Paikanna

  Katupöly voi aiheuttaa lievän koronan kaltaisia oireita: Pahin katupölykausi kestää 3–6 viikkoa

  Ilmanlaatu
  Ilmassa oleva pöly voi aiheuttaa allergiaoireita keväisin.
  Ilmassa oleva pöly voi aiheuttaa oireita keväisin. Kuva: Pixabay

  Katupöly on hienoksi jauhautunutta hiekoitushiekkaa ja tiesuolaa. Suomessa oirehditaan tyypillisesti lumien sulamisen jälkeen keväällä, kun kaikki talven aikana kerääntynyt pöly pääsee ilmaan. Tilannetta pahentaa se, että samaan aikaan allergiaoireita aiheuttaa myös siitepöly.

  Pahin katupölykausi alkaa Suomessa tyypillisesti heti lumien sulamisen jälkeen. Maan etelä- ja keskiosassa oireet voivat alkaa jo maaliskuun puolella, pohjoisempana vasta huhti- tai toukokuussa. Katupöly heikentää keväisin ulkoilman laatua keskimäärin noin 3–6 viikon ajan.

  Mitä katupöly on?

  Hengitysilmaan tempautunut katupöly sisältää runsaasti terveydelle haitallisia hiukkasia. Katupöly on suurilta osin hienoksi murskautunutta heikoitushiekkaa ja tiesuolaa, mutta mukana voi olla myös ajoneuvoista irronneita metalleja tai renkaiden kumihiukkasia.

  Katupöly sisältää tämän lisäksi kasvijäänteitä, bakteereita ja homeita.

  Katupölyn putsausoperaatio on paikallaan kuivassa ja aurinkoisessa säässä.
  Katupölyn putsausoperaatio on paikallaan kuivassa ja aurinkoisessa säässä. Näin saadaan laskettua pölypitoisuuksia ja oirehdintaa. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, arkistokuva

  Katupölyn aiheuttamat oireet

  Kuiva ja aurinkoinen sää pahentaa katupölytilannetta ja tuuli levittää pölyä herkästi ympäristöönsä. Kostea ilma ja siinä oleva vesihöyry sitovat itseensä ilmassa olevia epäpuhtauksia, joten sade ja kostea sää helpottavat oireilua.

  Katupöly aiheuttaa hengitystieoireita, jotka voivat muistuttaa siitepölyn tai koronaviruksen laukaisemia oireita. Yleensä katupölyyn liittyvät oireet ovat kuitenkin virusinfektiota, kuten koronaa tai influenssaa, lievempiä ja ne helpottavat sisätiloissa altistuksen poistuttua. Katupöly ei lähtökohtaisesti aiheuta esimerkiksi kuumetta, joka on yksi koronan yleisimpiä oireita.

  Tyypillisimpiä katupölyyn liittyviä oireita ovat seuraavat:

  • hengenahdistus
  • kuivalta tuntuva kurkku
  • yskä
  • silmien kirvely
  • nenän vuotaminen
  • liman eritys
  • hengitysteiden vinkuminen.
  Katupölyoireita esiintyy keväisin keskimäärin 4–6 viikon ajan.
  Katupöly heikentää keväisin ulkoilman laatua noin 3–6 viikon ajan. Kuva: Pixabay

  Katupölystä lukuisia terveyshaittoja

  Katupölyn sisältämät karkeat hiukkaset lisäävät tulehdus- ja keuhkokuumeriskiä, mikäli niitä päätyy toistuvasti hengitysilmaan. Katupöly on haitallista erityisesti hengitystie- ja sydänsairauksista kärsiville ja voi korostaa perussairauden oireita.

  Myös lasten astmariskin on katsottu kasvaneen katupölyn vuoksi. Katupölyn sisältämät hiukkaset voivat päätyä myös sisätiloihin, mikäli ovia ja ikkunoita pidetään paljon auki.

  Keväisin voikin olla vaikea päätellä, johtuvatko hengitystieoireet katu- vai siitepölystä, sillä molemmat kaudet ajoittuvat päällekkäin. Katupölyoireita voi yrittää helpottaa käyttämällä P2-tason hengityssuojainta.

  Lue seuraavaksi: Siitepöly: Miljoona suomalaista oirehtii

  Lähteet: Hengitysliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

  Päivitetty 20.4.2021 klo 09.10

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa