Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste otti Suomeen uuden kannan elokuulle – etelämpänä Euroopassa…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste otti Suomeen uuden kannan elokuulle – etelämpänä Euroopassa yhä paahtavan kuumaa

Auringonkukkia loppukesän valossa.
Elokuullekin on vielä odotettavissa lämpimiä päiviä. Arkistokuva: Pirjo Räisänen, Maakeski, 15.8.2020

Tuore kuukausiennuste ennakoi elokuulle Suomeen ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpiä tai ajoittain tavanomaisia viikkojen keskilämpötiloja. Etenkin läntiseen ja osaan eteläistä Eurooppaa ennustetaan selvästi keskimääräistä kuumempaa jaksoa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 4. elokuuta julkaisema kuukausiennuste otti uuden kannan Suomen elokuun säähän verrattuna edelliseen kuukausiennusteeseen. Kun edellinen kuukausiennuste ennakoi elokuulle keskimääräisiä tai hieman keskimääräistä kylmempiä viikkojen keskilämpötiloja, ennustaa uusi ennuste nyt hieman keskimääräistä lämpimämpää tai ajoittain keskimääräisiä lukemia.

– Pohjois-Euroopan korkeapaine on uudessa ennusteessa vahvistunut edelliseen ennusteeseen verrattuna ja sen painopiste on entistä vahvemmin Suomen yllä. Edellisessä ennusteessa korkeapaine purkautui jo 15. elokuuta alkavaan viikkoon mennessä, mutta tuoreessa ennusteessa korkeapaine näkyy silloinkin yhä kartoilla. Korkeapaine estää Islannin suunnalta tulevan matalapainetoiminnan ja viileämmän ilman virtaamisen Fennoskandiaan, Forecan meteorologi Joanna Rinne toteaa.

– Kuukausiennusteen mukaan sää on meillä elokuun 8. ja 15. päivä alkavilla viikoilla korkeapainepainotteinen. Näyttää siltä, että nämä viikot ovat ajankohtaan nähden keskilämpötilaltaan tavanomaista lämpimämpiä ja alkuun on vähäsateista. Ennusteen mukaan elokuun lopussa ja kuunvaihteessa suhteellisen lämpimät viikot jatkuvat, mutta sateisiin ennuste ei enää juuri ota kantaa. Tämän ennusteen mukaan kesäinen sää näyttää jatkuvan ainakin tulevat viikot, vaikka lämpötilat hitaasti suuntaisivat kohti syksyä, Joanna Rinne sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 4.8.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
8.–14.8.Viikko on keskilämpötilaltaan keskiarvoa lämpimämpi. Sateita tulee tavanomaista vähemmän.Hyvä
15.–21.8.Viikon keskilämpötila on keskimääräistä korkeampi. Sademäärät kallistuvat etenkin maan pohjoisosan suunnalla pikemmin tavanomaista sateisempaan kuin tavanomaista kuivempaan päin.Kohtalainen
22.–28.8.Viikko on keskilämpötilaltaan hieman ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Sateisiin ennuste ei enää ota kantaa.Heikko
29.8.–4.9.Viikko on keskilämpötilaltaan keskiarvoinen tai ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Sateisiin ennuste ei enää ota kantaa.Heikko

Perjantain 5. elokuuta etelän ja idän helteen sekä lännen ja pohjoisen rankkojen sateiden ja ukkosten jälkeen elokuun ensimmäisenä viikonloppuna sää viilenee viikonlopuksi. Paikoin runsaatkin sateet jatkavat kulkuaan Suomen yli lauantaina lännestä itään, myös ukkonen voi jyrähdellä etenkin idässä. Sunnuntaina sateita tulee pohjoisessa ja paikoin maan keskiosassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Näille alueille jopa lähes kuukauden sademääriä parissa päivässä: ”Ukkoset voivat olla paikallisesti rajuja” – helle piipahtaa osassa maata

Ennuste 5.–7.8.2022.
Ennuste 5.–7.8.2022.

Jälleen lämpöaalto Euroopassa

Osassa Eurooppaa on paahduttu kesän aikana erittäin kuumassa säässä. Elokuukin on alkanut lämpimän ilman aallolla. Espanjassa on mitattu elokuun ensimmäisellä viikolla paikoin jopa 40–42 asteen lukemia.

– Perjantaina 5. elokuuta yli 30 asteen lämpötiloja on ennustettu laajalle alueelle Etelä- ja Keski-Eurooppaan. Esimerkiksi Espanjassa lämpötilat ovat 33–40 ja Pohjois-Italiassa 35–37 asteessa, Etelä-Ranskassakin jopa 35 asteessa. Portugalissa on 30–35 ja Saksassa 30–32 astetta. Puolassa, Slovakiassa, Unkarissa, Tšekissä ja Balkanilla on laajalti tai paikoin 30–33 astetta, Joanna Rinne sanoo.

Lauantaina sää viilenee muun muassa Benelux-maissa, Saksassa ja Puolassa. Uusi lämpimän ilman aalto on kuitenkin tulossa 8. elokuuta alkavalla viikolla.

Elokuun 8. päivä alkava viikko: Suomessa korkeapainetta ja keskimääräistä lämpimämpää

Elokuun 8. päivä alkavalla viikolla Suomen ylle vahvistuu korkeapaine. Sää on vähäsateista sekä monin paikoin myös aurinkoista ja lämmintä.

– Kuukausiennusteen mukaan viikko on keskilämpötilaltaan Suomessa koko maassa ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi, mutta ero keskiarvoon on suurempi maan pohjois- kuin eteläpuoliskolla. Maan etelä- ja keskiosassa eroa keskimääräiseen on 0,5–1 astetta, pohjoisessa 1–2 astetta, Joanna Rinne kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Tämän hetken ennusteen mukaan maanantaina 8. elokuuta maan eteläosassa sää on aurinkoinen ja poutainen, maan keskiosassa pilvisyys vaihtelee ja iltapäivällä tulee paikoin sadekuuroja. Myös pohjoisessa pilvisyys vaihtelee, sadekuuroja tulee lähinnä Pohjois-Lapissa. Päivälämpötilat ovat maanantaina etelässä 20–22 astetta, maan keskiosassa 15–20 astetta ja Lapissa 12–16 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistai on näillä näkymin jo täysin tai lähes poutainen päivä koko maassa. Maan etelä- ja keskiosassa on aurinkoista, Lapissa pohjoista kohden pilvisempää.

– Päivälämpötila nousee tiistaina laajalti maan etelä- ja keskiosassa 20 asteen yläpuolelle, paikallisesti ehkä jopa hellelukemiin eli yli 25 asteeseen. Pilvisessä Lapissa ollaan 15 asteen molemmin puolin, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös: Helle – mitä se on ja missä on eniten hellepäiviä?

Keskiviikko muistuttaa tiistaita, mutta pohjoisen Lapin yli saattaa liikkua paikallisia sateita.

– Ennusteen mukaan torstai ja perjantai ovat laajalla alueella aurinkoisia ja lämpötilat nousevat yleisesti yli 20 asteeseen, paikoin jopa hellelukemiin yli 25 asteeseen. Viikonlopuksi epävakaisemman sään todennäköisyys kasvaa, mutta sää pysyy vielä laajalti aurinkoisena ja lämpimänä.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Länsi-Euroopassa 8. elokuuta alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan monin paikoin jopa 3–6 astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi, kun taas itäisessä Euroopassa viikko on keskilämpötilaltaan melko keskiarvoinen.

– Viikon aikana läntiseen Eurooppaan leviää etelän puolelta vähitellen uusi lämpimän ilman aalto. Sen yhteydessä jopa yli 30 asteen lämpötiloja näyttäisi nousevan syvemmälle Ranskaan, Britteinsaarten eteläosiin ja Benelux-maihin. Tämä lämpö hälvenee vasta viikonlopun tienoilla.

Suomen lisäksi elokuun toinen viikko on kuukausiennusteen perusteella koko Pohjois-Euroopassa sekä monin paikoin Keski-Euroopassa ajankohtaan nähden vähäsateinen.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Elokuun 15. päivä alkava viikko: Edelleen hieman tavanomaista korkeampia lämpötiloja

Tavanomaista lämpimämpi suuntaus näyttää jatkuvan elokuun puolivälin tienoilla.

– Kuukausiennusteen mukaan elokuun 15. päivä alkava viikko on niin Suomessa kuin suurimmassa osassa muutakin Eurooppaa ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Sademäärät kallistuvat Suomessa pohjoispainotteisesti hieman enemmän keskimääräistä sateisempaan kuin kuivempaan päin, Joanna Rinne sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa elokuun puolivälin tienoilla maan eteläosassa 20–22 astetta, maan keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa laajalti 16–20 astetta, pohjoisessa Lapissa 12–18 astetta.

Elokuun 22. ja 29. päivä alkavat viikot: Miltä näyttävät elokuun loppu ja kuunvaihde?

Lämpötilaennusteen mukaan sekä 22. että 29. elokuuta alkavat viikot ovat meillä keskilämpötilaltaan keskiarvoisia tai ajankohdan keskiarvoon nähden lämpimiä. Myös muualla Euroopassa suhteellisen lämpimät viikot jatkuvat.

– Sateisuuteen ennuste ei ota enää juuri mitään kantaa koko Euroopassa, mikä viittaa siihen, että kuukausiennusteen muodostavat osaennusteet ovat tulevasta erimielisiä ja sää ennustuu huonosti, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Syksyn pitkä ennuste on täällä – katso, mitä ennakoidaan syys–marraskuulle!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 5.8.2022 klo 17.26

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat