Pasaatituulten kohtaamisvyöhyke on tropiikin "imuri"
Pasaatituulten kohtaamisvyöhyke on rengasmainen matalapaineen vyöhyke, joka pysyy sen leveyspiirin tuntumassa, jolla auringonsäteily on suurimmillaan eli jolla aurinko paistaa suoraan ylhäältä. Pasaatituulten kohtaamisvyöhyke liikkuu vuodenkierron mukaan vuoroin eteläiselle, vuoroin pohjoiselle pallonpuoliskolle.
Pasaatituulten kohtaamisvyöhyke tunnetaan myös englanninkielisellä nimellään ITCZ (Intertropical Convergence Zone).
Kohtaamisvyöhykkeen sijanti vaihtelee
Pasaatituulten kohtaamisvyöhykkeen sijainti tropiikissa liikkuu vuodenkierron mukana. Se etenee vuoroin eteläiselle, vuoroin pohjoiselle pallonpuoliskolle eli se pysyy aina sillä pallonpuoliskolla, missä on kesä.
Pasaatituulten kohtaamisvyöhyke näkyy selvästi päivittäisessä säässä. Kohtaamisvyöhyke on rengasmainen matalapaineen vyöhyke, joka imee ympäristöstä ilmaa itseensä. Tämä ympäristöstä imeytyvä ilma ilmenee pasaatituulina.
Kuuropilvistä riesaa lentoliikenteelle
Pasaatituulten ollessa heikkoja kohtaamisvyöhykkeelle muodostuu yksittäisiä kuuropilvisoluja, mutta pasaatituulten ollessa vahvoja voi syntyä pitkiä kuuropilvien jonoja. Kuuropilvet ulottuvat tropiikissa erittäin korkealle, ja niistä muodostuvat jonot voivat aiheuttaa haittaa lentoliikenteelle, sillä lentokoneiden on kierrettävä voimakkaat kuurot niiden sisältämän turbulenssi- ja raeriskin takia.
Päivitetty 10.2.2021 klo 15.56