Siitepölytiedote

Tilanne 2.6.

Siitepölytilanne 2.6.

Ennuste 3.6.–8.6.

Siitepölyennuste 3.6.–8.6.
Siitepölykartan selite

Siitepölytilanne 2023

Turun yliopiston siitepölytiedote 02.06.2023
Tilanne
Koivun kukinta on pääosin päättynyt Etelä- ja Keski-Lapissa ja jatkuu Pohjois-Lapissa. Koivun siitepölyä kulkeutuu koko maahan. Heinien kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa ja kukinta on alkanut Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun lämpimillä kasvupaikoilla. Koivun siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat maan etelä- ja keskiosissa vähäisistä kohtalaisiin ja maan pohjoisosissa kohtalaisista runsaisiin. Heinien siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat erittäin vähäisistä vähäisiin koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Ilmassa on runsaasti havupuiden siitepölyä koko maassa Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Runsaana esiintyvä havupuiden siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille. Sade laskee ilman siitepölymääriä.
Ennuste
Koivun kukinta päättyy Etelä- ja Keski-Lapissa ja jatkuu Pohjois-Lapissa. Heinien kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa ja kukinta voimistuu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kukinnan odotetaan alkavan Etelä-Lapissa. Koivun siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat maan etelä- ja keskiosissa vähäisistä kohtalaisiin ja maan pohjoisosissa kohtalaisista runsaisiin. Heinien siitepölyä on ilmassa vähän koko kukinta-alueella.

Siitepölykausi

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Suomi-Trivia

Lämpimin paikka 4.6.
+16,7 °C
 
Sateisin paikka 4.6.
6,5 mm
 
Kylmin paikka 4.6.
Kilpisjärvi Saana
-1,5 °C
 
 
Viime viikon lämpimin paikka
+19,4 °C
31.5.
Viime viikon sateisin paikka
27,1 mm
 
Viime viikon kylmin paikka
Kilpisjärvi Saana
-7,7 °C
1.6.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+25,1 °C
22.5.
Viime kuun sateisin paikka
61,0 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-13,4 °C
3.5.

Päivitetty 05.06. 09.40

Kuukausiennuste

Kuukausiennuste: Uusi kesäkuun kuukausiennuste: Selvä signaali kuun alkuun – tältä näyttää juhannusviikko nyt

Uusi kesäkuun kuukausiennuste: Selvä signaali kuun alkuun – tältä näyttää juhannusviikko nyt

Kuukausiennusteen mukaan sateita tulee 5. kesäkuuta alkavalla viikolla keskimääräistä kesäkuun alkua vähemmän.

Julkaistu 2.6.

Foreca YouTubessa