Sään lauhtuminen liukastaa lumisia teitä

Ajokeli
Harmaa ja sumuinen talvipäivä Helsingin Korkeasaaren ympäristössä joulukuussa. Pakkasilman päälle virtasi hyvin lauhaa ilmaa ja jään ylle muodostui sankkoja sumuja.
Sään lauhtuessa talvella sumut ovat yleisiä. Ajokeli voi olla silloin huono sekä näkyvyydestä että tienpinnan liukkaudesta johtuen. Kuva: Foreca

Sään lauhtuminen aiheuttaa huonon ajokelin erityisesti lumisilla tai jäisillä sivuteillä.

Ajokeli huononee nopeasti, mikäli tiellä olevan lumi- tai jääpeitteen pinta sulaa ja synnyttää talvisen tienpinnan päälle lisäksi ylimääräisen vesikerroksen. Tilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, jos auringonpaiste sulattaa lumista tietä ja vesi ei pääse haihtumaan liian suuren ilmankosteuden takia. Tie muistuttaa silloin luistinrataa, jonka pinnalla on kerros vettä.

Pito ei parane, vaikka lämpötila laskisi takaisin pakkaselle, sillä silloin tämä luistinrata jäätyy. 

Kuvassa näkyy mustaa jäätä.
Kuvassa näkyy mustaa jäätä, jota voi syntyä, kun esimerkiksi sade- tai sulamisvesi jäätyy tien pinnoille. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 16.11.2021

Lauhtumisesta aiheutuva liukkaus ei aina johdu lumen sulamisesta

Lauhtumisesta johtuva liukkaus ei rajoitu tilanteisiin, joissa lämpötila nousee nollan yläpuolelle, vaan liukkautta voi esiintyä myös silloin, kun pakkanen lauhtuu voimakkaasti.

Tien pinnoille voi syntyä kuuraa varsinkin silloin, jos pitkän pakkasjakson päätteeksi Suomeen virtaa lounaasta lämpimämpää ja kosteampaa ilmaa. 

Lue seuraavaksi: Pöllyävä lumi heikentää näkyvyyttä

Päivitetty 17.11.2021 klo 08.47

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa