Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Näin lumimyräkkä etenee: Tälle alueelle jopa 10–20 senttimetriä…
Uutiset |

Näin lumimyräkkä etenee: Tälle alueelle jopa 10–20 senttimetriä lunta – loppuviikolla kylmenevää ja lisää lumisateita

Vaasassa oli jo reilusti lunta marraskuun lopussa 2023.
Lumipyry on huonontanut laajalti ajokeliä – Vaasassa näytti tiistaiaamuna tältä. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 28.11.2023

Lumipyry on levinnyt Suomeen kaakosta ja huonontanut laajalti ajokeliä. Lumisateita tulee tiistaina edelleen ajoittain aina etelästä Etelä-Lappiin asti. Suurimpia lumikertymiä ennakoidaan tiistaina Pohjois-Karjalasta Keski-Pohjanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosaan ulottuvalle alueelle, paikoin jopa 10–20 senttimetriä. Tuuli on voimistunut merellä myrskyksi ja voi olla edelleen merellä myrskyisää tiistain mittaan. Keskiviikkona lumisateita tulee etenkin pohjoisessa ja etelässä, mutta paikoin muuallakin. Myös loppuviikolla on liikkeellä lumisateita. Sää myös kylmenee uudelleen.

Maanantai-iltana alkanut lumimyräkkä on levinnyt kaakon suunnalta laajalti Suomeen tiistain vastaisen yön ja tiistain aikana.

– Lunta on tullut maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 1–10 senttimetriä, mutta tuulen vuoksi osalla mittausasemista lumen määrä on jopa vähentynyt ja osan kohdalle taas on voinut kinostua lunta. Pöllyävä lumi heikentää tiistaina ajokeliä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lumisateet jatkuvat tiistain mittaan.

– Sadealue on jo hajanaisempi kuin yöllä, mutta ajoittaisia lumisateita on liikkeellä etelärannikolta aina Etelä-Lappiin asti. Vuorokauden lumikertymä ensi yöhön asti on isolla alueella parista senttimetristä kymmeneen senttimetriin, Pohjois-Karjalasta Keski-Pohjanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosaan paikoin jopa 10–20 senttimetriä. Etelärannikolla tuuli kääntyy puhaltamaan idän ja kaakon väliltä, joten merellä muodostuvia lumikuuroja ajautuu ajoittain rannikolle. Välillä sakeaa lumisadetta tulee siellä täällä pitkin rannikkoa.

Katso sadetutka ja lumisateen ennuste Forecan sivuilta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Merellä tuuli on voimistunut myrskyksi. Kovimmat merialueiden keskituulet ovat olleet Perämerellä ja Merenkurkussa. Voimakkain merialueiden keskituuli tähän mennessä on Raahen Nahkiaisen havaintoasemalla mitattu 23,3 m/s.

Sisämaassa puuskat ovat olleet enimmäkseen 10–18 m/s.

– Tiistaipäivän aikana tuuli voi vielä paikoin merellä voimistua myrskyn puolelle, mutta kaikista kovimmat tuulet ovat jo hellittämässä. Maa-alueilla kovimmat puuskat ovat kuitenkin edelleen iltapäivälläkin enimmäkseen 10–17 m/s, tuulisinta on Pohjois-Pohjanmaan tienoilla. Päivä on siis vielä aika tuulinen, mutta pikkuhiljaa iltapäivän ja illan aikana tuuli hellittää, Anna Latvala kertoo.

Katso tuuliennuste Forecan sivuilta!

Myrskyn takia kovat pakkaset ovat nyt hetkeksi ohi Suomessa. Maanantaina illalla Lapissa Savukoskella mitattiin tämän talvikauden toistaiseksi kylmin lämpötila, −34,6 astetta.

– Lämpötilat ovat tiistaina ja keskiviikon vastaisena yönä enimmäkseen 2–8 pakkasasteessa, etelärannikolla käväistään päivällä paikoin nollan lähellä. Koillisviima kuitenkin purevoittaa pakkasta selvästi, Anna Latvala sanoo.

Lumipyry toi paikoin reilusti lunta Suomeen marraskuun lopussa 2023.
Lumikolalle on ollut monin paikoin käyttöä tiistaina. Kuva: Heikki Turunen, Juuka, 28.11.2023

Keskiviikkona lumisadealue pohjoisessa, muuallakin tulee paikoin lumikuuroja – tuuli heikkenee

Pyryn tuonut lumisadealue liikkuu keskiviikkona Pohjois-Suomessa vähitellen kohti pohjoista. Maan etelä- ja keskiosassa tulee paikoin lumikuuroja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lumikertymät ovat kuitenkin keskiviikkona jo selvästi pienempiä kuin tiistaina. Lunta tulee keskiviikon aikana enimmäkseen 0–5 senttimetriä, Kuusamon tienoilla 5–10 senttimetriä. Etelärannikolle voi jälleen iltapäivällä ja illalla ajautua paikoin sakeampiakin lumikuuroja Suomenlahdelta, Anna Latvala ennustaa.

Katso videolta ennuste perjantaille asti!

Lämpötila on keskiviikkona enimmäkseen 2–8 pakkasastetta. Koillisenpuoleinen tuuli heikkenee hiljalleen etelästä alkaen.

– Tuuli on jo heikkoa tai kohtalaista ja iltapäivällä voimakkaimmillaan Lapissa, mutta heikkenee vähitellen sielläkin. Idästä virtaa Suomeen uusi annos kylmää ilmamassaa.

Torstain vastaisena yönä suurimmassa osassa maata on 5–15 pakkasastetta.

Lisää lumisateita voi tulla jo torstaina – sää kylmenee

Loppuviikon sää jatkuu pakkasilla, ajoittain tulee edelleen myös lumisateita.

– Talvisen kylmä sää jatkuu Suomessa. Lunta sataa tällä viikolla päivittäin aina jossakin päin maata, Anna Latvala sanoo.

Torstaina pohjoisen lumisadealue jatkaa matkaansa Lapissa luoteeseen päin. Tämän hetken ennusteen mukaan seuraava isompi lumisadealue viistää Suomea torstaina jälleen kaakon suunnalta.

– Saa nähdä, miten laajalle lumisadetta lopulta leviää. Ennustettavuus tämänkaltaisissa kaakosta tulevissa matalapaineissa on usein huonompi kuin lounaan tai lännen suunnalta tulevissa, joten on vielä epävarmaa, kuinka pitkälle Suomeen lumisateita yltää: tämänhetkisessä ennusteessa lunta sataa torstaina paikoin maan eteläosassa, Anna Latvala toteaa.

Koillistuuli voimistuu jälleen maan etelä- ja keskiosassa kaakosta lähestyvän matalapaineen takia.

– Maan keski- ja pohjoisosan yllä on ennusteen mukaan torstaina hyvin kylmää ilmamassaa. Lämpötila on koko maassa enimmäkseen 5–15 astetta pakkasella. Perjantain vastaisena yönä etelässä on 5–8 pakkasastetta, maan keskiosassa ollaan vähän 10 pakkasasteen molemmin puolin ja pohjoisessa on 10–20 pakkasastetta. Jos pilvipeite rakoilee laajemmin, pakkanen voi kiristyä varsinkin pohjoisen heikkotuulisilla alueilla yli 20 asteeseenkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Miltä näyttää loppuviikon sää?

Loppuviikon säässä ei ole näkyvissä suurempia muutoksia.

– Lumisateita on liikkeellä myös viikon lopulla pitkin maata. Pakkassää jatkuu. Jos pilvisyys pysyy runsaana, lämpötilat ovat suurimmassa osassa maata 5–15 pakkasasteessa. Selkeillä alueilla pakkanen on kireämpääkin. Tuuli puhaltaa enimmäkseen idän ja pohjoisen väliltä, mutta heikkenee, Anna Latvala sanoo.

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: Selvästi tavanomaista kylmempää ainakin pari viikkoa – näin edetään kohti joulua!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 28.11.2023 klo 14.36

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat