Sääuutiset ja blogi> Loppuviikko on laajalti sateinen – ensi viikon alkupuolella pohjoisvirtaus…
Uutiset |

Loppuviikko on laajalti sateinen – ensi viikon alkupuolella pohjoisvirtaus tuo Suomeen kylmempää ilmaa

Syyskuisen sadepäivän ilta Helsingissä.
Sateita tulee loppuviikolla eri puolilla maata. Kuva: Markku Kuisma, Helsinki, 14.9.2022

Syyssateet jatkuvat Suomessa myös loppuviikolla. Suurimpia sademääriä ennakoidaan Lappiin. Ensi viikon sää on näillä näkymin vaihtelevaa, mutta tätä viikkoa vähäsateisempaa. Tämän hetken ennusteen mukaan Suomeen virtaa alkuviikon mittaan kylmempää ilmaa pohjoisesta, mutta ensi viikon loppupuolella sää saattaa jälleen lämmetä hieman. Mitään kesäisiä lukemia ei kuitenkaan ole näköpiirissä.

Syyssateet ovat vallanneet alaa Suomessa. Tämän viikon loppupuolisko on laajalti sateinen.

– Matalapaine hivuttautuu Suomen ylle. Maan etelä- ja keskiosassa sade on kuuroittaista ja sademäärissä on reilusti paikallista vaihtelua. Pohjoisessa sateet ovat yhtenäisempiä, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Kilpisjärvellä Saanatunturilla osa sateista on ollut jo lunta ja räntää. Muita lumi- tai räntäsateita ei tällä viikolla kuitenkaan ole näkyvissä.

Perjantaista eteenpäin enimmät vesisadekuurot painottuvat maan etelä- ja keskiosassa päiväsaikaan.

– Sadekuurojen lomassa pilvipeite myös rakoilee hieman. Kovin pitkiä aurinkoisia hetkiä ei ole kuitenkaan odotettavissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ennuste 16.–17.9.2022.
Ennuste 16.–17.9.2022.

Perjantain suurimmat sademäärät ovat ennusteen mukaan 10–15 millimetriä etelärannikon tuntumassa, maan keskivaiheilla, Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Lapissa. Lauantaiksi Lappiin ennakoidaan monin paikoin 10–15 millimetrin sadekertymiä, etelään puolestaan 5–10 millimetrin sadekertymiä.

– Sunnuntaina sateet ovat jo vähäisempiä etelässä, mutta Lapissa vettä tulee vielä yleisesti 5–10 millimetriä. Lapissa sadekertymät voivat nousta paikoin yhteensä yli 30 millimetriin viikonlopun aikana, Joonas Koskela sanoo.

Päivälämpötilat loppuviikolla enimmäkseen 5–15 asteessa

Lämpötiloissa ei tapahdu loppuviikolla suuria muutoksia.

– Etelä- ja Keski-Suomessa on päivisin enimmäkseen 10–15 astetta, pohjoisessa 5–10 astetta. Öisin lämpötila painuu etelässäkin 5 ja 10 asteen välille, Joonas Koskela kertoo.

Tuuli heikkenee maan etelä- ja keskiosassa viikonlopuksi, mutta pohjoisessa puhaltaa puuskainen itäkoillinen tuuli.

Mitä tapahtuu ensi viikon säässä?

Maanantaina sateet ovat näillä näkymin jo vähäisempiä, kun matalapaine väistyy kaakkoon. Pohjoisen ja koillisen välinen tuuli voimistuu ja on koko maassa puuskaista.

– Viikon alkupuolella etelästä saapuva toinen matalapaine liikkuu tämän hetken ennusteen mukaan Suomen itäpuolelta pohjoiseen. Sen sateet ulottuvat maan itäosaan, missä vettä voi tulla paikoin reilusti. Samalla pohjoisesta virtaa kylmempää ilmaa koko maahan. Päivälämpötila painuu etelässäkin lähemmäs 10 asteen lukemia, Lapissa ollaan viiden asteen molemmin puolin, Joonas Koskela ennustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ennuste 18.–20.9.2022.
Ennuste 18.–20.9.2022.

Ensi viikon keskivaiheilla edessä voi olla suurelta osin poutaisiakin hetkiä. Ensi viikon sateiden reittien ja olomuotojen ennusteet ovat kuitenkin vielä vaihdelleet. Ajoittain ennusteissa on näkynyt vähän lumisateitakin pohjoiseen Lappiin, mutta ennusteet ovat vielä epävarmoja.

Keskiviikon vastaisena yönä pakkasta saattaa olla Pohjois-Lapissa ja torstain vastaisena yönä laajemminkin maan pohjoisosassa, kun tuuli heikkenee.

– Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon kylmin hetki olisi viikon puolivälissä. Ensi viikon loppupuolen ennusteissa on voimistuvaa etelänpuoleista tuulta, sateita ja lauhempaa säätä, päivälämpötilat olisivat ylimmillään 10–15 asteessa. Ensi viikko näyttää siis vaihtelevalta, Joonas Koskela toteaa.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää loka–joulukuun pitkä ennuste! Katso myös ensisilmäys pidemmälle talveen

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat