Paikanna

  Pilvet – mitä ne ovat ja miten ne vaikuttavat säähän?

  Pilvet
  Yläpilviä Hangon taivaalla kesäpäivänä
  Pilvillä on tärkeä merkitys ihmisille, eläimille ja luonnolle. Ne muun muassa tuovat sateita sekä suojaavat meitä vaaralliselta säteilyltä, liialliselta kuumuudelta ja kylmyydeltä. Kuva: Markus Mäntykannas, Hanko, arkistokuva

  Pilvet ovat vesipisaroiksi tai jääkiteiksi tiivistynyttä vesihöyryä, jotka leijuvat ilmakehän alimmissa kerroksissa ja liikkuvat ilmavirtausten mukana.

  Pilvet ovat myös maapallon sateiden lähteitä: kun vesihöyryä tiivistyy, syntyy pilviä, ja jos tiivistyminen on tarpeeksi voimakasta, syntyy myös sadetta. Pilvet kuljettavat lämpöä ja suojaavat meitä ultravioletti- ja muultakin haitalliselta avaruussäteilyltä. 

  Pilvet suojelevat maapalloa

  Pilvet rajoittavat maapallon kuumenemista, sillä ne estävät osan maapallolle tulevasta auringonsäteilystä heijastaen sen takaisin avaruuteen. Esimerkiksi pilvettömillä aavikoilla on yleensä hyvin kuumaa, sillä suurin osa auringonsäteilystä pääsee kuumentamaan maanpintaa. Jos maapallolla ei olisi pilviä, tropiikki lämpenisi nykyistä huomattavasti enemmän ja voisi muuttua asuinkelvottomaksi alueeksi. 

  Pilvet suojaavat maapalloa myös liialta kylmenemiseltä, etenkin korkeiden leveysasteiden talvikuukausien aikaan, sillä pilvet estävät lämpöä karkaamasta takaisin avaruuteen. Jos talvisin ei olisi pilviä, voisi osa nykyisistä korkeista leveysasteista olla liian kylmiä asumiseen. Selkeällä säällä pakkanen kiristyy nopeasti, kun pilvet eivät estä lämmön karkaamista.

  Pilvien muodostuminen

  Pilvien muodostuminen alkaa, kun vettä haihtuu meristä, järvistä, joista, maaperästä ja kasveista. Ympärillämme on koko ajan näkymätöntä vesihöyryä. Kun tämä vesihöyry alkaa ylöspäin noustessaan tiivistyä, se muuttuu näkyväksi eli muodostuu pilviä. Vesihöyryn tiivistymisen käynnistää ylempänä ilmakehässä laskeva lämpötila. Vesihöyry voi tiivistyä myös maanpinnalla, jolloin syntyy sumua.

  Tiivistymisen ollessa voimakasta pilven sisälle syntyy vesipisaroita, jotka tarpeeksi raskaiksi muututtuaan putoavat maahan sateena. Mitä korkeammalle mennään, sitä enemmän pilvissä on myös jääkiteitä. 

  Lue seuraavaksi: Pilvillä on monia eri syntytapoja – mitä ne ovat?

  Päivitetty 11.5. klo 13.20

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa