Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lumisateet pyörivät Suomen päällä loppuviikolla – pakkaset palaavat koko maahan! Katso yli sadan paikkakunnan ennuste
  Uutiset |

  Lumisateet pyörivät Suomen päällä loppuviikolla – pakkaset palaavat koko maahan! Katso yli sadan paikkakunnan ennuste

  Lumisateita Jyväskylässä.
  Ajokeli on lähipäivinäkin paikoin huono lumisateiden takia. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

  Lumisateita liikkuu Suomen yllä lähipäivinä. Suurimpia lumikertymiä torstaista lauantaille ennustetaan kaakosta Koillismaalle ulottuvalle alueelle, missä lunta voi sataa kolmessa vuorokaudessa 10–15 senttimetriä, muualla laajalti 5–10 senttimetriä, lännessä pääosin vähemmän. Sää myös kylmenee.

  Keskiviikkona sateita on liikkeellä laajalti niin maan etelä-, keski- kuin pohjoisosassakin. Sateet ovat enimmäkseen lunta, mutta lauhimmilla alueilla etelässä ja idässä voi tulla märän lumen lisäksi räntää.

  – Runsaimmat sateet tulevat keskiviikkona päivän mittaan kahtena kaistaleena lännessä ja idässä. Lapissa lumisateet yleistyvät iltaa kohti, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Keskiviikon sateista lunta voi kertyä lounaaseen ja lännen sisämaahan sekä itään Pohjois-Karjalan suunnalle 5–10 senttimetriä.

  Nollan tuntumaan tai plussan puolelle on kivuttu vielä etelässä sekä idässä. Paikalliset jäätävät sateet ovat mahdollisia näillä alueilla, kun sää alkaa kylmetä. Torstain vastaiseksi yöksi lämpötilat putoavat pakkasen puolelle koko maassa.

  Sää kylmenee – lumisateet jatkuvat

  Lumisateen alue siirtyy torstaiksi Lapin ylle ja voimistuu. Myös idässä tulee vielä paikoin lunta. Sää on laajalti pilvinen, mutta pilvipeite voi rakoilla lännessä ja etelässä.

  – Lännessä on päivällä poutaisempaa, länsirannikon läheisyydessä voi syntyä joitakin lumikuuroja. Itämerellä oleva matalapaineen osakeskus saattaa pyöräyttää lumisateita maan lounaisosaan torstain aikana, Jenna Salminen sanoo.

  Torstain suurimmat lumikertymät tulevat Lapissa ja muualla pohjoisessa, missä lunta voi kertyä paikoin 5–10 senttimetriä.

  Katso videolta ennuste lauantaille asti!

  Torstaina päivällä pakkasta on laajalti 5–10 astetta, idässä 0–5 astetta, kaakossa voidaan käydä paikallisesti nollan tienoilla. Lapissa pakkasta on yleisesti 10–15 astetta, mutta paikoin pakkanen voi olla kireämpää. Perjantain vastaiseksi yöksi länteenkin ennustetaan yli 10 asteen pakkasia.

  Perjantaina päivällä sateet vähenevät hetkeksi, kun lumisadealue väistyy Lapin yltä koilliseen. Myös muualla maassa liikkeellä olevat sateet heikkenevät, kevyttä lumisadetta voi tulla siellä täällä. Sää jatkuu perjantainakin pilvisenä. Pilvipeite voi rakoilla paikoin, mahdollisesti lännessä.

  – Matalapaine lähestyy kuitenkin Suomea jo kaakosta ja pyöräyttää idän puolelta ylle laajan lumisateen alueen. Perjantai-illaksi sade ehtii edetä jo maan itäosaan ja Kainuuseen. Tästä sadealueesta maan itäpuoliskolle kaakosta Koillismaalle voi tulla lunta perjantain ja lauantain aikana yhteensä 5–10 senttimetriä, paikoin enemmänkin. Lauantain vastaisen yön mittaan sade leviää pidemmälle maan länsi- ja pohjoisosaan, Jenna Salminen ennustaa.

  Pakkasta on perjantaina päivällä jälleen laajalti 5–10 astetta, mutta idässä ja etenkin kaakossa on hieman lauhempaa. Lapissa pakkasta on pääosin 10–20 astetta, Meri-Lapissa mahdollisesti hieman vähemmän. 

  Tältä näyttää viikonlopun sää

  Lauantaina lunta sataa laajalti koko maassa, mutta perjantaina idän puolelta Suomeen levinnyt sadealue alkaa jo heiketä ja muuttua hajanaisemmaksi. Sää jatkuu pilvisenä.

  Pakkasta on lauantaina monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa 5–10 astetta, aivan idässä on vielä pikkupakkasta. Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla ollaan päivällä 10 pakkasasteen vaiheilla, Lapissa pääosin 10–20 pakkasasteessa, Utsjoella on mahdollisesti hieman vähemmän ja Käsivarressa enemmän pakkasta. Viikonloppuna vuorokauden alimmat lukemat voivat olla Lapissa paikoin 20–25 pakkasastetta ja muuallakin maassa 10–15 pakkasastetta, mikäli pilvisyydessä on aukkoja.

  Sunnuntaina Suomen yllä pyörivät lumisateet muuttuvat entistä paikallisemmiksi. Sää on edelleen melko pilvistä. Etelästä Oulun korkeudelle saakka pakkasta on päivällä 5–10 astetta, Lapissa yhä pääosin 10–20 astetta, paikoin kireämpääkin pakkasta.

  Ensi viikon ennusteet ovat vielä epävarmoja.

  – Sateita näyttää kuitenkin olevan liikkeellä Suomen ympäristössä ensi viikollakin, joten ainakin osa niistä voi yltää Suomeenkin. Sateet olisivat pääosin lunta, vaikkakin eteläisemmässä Suomessa vetisemmän olomuodon mahdollisuutta ei voi vielä sulkea pois, Jenna Salminen toteaa.

  Todennäköisesti Lapissa mitataan ensi viikolla kireääkin pakkasta.

  Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste muuttui: Toteutuuko kylmyys vai ei? “Tulevat viikot ovat arvaamattomia”

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 27.1. klo 15.56

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa