Sääuutiset ja blogi> Näille alueille jopa lähes kuukauden sademääriä parissa päivässä:…
Uutiset |

Näille alueille jopa lähes kuukauden sademääriä parissa päivässä: ”Ukkoset voivat olla paikallisesti rajuja” – helle piipahtaa osassa maata

Rankkasade pyyhkäisi Oulujärven yli.
Länteen ja pohjoiseen on odotettavissa runsaita sateita loppuviikolla. Paikoin myös ukkostaa. Kuva: Pertti Karjalainen, Oulujärvi, 5.7.2022

Perjantaina etelässä ja idässä on monin paikoin helteistä lämpöä, viikonlopuksi sää jo viilenee. Etenkin länteen ja pohjoiseen on puolestaan odotettavissa runsaita sateita perjantain ja lauantain aikana. Kahden vuorokauden sadekertymäennusteissa on paikoin jopa yli 50 millimetrin sademääriä. Sateisiin liittyy myös ukkosia, jotka voivat olla paikallisesti voimakkaita. Sateita tulee loppuviikolla ajoittain myös etelässä ja idässä.

Maan etelä- ja itäosaan levisi jo torstaina lounaan puolelta lämmintä ilmaa.

– Perjantaina säärintama tuo runsaat sateet maan länsi- ja pohjoisosaan, kun etelässä ja idässä helteet vielä jatkuvat. Perjantain ja lauantain aikana saderintama ylittää Suomen vähitellen itään. Saderintaman yhteydessä sataa tämän hetken ennusteen mukaan laajalla alueella Pohjanmaalla jopa yli 50 millimetriä vettä kahdessa vuorokaudessa. Rankkasateita eli vuorokaudessa yli 20 millimetrin sademääriä on odotettavissa sekä perjantaina että lauantaina laajalla alueella maan länsiosassa, Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Etelä-Lapissa, ennustaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Sadekertymä 5.–6.8.2022.
Suurimpia sademääriä perjantaillle ja lauantaille ennustetaan länteen ja pohjoiseen.

– Niillä alueilla, joille sateita on ennusteiden mukaan tulossa eniten, elokuun keskimääräinen sademäärä on 60–75 millimetriä. Sadetta on siis odotettavissa runsassateisimmilla alueilla jopa lähes kuukauden sademäärä parissa päivässä, Joanna Rinne sanoo.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Perjantaina paikoin rankkoja sateita ja voimakkaita ukkosia – hellettä etelään ja itään

Perjantaina säässä siis tapahtuu: osassa maata tulee rankkoja sateita ja ukkosia, osassa maata mitataan hellettä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Perjantaina varsin aurinkoinen sää jatkuu etelässä ja idässä, kun taas maan länsi- ja pohjoisosaan säärintama tuo kuurosateita. Mukana esiintyy myös ukkosia, jotka voivat paikallisesti olla jopa rajuja. Etelässä ja idässä päivälämpötila on enimmäkseen 26–29 astetta, mutta ei ole pois suljettua, etteikö yksittäisellä säähavaintoasemalla 30 asteen rajakin voisi ylittyä, Joanna Rinne kertoo.

Katso videolta loppuviikon sateiden ennuste!

Maan länsiosassa lämpötilat ovat perjantaina laajalti 20–23 astetta, Lapissa enimmäkseen 16–20 astetta.

Sateet liikkuvat perjantaipäivän mittaan Lapissa idemmäksi. Länsi-Lapissa sää muuttuu poutaisemmaksi.

Viikonlopuksi sää viilenee – lauantaina yhä sateita

Tämän hetken ennusteen mukaan lauantaiaamuna sateita tulee maan länsiosassa sekä suuressa osassa maan pohjoisosaa. Pohjois-Lapissa on väliaikaisesti poutaista.

– Päivän mittaan säärintama liikkuu näillä näkymin maan etelä- ja keskiosassa idemmäksi ja Lapissa laajemmalle alueelle. Maan itäosassa sateissa on todennäköisesti mukana myös ukkosia. Maan länsiosassa sää puolestaan poutaantuu, Joanna Rinne ennustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lämpötilat viilenevät lauantaina perjantain lukemista. Lämpötilat ovat lauantaina iltapäivällä idässä enimmäkseen 20–25 astetta, lännessä 16–19 astetta ja Lapissa enimmäkseen 12–17 astetta.

– Lauantain edetessä pääsadealue väistyy kohti itää, mutta sadealueen hajanaisempi ”häntä” saapuu Lappiin ja länsirannikon tuntumaan. Lauantai-illaksi tuuli voimistuu tämän hetken ennusteen mukaan Selkämeren suunnalla jopa paikallisesti myrskyksi asti. Tuuliennuste on kuitenkin vielä hyvin epävarma, sillä matalapaineen keskus ennustuu huonosti, Joanna Rinne toteaa.

Ennuste 5.–7.8.2022.
Ennuste 5.–7.8.2022.

Sunnuntaina maan etelä- ja keskiosassa on varsin aurinkoista ja poutaista, tosin yksittäisiä iltapäiväkuuroja tulee maan keskiosassa. Pohjoisessa sateita tulee vielä monin paikoin. Päivälämpötila on sunnuntaina maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 15–22 astetta, mutta Lapissa laajalti vain 7–14 astetta.

Lue myös: Syksyn pitkä ennuste on täällä – katso, mitä ennakoidaan syys–marraskuulle!

Ensi viikolla Suomen ylle vahvistuu korkeapaine.

– Näyttää siltä, että ensi viikon sää on varsin aurinkoista, vähäsateista ja melko lämmintä, Joanna Rinne toteaa.

Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste otti Suomeen uuden kannan elokuulle – etelämpänä Euroopassa yhä paahtavan kuumaa

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

5.8.2022: Päivitetty ennustetta.

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 5.8.2022 klo 17.24

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat