Sääuutiset ja blogi> Poikkeuksellinen sääviikko: 30 astetta pamahti rikki! Yli 30 asteen lukemia…
Uutiset |

Poikkeuksellinen sääviikko: 30 astetta pamahti rikki! Yli 30 asteen lukemia on viimeksi ollut näin myöhään elokuussa yli 60 vuotta sitten – voimakkaat ukkoset mahdollisia näillä alueilla

Hellettä ja ukkosia.
Edessä on mielenkiintoinen sääviikko. Lämpötilat kohoavat paikoin jopa yli 30 asteen lukemiin. Ennusteissa on myös ukkoskuuroja ja rankkoja sateita. Kuvat: Matti Hietala, Vaasa, 14.8.2022 ja Anne Keski-Vinkka, Lappajärvi, 1.8.2018

Viikon sää on etenkin maan etelä- ja keskiosassa kuumaa, paikoin ylletään jopa yli 30 asteen lukemiin, mahdollisesti jopa 31 ja 32 asteen välille. Pohjoisessakin mitataan ajoittain yli 25 asteen lämpötiloja, mutta viikon puolivälin jälkeen pohjoisessa on edessä viileämpääkin säätä. Näin myöhään elokuussa mitatut 30 asteen lukemat ovat jo poikkeuksellisia Suomessa: viimeksi yli 30 asteen lämpötiloja on ollut elokuun loppupuoliskolla vuonna 1959. Edessä on ennusteiden mukaan myös paikoin voimakkaita ukkosia, joiden yhteydessä sateet voivat olla rankkoja ja puuskat rajuja.

Viime viikolla alkanut helle jatkuu ja kuumenee edelleen tällä viikolla.

Jo maanantaina on päästy yhdellä havaintoasemalla yli 30 asteeseen. Kello 18 mennessä päivän korkein lukema on alustavien tietojen mukaan Kokemäellä mitattu 30,1 astetta. Heinolassa ja Raumalla on ollut 29,6 astetta.

– Meillä on edessä hyvinkin lämmin, jopa kuuma viikko. Lämmin, eteläinen virtaus vaikuttaa erityisesti alkuviikolla ja voimistuu vielä uudelleen loppuviikollakin, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Lämpötilat kipuavat ennusteiden mukaan useampina päivinä tällä viikolla paikoin 30 asteen tienoille, mahdollisesti jopa 31 ja 32 asteen välille. Edessä on myös ukkosia, rankkoja sateita ja ukkospuuskia. Laajempia ukkosia ennakoidaan etenkin keskiviikolle ja torstaille.

Syitä tämän viikon kuumuuteen löytyy niin Suomen länsi- kuin itäpuoleltakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Eurooppa on ollut tänä kesänä hyvin lämmin, tälläkin hetkellä Euroopassa on kuumaa. Lämmintä ilmaa pääsee virtaamaan myös Suomeen, koska Euroopan länsipuolella vaikuttaa matalapaineita, jotka voimistavat meillä eteläistä virtausta. Toinen syy lämpöön löytyy Suomen itäpuolelta, kun korkeapaine vaikuttaa Suomeen Venäjän puolelta. Ilma lämpenee jo itsessään korkeapaineen alueella. Lisäksi korkeapainetta kiertävät tuulet kaartavat meille Itä-Euroopasta ja Lounais-Venäjän kuumilta alueilta ja tuovat mukanaan kuumaa ilmaa kohti Suomea. Vaikuttaa siltä, että tulossa on hyvin paljon myös ukkoskuurotilanteita, Jenna Salminen sanoo.

Lue myös: Neljän viikon tuore ennuste julki – näin meteorologi kommentoi loppukesää!

Ukkonen vyöryi Painuanlahdelle.
Sateet ja ukkoset yleistyvät viikon puolivälin ympäristössä. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 5.8.2022

Säätilastot: 30 asteen lukemat tähän aikaan elokuussa jo poikkeuksellisia

Pitkän ajan säätilastojen mukaan 30 asteen lukemat eivät ole yleisiä näin myöhään elokuussa.

Elokuun alkupuoliskolla 1.–14. elokuuta 30 asteen lukemia on havaittu esimerkiksi 2010-luvulla muutamia kertoja vuosikymmenessä, vuosina 2018, 2014 ja 2010. Elokuun loppupuoliskolla, 15. elokuuta ja sen jälkeen, 30 asteen lukemia on sen sijaan havaittu viimeksi yli 60 vuotta sitten.

Suomessa säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen vuodesta 1959 alkavien digitoitujen tilastojen mukaan 30 asteen lukemia on mitattu 15. elokuuta tai sen jälkeen vain yhtenä vuotena, vuonna 1959. Digitoimattomia tilastoja Suomessa on myös vuotta 1959 edeltävältä ajalta, mutta tietoa niin pitkälle menevistä elokuun loppupuolen lämpötiloista ei ole heti saatavilla.

Vuodesta 1959 alkavien digitoitujen tilastojen mukaan myöhäisin 30 asteen ylitys on mitattu 23. elokuuta 1959, jolloin Järvenpäässä, Suomusjärvellä, Porvoossa ja Paimiossa lämpötilat nousivat yli 30 asteeseen. Korkein lukema oli tuolloin Järvenpään 30,7 astetta. Lisäksi saman vuoden elokuussa 30 asteeseen päästiin kolmena muuna päivänä 15. elokuuta jälkeen: 17. elokuuta 1959 ja 20. elokuuta 1959 mitattiin ylimmillään 30,0 astetta ja 22. elokuuta 1959 oli 30,4 astetta. Vuonna 2002 elokuun loppupuoliskolla päästiin 30 asteen lähelle, kun Turussa ja Kouvolassa oli 29,9 astetta.

– Voidaan katsoa, että jos lämpötilat nousevat nyt yli 30 asteen tai 30 asteeseen, niin lämpötilat ovat silloin ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkeita, eli tällaista tapahtuu harvemmin kuin kerran 30 vuodessa, toteaa Eveliina Tuovinen Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Elokuun loppupuoliskon (15.8. alkaen) korkeimmat lämpötilat vuodesta 1959 alkavissa digitoiduissa tilastoissa
Lähde: Ilmatieteen laitos

Lämpötila °CPäiväHavaintoasema
30,723.8.1959Järvenpää 
30,523.8.1959Suomusjärvi, Kettula
30,422.8.1959Huittinen, Lauttakylä
30,323.8.1959Porvoo, Jernböle
30,123.8.1959Paimio, Taatila
30,020.8.1959Mietoinen, Saari
30,017.8.1959Kouvola, Anjala
29,924.8.2002Turku, Kupittaa
29,917.8.1959Vantaa, Tikkurila
29,925.8.2002Kouvola, Anjala

Suomen mittaushistorian elokuun lämpöennätys on 33,8 astetta. Se on mitattu 7. elokuuta 2010 Heinolassa ja 8. elokuuta 2010 Lahdessa.

Lue myös: Harvinainen, poikkeuksellinen ja ennätyksellinen – mitä tarkoittavat nämä meteorologiasta tutut termit?

Näin viikko etenee! 30 asteen lukemat mahdollisia useina päivinä

Kuumuuden lisäksi Suomeen virtaa viikon mittaan kosteutta. Sää muuttuu epävakaaksi ja saa aikaan myös ukkoskuuroja. Viikon puolivälin tienoilla tuuli pääsee puhaltamaan osassa maata myös pohjoisen suunnalta ja tuo hieman viilennystä etenkin pohjoiseen.

Kovimpia sateita ja ukkosia odotetaan keskiviikoksi ja torstaiksi, mutta myös muina päivinä sade- ja ukkoskuuroja on paikoin liikkeellä.

– Sää on alkuviikolla laajalti lämmintä. Viikon puolivälissäkin sää jatkuu monin paikoin lämpimänä, vaikka sateet viilentävät paikallisesti ja pohjoiseen pääsee hieman viileämpää ilmaa. Loppuviikolla seuraava lämmin puhallus tuo helteitä jälleen Lappia myöten. Etelämpänä pysyy loppuviikollakin 30 asteen lämpötilojen mahdollisuus, Jenna Salminen ennustaa.

Maanantaina on siis jo mitattu viikon ensimmäinen 30 asteen ylitys. Tiistaiksi sää lämpenee monin paikoin edelleen. Ylimmät lämpötilat ovat mahdollisesti jo 30–31 asteessa.

– Päivä on monin paikoin aurinkoinen, mutta maan länsiosaan syntyy sade- ja ukkoskuuroja. Myös Lapin länsiosaan voi yltää sadekuuroja ja paikallisesti jyrähtää. Hellettä on paikoin aina Lappia myöten.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Ennuste 16.–17.8.2022.
Ennuste 16.–17.8.2022. Paikoin voidaan yltää yli 30 asteen lukemiin. Ukkoset yleistyvät tiistaina Suomen länsipuoliskolla, keskiviikkona sade- ja ukkoskuuroja tulee jo laajemmalla alueella.

Viikon mittaan edessä voi olla paikoin myös trooppisia öitä. Trooppisen yön aikana lämpötila ei laske alle 20 asteeseen yön mittaan.

– Trooppisia öitä voi olla etenkin isojen, lämpimien vesistöjen äärellä sekä Etelä- ja Lounais-Suomen rannikolla, Jenna Salminen sanoo.

Voimakkaita ukkosia keskiviikkona ja torstaina – rankkasateet ja ukkospuuskat mahdollisia

Viikon puolivälin tienoilla sade- ja ukkoskuuroja pyyhkii Suomen yli lännestä itään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskiviikkona sade- ja ukkoskuuroja tulee jo tiistaita laajemmalla alueella lännessä, etelässä, maan keskiosassa ja pohjoisessa.

– Tämän hetken ennusteen mukaan pahin ukkos- ja sadekuurotilanne osuu keskiviikolle ja torstaille. Keskiviikkona sadekuurot ovat hyvinkin runsaita, mukana on yleisesti ukkosta. Vaikka tiistainkin sadekuurot voivat olla jo paikoin rankkoja, niin erityisesti keskiviikolle on tulossa rankkoja sateita. Lappiin voi päästä jatkuvampaakin rankkaa sadetta, Jenna Salminen ennustaa.

Idässä ja paikoin Pohjois-Suomen itäosassa on keskiviikkona enimmäkseen poutaa ja aurinkoista, yksittäisiä sadekuuroja saattaa tulla.

Lämpötilat ovat keskiviikkona yleisesti 25–30 asteessa, lämpimintä on idän aurinkoisilla alueilla.

Ukkosherkillä alueilla ukkonen on todennäköisintä ja salamoinnin lisäksi paikka paikoin voi esiintyä rankkaa sadetta ja ukkospuuskia.
Ukkosherkillä alueilla ukkonen on todennäköisintä. Maanantaina 15. elokuuta tehdyn ennusteen mukaan ukkosherkimmät alueet ovat tiistaina etenkin maan länsipuoliskolla, keskiviikkona ukkosherkkä alue laajenee. Torstaina ukkoset ovat todennäköisimpiä etelässä, idässä ja pohjoisen itäosassa. Salamoinnin lisäksi paikka paikoin voi esiintyä rankkaa sadetta ja ukkospuuskia. Kuva: Foreca

Torstaina sade- ja ukkoskuurot painottuvat maan etelä- ja itäosaan sekä pohjoisen itäpuoliskolle. Paikallisesti myös maan länsiosassa voi sataa ja ehkä jyristäkin.

– Torstaina sade- ja ukkoskuuroja voi voimistaa rintamavyöhyke, joka syntyy luoteesta ja pohjoisesta puskevan viileämmän ilman ja etelässä olevan lämpimän ilman rajalle. Tällä rintamavyöhykkeellä ukkoset voivat voimistua hyvinkin voimakkaiksi.

Ukkoskuurojen yhteydessä tuulet ja puuskat voimistuvat.

– Rankkojen sateiden lisäksi ukkosten yhteydessä voi esiintyä voimakkaita ukkospuuskia, joissa saatetaan käydä myrskylukemissa asti, Jenna Salminen kertoo.

Lämpötilat ovat torstaina etelässä helteisissä lukemissa, 30 asteen lukematkin ovat edelleen lähellä tai mahdollisia paikoin. Maan keskiosassa on paikoin hellettä, mutta pohjoisenpuoleinen virtaus voi levittää maan keskiosaankin hieman viileämpää ilmaa.

Pohjois-Pohjanmaalla ollaan torstaina 20 asteen vaiheilla. Pohjoisessa Lapissa lämpötilat ovat 10–15 astetta, eteläisessä Lapissa pilvisillä alueilla 15 asteen tienoilla.

Loppuviikollakin yli 30 asteen lukemia

Perjantaina sää pysyy epävakaisena. Ukkoskuuroja kehittyy edelleen.

– Etelässä on yhä lämmintä, korkeimmat lämpötilat voivat olla 30 ja 32 asteen välillä. Lapissa saatetaan olla vielä paikoin alle 20 asteessa. Sade- ja ukkoskuuroja syntyy paikoin, näillä näkymin maan keskivaiheilla ja pohjoisessa, mutta sadekuurojen ennuste voi vielä muuttua. Sateet ovat kuitenkin vähäisempiä kuin keskiviikkona ja torstaina, Jenna Salminen toteaa.

Ennuste 18.–20.8.2022.
Ennuste 18.–20.8.2022. Loppuviikollakin 30 asteen lukemat ovat paikoin mahdollisia. Sade- ja ukkoskuuroja tulee paikoin.

Viikonlopuksi eteläinen virtaus jälleen voimistuu.

– Lauantaina hellettä on laajalti lähes koko maassa, 30 asteen lukematkin ovat edelleen paikoin mahdollisia. Päivä on hyvinkin aurinkoinen, mutta etelän puolelta alkaa mahdollisesti saapua jonkin verran pilvisyyttä. Näillä näkymin Lappiin voi syntyä joitain sade- ja ukkoskuuroja.

Tämän hetken ennusteen mukaan sunnuntain tilanne on ukkosherkkä.

– Lännestä ja lounaasta on lähestymässä sadealue, jonka edellä syntyy osaan maata myös sadekuuroja. Myös ukkonen jyrähtelee paikoin, Jenna Salminen ennustaa.

Sateen edellä aurinkoisilla alueilla lämpötilat kipuavat sunnuntainakin yhä hellelukemiin, paikoin jopa 29 asteen lukemat ovat mahdollisia. Sateessa lämpötilat jäävät 20 asteen vaiheille.

Sunnuntain sateiden jälkeen lämpötilat ovat näillä näkymin laskemassa.

Lue seuraavaksi: Syksyn pitkä ennuste on täällä – katso, mitä ennakoidaan syys–marraskuulle!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 15.8.2022 klo 23.36

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat