti itää ja tuo maahamme epävakaista säätä. Olosuhteet ovat otolliset ukkoskuuropilvien kehitykselle aamusta myöhäisiltaan saakka, mutta voimakkaimmat ukkoskuurot osuvat todennäköisesti iltapäivään ja alkuiltaan. Tiistaina Suomen alueella on potentiaalia useille tuhansille salamaniskuille.

Saitko hienon sääkuvan tai -videon? Lähetä se meille julkaistavaksi tämän ohjeen mukaisesti!

Maan etelä- ja keskiosassa sekä Etelä-Lapissa on syytä varautua seuraavaan:

  • paikalliset rankkasateet
  • paikalliset rajut ukkospuuskat (kovia tai myrskyisiä tuulen puuskia)
  • rakeet, jotka voivat paikoitellen olla suuria (halkaisija yli 2 cm).
Tiistaina sade- ja ukkoskuuroja tulee laajoilla alueilla. Lämpötila vaihtelee 20 asteen molemmin puolin.
Tiistaina sade- ja ukkoskuuroja tulee laajoilla alueilla. Lämpötila vaihtelee 20 asteen molemmin puolin pilvisyydestä riippuen. Pohjois-Lapissa on viileämpää.

Aamulla ukkosia rannikoilla

Ennusteen mukaan tiistaiaamuna paikallisia kuurosateita tulee Lapissa ja paikoin myös etelä- ja lounaisrannikolla. Ukkospotentiaalia on jo heti aamun tunteina rannikkoalueilla, aamupäivän aikana kuurosateita alkaa syntyä myös sisämaassa maan etelä- ja länsiosassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

On tyypillistä, että tähän aikaan vuodesta salamointi painottuu rannikon äärellä yöhön ja aamuun, kun taas sisämaassa ukkospilvet ponnistavat henkiin auringon lämmittävästä vaikutuksesta vasta myöhemmässä vaiheessa päivää.

Lue myös: Miten ukkoselta voi suojautua?

Nokialla satoi reilusti rakeita kesäkuussa 2022.
Rakeet ovat mahdollisia tiistaina. Kuva: Maisa Tölli, Nokia

Iltapäivällä jytisee laajalti sisämaassa, ukkospuuskat ja rakeet mahdollisia

Tiistaina ukkoskuuropilviä voi nousta taivaalle missä päin tahansa maata Sodankylän eteläpuolella. Rannikkoalueilla ukkosen ja sateen todennäköisyys kuitenkin laskee iltapäivällä ja enimmäkseen onkin aurinkoista. Sateen todennäköisyys on iltapäivällä pienin länsirannikon tuntumassa sekä pohjoisessa Lapissa.

Sisämaassa kehittyy iltapäivän ja illan aikana lukuisia yksittäisiä ukkoskuurosoluja, joista jotkin voivat iltapäivän edetessä muodostaa vähän laaja-alaisemman ukkospilvien ryhmän. Ukkoskuuroihin liittyy voimakkaita tuulen puuskia, jotka voivat paikallisesti aiheuttaa vahinkoa.

Ukkoskuuroihin voi tiistaina liittyä myös rakeita. Erityisesti maan etelä- ja keskiosassa rakeiden todennäköisyyttä ennustava parametri on koholla, joten suuretkaan, halkaisijaltaan yli kaksisenttiset rakeet eivät ole poissuljettuja.

Kuurosateiden todennäköisyys laskee iltaa kohden mentäessä, mutta paikallisesti ukkospilvikehitys voi jatkua pitkälle tiistai-iltaan saakka.

Sade- ja ukkoskuurojen liikettä seuraat kätevästi Forecan reaaliaikaisesta sadetutkasta!

Markus Mäntykannas
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat