Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Marraskuun sää: Kartat loistavat oransseina – katso tuore kuukausiennuste
  Uutiset |

  Marraskuun sää: Kartat loistavat oransseina – katso tuore kuukausiennuste

  Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu ajankohtaan nähden lauhana.
  Sää jatkuu ajankohtaan nähden lauhana. Taustakuva: Maarit Siitonen, Laukaa, 3.11.2018

  Kuukausiennusteen mukaan marraskuu on Suomessa tavanomaista lämpimämpi.

  Tällä viikolla Suomen säätä hallitsee korkeapaine. Tuoreen Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu selvästi keskimääräistä marraskuun alkupuoliskoa lämpimämpänä.

  – Matalapainetoiminta ei ole nyt runsasta missään Euroopassa, vaan sää on koko mantereella korkeapainevoittoista. Sateet jäävät tällä viikolla Suomessa vuodenaikaan nähden vähäisiksi. Viikon keskilämpötila on lännessä ja Lapissa 3–5 astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella, etelässä, idässä ja maan keskivaiheilla 2–3 astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Ensi viikolla 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpää

  Ensi viikon aikana Atlantilta leviävät sateet näyttävät jo pääsevän Suomeen ja Pohjois-Eurooppaan, kun korkeapaine hellittää. Viikon keskilämpötila on ensi viikolla kuukausiennusteen mukaan 3–6 astetta ajankohdan keskimääräistä lukemaa korkeampi, suurin ero keskiarvoon on Lapissa. Säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat marraskuun puolivälissä lounaisessa saaristossa ja Ahvenanmaalla 4–6 astetta, maan eteläosassa 0–4 astetta, maan keskiosassa −2 ja 2 asteen välillä ja pohjoisessa −6 ja 0 asteen välillä.

  – Ensi viikko on Suomessa  hieman vuodenajan keskiarvoa sateisempi. Loppukesästä loppusyksyyn ulottuva jakso on Suomessa sateisin aika vuodesta, joten keskiarvoisessakin säässä sää on meillä tähän aikaan melko sateista, sanoo Joanna Rinne.

  Miltä näyttää kuunvaihde?

  Sama säätyyppi näyttää jatkuvan marras–joulukuun vaihteessa. Marraskuun viimeisellä viikolla keskilämpötila on ennusteen mukaan Suomessa 1,5–2,5 astetta tavanomaista lämpimämpi, joulukuun ensimmäisellä viikolla 1–2 astetta tavanomaista lämpimämpi.

  – Korkeapaine ei näytä pitkäaikaisena tekevän meille paluuta, vaan sää on vuodenaikaan nähden lauhaa. Sateiden ennustettavuus heikkenee marras–joulukuun vaihdetta kohti, sateisiin tämä kuukausiennuste ei ota vahvaa kantaa.

  Tässä marraskuussa on mitattu ennätyksellisen korkeita lämpötiloja. Lunta on tällä hetkellä lähinnä pohjoisessa ja keskisessä Lapissa, paikallisesti ja vähäisiä määriä muualla pohjoisessa.

  – Kaikkiaan näyttää siltä, että talvi etenee, mutta rauhallisesti. Joulukuussa sateiden olomuodon vaihtelu kuuluu maan etelä- ja keskiosankin elämään, joten etelän lumitilanteesta on vielä mahdotonta sanoa mitään varmaa. Pysyvää lunta tuskin on etelään odotettavissa vielä tämän kuukausiennusteen mukaan, kuten ei pitkän ajan säätilastojenkaan mukaan, toteaa Joanna Rinne.

  Lue myös: Pitkä sääennuste julki: Tällainen on tuleva talvi – meteorologilla déjà-vu-tunne

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 10.11. klo 18.20

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa