Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Ahvenanmaalla jopa +9 astetta! Plussalla ollaan jo pohjoisessa asti – jatkuuko lauha sää toisella talvilomaviikollakin?
  Uutiset |

  Ahvenanmaalla jopa +9 astetta! Plussalla ollaan jo pohjoisessa asti – jatkuuko lauha sää toisella talvilomaviikollakin?

  Lumi ja jää sulaa lauhassa säässä.
  Lumi ja jää sulavat nyt lauhassa säässä. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 24.2.2021

  Korkeapaine on voimistumassa loppuviikolla läntisen Euroopan ylle ja ohjaamassa matalapaineet pohjoispuolelle Eurooppaa. Samalla virtaus Skandien yli kohti Suomea on voimistumassa ja odotettavissa on ajoittain aurinkoista, mutta myös lauhaa säätä. Plusasteilla ollaan ajoittain Lapissa asti. 

  Torstaina Suomen yllä on ollut laajalti lämmintä ilmaa ja lämpötila on kohonnut plusasteille etelästä aina Länsi-Lappiin asti. Suojasään alueen reunalla idässä on ollut liikkeellä myös jäätävää sadetta.

  Ahvenanmaalle Jomalaan lämpöä on kantautunut länsinaapurista ja lämpötila on kurottanut jopa yli +9 asteeseen. Torstaina iltapäivä kolmeen tullessa lämpötila on käynyt Jomala Jomalabyn asemalla +9,5 asteessa. Etelässä ja lännessä lämpötila on paikoin noussut yli +5 asteeseen. Lämpötila on kohonnut plussan puolelle myös laajalti idässä ja osin pohjoisessa. Sään lämmittänyt ilmamassa on tosin väistymässä Suomen yltä torstain jälkeen.  

  Vielä perjantaiyö pysytään etelässä plussan puolella, mutta muuten loppuviikolla sää pääsee öisin jälleen pakastumaan laajalti koko maassa. Auringonpaiste lämmittää kuitenkin lähipäivinä ja sunnuntaiksi uusi annos lämmintä ilmaa on lähestymässä lännestä.

  Suojasää sulattaa lunta.
  Suojasää sulattaa lumipeitettä etenkin maan lounaisosassa, mutta myös muilla suojasään alueilla. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 24.2.2021

  Loppuviikon mittaan päivisin esiintyy plusasteita etenkin etelässä ja maan keskivaiheilla. Lämpötila kohoaa perjantaina etelän ja lännen aurinkoisilla alueilla +5 asteen vaiheille, idässäkin laajalti 0...+5 asteeseen, Pohjois-Karjalassa ollaan nollan vaiheilla. Sunnuntaina lämpötilan nousu +5 ja +10 asteen välille on mahdollista lännessä. Pohjoisessa vaihtelua nollan puolin ja toisin on loppuviikon päivinä enemmän ja suojasäätä voidaan odottaa esiintyvän yhä osin perjantaina, mutta sunnuntaina jo laajemmin lauhan ilman levittäytyessä ylle lännestä. 

  Välissä lauantaina luoteistuuli on tuomassa ylle hieman kylmempää ja kuivempaa ilmaa ja pohjoisessa päivälämpötila on enimmäkseen nollan vaiheilla tai jonkin verran pakkasen puolella. Etelämpänäkin lämpöasteet ovat lauantaina maltillisempia: nollan tuntumassa tai muutaman asteen plussalla. 

  Lauantaipäivään ehtii kuitenkin mahtua selkeää ja poutaista säätä isossa osaa maata. Perjantainakin aurinkoa näkyy jo monin paikoin vaihtelevan pilvisyyden lomassa, mutta jokunen sade on vielä liikkeellä Lapin yllä ja aamulla idässä. Perjantaipäivällä muualla maassa voi kehittyä yksittäisiä sadekuuroja. Lauantai-illan ja sunnuntaiyön aikana Suomeen leviää sateita lännestä. Pohjoisen loppuviikon sateet ovat enimmäkseen lunta, muuten olomuodossa on vaihtelua.

  Lue myös: Lomalaisten vuoronvaihdon sää: Tarjolla "alkupaloja keväisemmästä säästä"

  Viikko vaihtuu lauhoissa merkeissä – föhnataanko lumet pois?

  Viikonvaihteessa virtaus Skandien yli lännen puolelta voimistuu ja mahdollisuudet föhn-tuulen muodostumiseen paranevat ensi viikon alkua kohti. Vaikka sunnuntaiksi Suomen ylle saapuva lämmin ilmamassa vaikuttaa väistyvän alkuviikon edeltä, mahdollinen föhn-tuuli voi tarjota sopivasti aurinkoista säätä sekä lämmittää saapuvaa ilmaa niin, että myös alkuviikon sää jatkuu laajalti lauhana ja plusasteilla. 

  Lue lisää: Föhn-tuuli – miten se syntyy?

  Lauha sää antaa kyytiä lounaan lumipeitteelle jo loppuviikolla. Muualla maassa lunta on enemmän ja lauhalla säällä kestää pidempään sulattaa hankia. Suojasään alueilla etenkin etelässä ja lännessä lumipeitteestä voi helposti huveta kymmenisen senttiä ellei enemmänkin jo loppuviikon aikana ja lisää ensi viikon alun mittaan.

  Ensi viikollakin Suomi pysyy ilmamassojen välimaastossa – lauhaa ilmaa liikkuu lounaan ja lännen puolella, kylmää idän ja koillisen puolella. Kylmä ilma ei ole kaukana ja voi vielä hyvin ensi viikon aikana päästä niskan päälle tuoden päiväpakkasta jälleen laajemmin koko maahan. Pakkassäässä ylle osuvat sateet voivat siis yhä tuoda lumisateita huvenneen lumipeitteen alueillekin. Ensi viikon ennusteessa on kuitenkin yhä varaa muutoksiin suuntaan ja toiseen.

  25.2.2021 kello 15.20: Päivitetty korkeinta lukemaa. Päivän lämpimintä havaintoa päivitetty uusien havaintojen tiedoilla. Uusi korkein lämpötila 9,5 astetta. Aiempi tieto oli 9,4 astetta.

  Jenna Salminen

  Päivitetty 25.2. klo 16.48

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa