Sääuutiset ja blogi> Alkuviikolla iskee talvimyräkkä – "karsea ajokeli" 
Uutiset |

Alkuviikolla iskee talvimyräkkä – "karsea ajokeli" 

Sakeaa lumisadetta Jyväskylässä.
Alkavalla viikolla maan keski- ja pohjoisosassa lunta voi pyryttää yli 10 senttimetriä. Ajokeli on maanantaina monin paikoin jopa erittäin huono. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

Lauantaina ajoittaista lumi- tai räntäsadetta, sunnuntaina paistetta ja maanantaina talvimyräkkä. Tässä tiivistettynä lähitulevaisuuden vaihteleva sää. Ajokeli on lähipäivinä suuressa osassa maata liukas, mutta erityisesti maanantaina autoilijoiden on syytä olla varuillaan. Sankka lumentulo ja sään lauhtuminen voivat keikauttaa ajokelin suuressa osassa maata jopa erittäin huonoksi.

Kuluvaa viikonloppua vietetään sään puolesta hyvin vaihtelevissa merkeissä. Lauantaina lumisadealue on pyyhkäisemässä Suomen yli kohti itää. Osa sateista voi tulla eteläisimmässä ja lounaisimmassa Suomessa räntänä tai jopa vetenä.

Päivän ylin lämpötila kipuaa etelä- ja länsirannikolla plussan puolelle, joten vähälumiseen tilanteeseen ei ole luvassa helpotusta. Idässä ja pohjoisessa pysytään pakkasen puolella.

Sisämaassa, varsinkin maan keskivaiheilla ja pohjoisessa, lumipeite voi lauantain aikana vahvistua paikoin reilulla viidellä senttimetrillä. Ajokeli on lumisateiden vuoksi laajalti huono.

"Maanantaina työmatkaliikenteeseen kannattaa varata reilusti ylimääräistä aikaa liikkuipa sitten omalla autolla tai julkisessa liikenteessä."

Vaikka sää onkin lauantaina verrattain lauhaa, kannattaa ulos mennessä pukeutua lämpimästi. Lounaanpuoleinen ilmavirtaus on kostea ja voimakas, mikä saa helposti aikaan vilunväristyksiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso alta video lähipäivien säästä ja maanantain talvimyräkästä!

Sunnuntain ulkoilusäät suosivat

Sunnuntaina säätyyppi kääntyy päälaelleen. Sateet väistyvät ja aurinko valtaa alaa.

Iltapäivällä aurinkoa nähdään suuressa osassa maata, ehkä etelä- ja lounaisrannikolla on runsaampaa pilvisyyttä, mutta sateita ei juurikaan pitäisi tulla.

Lämpötila kohoaa rannikoilla aavistuksen verran nollan yläpuolelle, sisämaassa on muutama aste pakkasta. Lapissa pakkanen voi paikoin olla kireämpää, mikäli sää selkenee ja tuuli tyyntyy. Näin voi käydä varsinkin laaksoalueilla.

Mikäli ulkoilemaan mielii, kannattaa hyödyntää sunnuntain tarjoamat puitteet.

Lue myös: Alkuvuoden upeita sääkuvia – oletko nähnyt näitä sääilmiöitä?

Helsingissä koettiin värikäs auringonlasku perjantai-iltapäivästä. Sunnuntaina aurinkoa nähdään myös.
Helsingissä koettiin värikäs auringonlasku perjantaina. Myös sunnuntaina aurinkoa nähdään. Kuva: Markku Kuisma, Helsinki, 27.1.2023

Maanantaina talvimyräkkä

Maanantaihin herätään hyvin erilaisissa tunnelmissa. Jo myöhään sunnuntai-illan ja maanantaiyön aikana maan länsiosaan saapuu runsaita lumi- ja räntäsateita, jotka ennättävät aamuksi maan itä- ja pohjoisosaankin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Erityisesti maanantaiaamuna ajokeli on suuressa osassa maata huono tai jopa erittäin huono lumisateiden vuoksi. Etelä- ja lounaisosassa maata sekä länsirannikolla sateet tulevat osin räntänä tai jopa silkkana vetenä, joten pääväylät saattavat pysyä lumettomina varsinkin rannikoiden äärellä.

Maan etelä- ja länsiosassa lämpötila käväisee plussan puolella, etelärannikolla lähellä viittä lämpöastetta.

Autoilijoiden kannalta tilanne on alkavalla viikolla hankalin sisämaassa Salpausselän pohjoispuolella, missä lunta voi kertyä yli 10 senttimetriä. Keskisessä ja pohjoisessa Suomessa maanantain ajokeli voi olla suorastaan "karsea", koska lumisade on sakeaa ja tuuli pöllyttää lunta teillä. Tuulenpuuskat voivat yltyä merialueilla puuskissa myrskylukemiin ja sisämaassakin tuuli on voimakasta.

Maanantaina työmatkaliikenteeseen kannattaa varata reilusti ylimääräistä aikaa liikkuipa sitten omalla autolla tai julkisessa liikenteessä.

Lue seuraavaksi: Kuukausiennusteen mukaan helmikuu on lauha ja sateinen – ensimmäinen talvilomaviikko näkyy jo ennusteessa

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 28.1.2023 klo 10.44

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat