Kuukausiennuste näyttää: Raju käänne säähän – näin edetään kohti vappua
Viikonloppuna jopa yli 15 astetta, ensi viikolla lämpötilat romahtavat – ”On täysin mahdollista, että etelässäkin tulee paikoin vähän lunta”
Kevättulvat huipussaan länsirannikolla – tulvatilanne jatkuu pohjalaismaakunnissa vakavana
Tältä näyttää touko–heinäkuun jakso – katso loppukevään ja kesän pitkä ennuste!
Mainos latautuu…
Kuukausiennuste näyttää: Raju käänne säähän – näin edetään kohti vappua
Viikonloppuna jopa yli 15 astetta, ensi viikolla lämpötilat romahtavat – ”On täysin mahdollista, että etelässäkin tulee paikoin vähän lunta”
Kevättulvat huipussaan länsirannikolla – tulvatilanne jatkuu pohjalaismaakunnissa vakavana
Tältä näyttää touko–heinäkuun jakso – katso loppukevään ja kesän pitkä ennuste!

Siitepölytiedote

Tilanne 12.4.

Siitepölytilanne 12.4.

Ennuste 13.4.–16.4.

Siitepölyennuste 13.4.–16.4.
Siitepölykartan selite

Siitepölytilanne 2024

Turun yliopiston siitepölytiedote 12.04.2024
Tilanne
Pähkinäpensaan kukinnan huippu on ohitettu koko sen levinneisyysalueella maan lounaisosissa ja Uudellamaalla. Lepän kukinta jatkuu maan eteläosissa, ja kukinta on alkanut maan keskiosien lämpimillä kasvupaikoilla. Lepän siitepölyä kulkeutuu koko maahan Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Koivun siitepölyä kulkeutuu maan eteläosiin. Pähkinäpensaan siitepölymäärät ovat vähäisiä maan eteläosissa. Lepän siitepölymäärät ovat runsaita maan eteläosissa. Maan keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa määrät vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin. Etelä-Lapissa siitepölyä on vähän. Koivun siitepölyä on vähän maan eteläosissa.
Ennuste
Pähkinäpensaan kukinta heikkenee maan lounaisosissa ja Uudellamaalla. Lepän kukinta jatkuu maan eteläosissa, ja kukinta voimistuu maan keskiosissa. Kukinnan odotetaan alkavan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun lämpimillä kasvupaikoilla viikon kuluessa. Lepän siitepölyä kulkeutuu koko maahan. Koivun siitepölyä kulkeutuu maan etelä- ja keskiosiin etelämpää Euroopasta. Pähkinäpensaan siitepölymäärät pysyvät vähäisinä maan lounaisosissa ja Uudellamaalla. Lepän siitepölymäärien odotetaan olevan runsaita maan eteläosissa sekä maan keskiosissa. Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen siitepölyä odotetaan kohtalaisesti. Lapissa siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin. Ennustejakson alkupuolella koivun siitepölyä kulkeutuu kohtalaisesti maan eteläosiin ja vähän maan keskiosiin. Sateet laskevat ilman siitepölypitoisuuksia.

Siitepölykausi

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Suomi-Trivia

Sateisin paikka 11.4.
7,9 mm
 
Lämpimin paikka 11.4.
+13,3 °C
 
Kylmin paikka 11.4.
Kilpisjärvi Saana
-3,6 °C
 
 
Viime viikon lämpimin paikka
+17,7 °C
1.4.
Viime viikon sateisin paikka
53,2 mm
 
Viime viikon kylmin paikka
-34,3 °C
3.4.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+13,1 °C
30.3.
Viime kuun sateisin paikka
53,0 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-31,0 °C
25.3.

Päivitetty 12.04. 09.25

Kuukausiennuste

Kuukausiennuste: Kuukausiennuste näyttää: Raju käänne säähän – näin edetään kohti vappua

Kuukausiennuste näyttää: Raju käänne säähän – näin edetään kohti vappua

Kuukausiennusteen mukaan 15. huhtikuuta alkavan viikon sää on Suomessa monin paikoin tavanomaista huhtikuun puolivälin tienoota sateisempaa.

Julkaistu 12.4.

Foreca YouTubessa