Mainos latautuu…

Maapallon kylmimmät alueet: Lähes 90 astetta pakkasta

Sääennätykset maailmalla
Paukkupakkasia Lapissa talvella. Laaksoalueilla pakkanen paukkui 30-40 asteessa.
Paukkupakkasia Lapissa talvella. Laaksoalueilla pakkanen paukkui 30–40 asteessa. Kuva: Markus Mäntykannas, arkistokuva

Maapallon kylmimmät alueet sijaitsevat napa-alueiden läheisyydessä, jotka saavat talvikuukausina hyvin vähän auringonsäteilyä.

Alueilla esiintyvä voimakas säteilyjäähtyminen ja katabaattiset tuulet eli kylmät laskutuulet jäähdyttävät erityisesti arktiset laaksoalueet hyytävän kylmiksi.

Kylmintä lähellä napa-alueita

Napa-alueilla on keskimäärin korkeapaine ja kaikista kylmintä on mantereisella napa-alueella eli Etelämantereella. Erittäin kylmissä lämpötiloissa ilma on kuivaa, sillä kosteutta on jo poistunut ilmasta tiivistymisen tai härmistymisen vuoksi. Meri tasoittaa lämpötilaeroja, joten mitä kauemmas korkeilla leveysasteilla mennään merialueista, sen kylmempää keskimäärin talvisin on.

Talvella tyynellä ja selkeällä säällä maan pinnassa lämpötila pääsee laskemaan nopeasti korkeilla leveysasteilla säteilyjäähtymisen vuoksi. Tällöin voikin käydä niin, että ylöspäin mentäessä ilmakehässä lämpötila nousee korkeuden mukaan, jolloin meteorologiassa puhutaan inversiosta eli lämpötilan käänteisestä kerrostuneisuudesta. Normaalistihan lämpötila laskee korkeuden mukana. 

Inversiotilanteet ja niiden synnyttämät paukkupakkaset ovat talvisin tuttu ilmiö korkeiden leveysasteiden laaksoalueilla.

Etelämantereella liki 90 astetta pakkasta

Maapallomme kylmyysennätys on mitattu Etelämantereella Vostokin tutkimusasemalla 21.7.1983. Tällöin lämpötila laski –89,2 asteeseen. 

Pohjoisen pallonpuoliskon kylmyysennätys tulee Grönlannista, missä lämpötila laski WMO:n mukaan –69,6 asteeseen 22.12.1991.

Lue seuraavaksi: Suomen kylmimmät alueet

Päivitetty 8.2.2021 klo 10.14

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa